Pravdu dijeli filozof, prvi diplomata bez iskustva

Vedrana Kulaga
Pravdu dijeli filozof, prvi diplomata bez iskustva

Sarajevo - Biografije kandidata koji su predloženi za ministre u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića pokazuju da mnogi od njih nemaju ni stručno znanje, ali ni iskustvo potrebno za obavljanje posla u resorima kojima će rukovoditi.

Politički analitičari naglašavaju da se ponavlja situacija u kojoj stranke za ministre predlažu nekompetentne ljude čije kvalifikacije nemaju mnogo dodirnih tačaka sa poslovima koji ih očekuju u ministarstvima. Time se pokazalo da je prilikom njihovog kandidovanja presudnu riječ imala politika, a da je stručnost ostala u drugom planu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić iz SDA po zanimanju je doktor arhitektonskih nauka. Iskustva iz susjednih zemalja govore da je na sličnim pozicijama fotelja rezervisana uglavnom za ekonomiste ili pravnike. Zvizdić je najveći dio karijere proveo upravo na poslovima za koje se školovao. Radio je u Ministarstvu prostornog uređenja i životne sredine FBiH, Republičkom ministarstvu za građenje i prostorno uređenje RBiH, "Union-investu" i kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Zvizdić nema ni zavidno političko iskustvo, a samo posljednjih nekoliko godina proveo je na pozicijama prvog čovjeka Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Jednim od najvažnijih resora u Savjetu ministara rukovodiće čovjek bez bilo kakvog iskustva u tom poslu, ali i skromnim političkim i radnim iskustvom. U pitanju je Ministarstvo inostranih poslova na čije je čelo PDP delegirao Igora Crnatka. On je diplomirao ekonomiju 2004, a politički je aktivan od 1999. godine. Najviša pozicija na kojoj je bio je zamjenik ministra odbrane BiH. U njegovoj biografiji je navedeno da je radio kao urednik radio-emisije, dopisnik "Glasa Amerike", savjetnik za ekonomska pitanja u Fabrici duvana Banjaluka, te kao direktor u privatnom preduzeću, koje je zapravo butik čiji je suvlasnik. Crnadak se nikada nije bavio inostranim poslovima i diplomatijom, što su mu zamjerili i pojedinci u Savezu za promjene, čiji je član i PDP. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana