SDS-u prijeti sudbina NDP-a

Veljko Zeljković
SDS-u prijeti sudbina NDP-a

Banjaluka - Srpska demokratska stranka će zbog svojih istorijskih poveznica opstati na političkoj sceni Republike Srpske, ali će najvjerovatnije doživjeti sudbinu sadašnjeg NDP-a, postaće mala i marginalna stranka, koja u narednim godinama neće imati gotovo nikakvu snagu na političkoj sceni Srpske.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske” dobro upućeni u političke procese u RS navodeći da će zbog lošeg izbornog rezultata, postizbornih previranja i unutarstranačkih podjela, ali i naprasnih zaokreta u politikama pojedinih regionalnih odbora, glasači dodatno “kazniti” SDS.

- Nekada su bili vladajuća partija, poslije toga najveća opoziciona stranka u RS. Vjerujem da će SDS u naredne četiri ili pet godina biti potpuno marginalna stranka na političkom nebu Srpske, a što će, uostalom, pokazati i naredni lokalni, ali i opšti izbori - kaže viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Borislav Vukojević.

Sa Vukojevićem se jednim dijelom slaže i politikolog Vojislav Savić koji smatra da problemi u unutrašnjim odnosima u SDS-u nisu posljedica samo lošeg izbornog rezultata, koji jeste povod, ali ne i uzrok ovog razdora koji traje u kontinuitetu nakon izbora.

- Očigledno je da su postojale različite vizije kako u članstvu, tako i u vrhu stranke u vezi sa tim kako voditi stranku i kako se odnositi prema brojnim aktuelnim problemima. Tom nezadovoljstvu je vjerovatno kumovala i loša trgovina sa PDP-om nakon ulaska u vlast na nivou zajedničkih institucija - istakao je Savić. 

Prema njegovim riječima, SDS - stranka koja je nastala u specifičnom istorijskom momentu - nikada nije u potpunosti izvršila transformaciju iz klasičnog narodnog pokreta, kako je djelovala u ratu, u modernu, fleksibilnu i jasno organizovanu političku stranku.

- U takvoj situaciji ništa ovo ne treba da nas čudi. Politika rukovodstva SDS-a je doživjela slom i pitanje je samo šta oni iz ovog poraza mogu naučiti i da li mogu šta spasiti - zaključio je Savić.   

Vukojević, pak, misli da je do “pucanja” unutar SDS-a došlo i zbog toga što je rukovodstvo ove stranke godinama ignorisalo probleme i bježalo od njih.

- Pored toga, oni nisu imali ni izgrađenu stranačku infrastrukturu, koja je jako važna u tranzicionim društvima kao što je naše. Bili su zatvoreni u nekom svom balonu, u kom su oni sami sebi bili najbolji - kaže Vukojević.

Nasljednik Mićić ili Miličević

Nekoliko regionalnih, ali i gradskih odbora SDS-a zatražilo je smjenu Vukote Govedarice sa čela ove stranke. Vukojević smatra da će Govedarica teško politički preživjeti aktuelne turbulencije unutar SDS-a.

- Teško je reći ko bi ga mogao zamijeniti na ovoj funkciji, a pogotovo zbog sve otvorenije regionalne podijeljenosti članstva. Ipak, mislim da bi najbolje rješenje za njih bio izbor aktuelnog gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića - naveo je Vukojević dodajući kako bi jedan od ozbiljnijih kandidata za ovo mjesto mogao biti i Milan Miličević iz Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana