Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, za Glas Srpske: Radnici ćute u strahu

Marijana Miljić
Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, za Glas Srpske: Radnici ćute u strahu

Radnička prava u Srpskoj poslodavci krše na svakom koraku, a zaposleni svakodnevno žive u strahu od otkaza, rekla je u prvomajskom intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona nije isključila mogućnost da radnici uskoro izađu na proteste, ako njihova prava budu dodatno ugrožena.

* GLAS: Kako će radnici ove godine obilježiti 1. maj - Međunarodni praznik rada?

MIŠIĆ: Radnici u RS nemaju razloga da obilježavaju i slave Praznik rada. Mnogo je više razloga za iskazivanje nezadovoljstva zbog teškog stanja u kojem se nalaze. Svi podaci ukazuju na to da radnici, naročito oni koji rade u privredi, imaju neredovne plate i uplate doprinosa, a njihova prava poslodavci krše na svakom koraku. Sve to pogoršava njihov materijalni položaj.

* GLAS: Prošle godine ste radnike izveli na ulice i na taj način obilježili 1. maj. Šta planirate za ovu godinu?

MIŠIĆ: Prošle godine na ulice je izašlo više od 5.000 članova Saveza sindikata i na taj način poslali smo poruku da su radnici ugroženi. S obzirom na to da je ove godine veliki pravoslavni praznik na 1. maj radnici će ostati u kućama i proslaviti Vaskrs. Protesta neće biti na Praznik rada, ali sigurno će ih biti ako radnička prava budu dodatno ugrožena.

* GLAS: Kako ocjenjujete položaj radnika u Srpskoj?

MIŠIĆ: Svjedoci smo njihove patnje, posebno onih u privredi. Radnici iz realnog sektora sanjaju platu zaposlenih iz javnog sektora. Radnici ispaštaju i zbog toga što poslodavci iz realnog sektora, koji poštuju zakon i kolektivni ugovor, nemaju podršku institucija RS kao oni koji krše zakone. Očigledno je da izostaje uloga kontrolnih organa kada je riječ o ponašanju pojedinih poslodavaca i kršenju radničkih prava. Radnici su spremni da godinama ćute i trpe mučenje od strane poslodavaca i da čekaju na platu, jer žive u strahu da će izgubiti radno mjesto. To čine jer znaju da je na biroima 140.000 ljudi koji nemaju nikakve naknade.

* GLAS: Kako se na radnička prava odrazio novi Zakon o radu, koji je usvojen krajem prošle godine?

MIŠIĆ: Radnička prava u formalnom i zakonskom smislu još nisu pala. Nadam se da ćemo se izboriti da ne dođe do smanjenja radničkih prava. Donošenjem novog Zakona o radu je, međutim, izjednačen rad na određeno i neodređeno vrijeme. To je najveći problem, jer poslodavci mogu radnika zaposliti na dvije godine neograničen broj puta. To znači da će poslodavci uvijek držati tog radnika u tenziji i moći da ga eksploatišu do mile volje. Radnička prava su ugrožena donošenjem novog Zakona o radu, odnosno prestankom važenja opšteg i 15 granskih kolektivnih ugovora. Uspjeli smo da izdejstvujemo produženje važenja opšteg kolektivnog ugovora, u kojem su definisana sva prava radnika do kraja maja. Šta će se desiti u idućem mjesecu, vidjećemo, ali nećemo dozvoliti da prava radnika budu dodatno poljuljana.

* GLAS: Šta su prioriteti Saveza sindikata za naredni period?

MIŠIĆ: U prvom redu to je borba za potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora. Učinićemo sve da dođe do potpisivanja tih dokumenata da bismo sačuvali ovo malo radničkih prava. Sigurno je da će to biti mukotrpan posao i ne isključujemo sve oblike sindikalnog djelovanja da dođemo do tog cilja.

Ocjena ustavnosti

* GLAS: Da li je Savez sindikata zahtjevom za ocjenu ustavnosti novog Zakona o radu iscrpio sve opcije koje su mu na raspolaganju?

MIŠIĆ: Prva inicijativa koju smo pokrenuli je u vezi sa ocjenom ustavnosti procedure donošenja zakona po hitnom postupku. Osim toga Ustavnom sudu smo poslali još dvije inicijative za ocjenu ustavnosti određene grupe članova novog Zakona o radu. Moguće je da bude još inicijativa za koje ćemo tražiti ocjenu ustavnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana