Prihvaćeno zaduženje od 10,9 miliona KM po projektu energetske efikasnosti

Srna
Prihvaćeno zaduženje od 10,9 miliona KM po projektu energetske efikasnosti
Prihvaćeno zaduženje od 10,9 miliona KM po projektu energetske efikasnosti

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj /IBRD/ za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH u iznosu od 10.910.796 evra.

Riječ je o 40 odsto ukupnog kredita za BiH koji iznosi 27.276.989 evra.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje položaja starih u Republici Srpskoj od 2019. do 2028. godine, čiji je cilj omogućavanje zdravog i aktivnog starenja, vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.

Skupština je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina kojom je predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Poslanici su usvojili i izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2018. godinu, kao i izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

K znanju je primljen izvještaj za prošlu godinu o radu Ombudsmena za ljudska prava BiH, a u vezi s tim je, na prijedlog Kluba poslanika SDS-a, usvojen zaključak u kome parlament Srpske traži od Ombudsmana da sačini i u roku od 90 dana dostavi na razmatranje specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama BiH, sa akcentom na zastupljenost Srba u strukturi vlada i drugih institucija kantona i Federacije BiH.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 4. redovne sjednice.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana