Pooštren i efikasniji režim ulaska u BiH

Srna
Pooštren i efikasniji režim ulaska u BiH

Sarajevo - Granična policija BiH je tokom proteklih devet mjeseci registrovala 1.287 stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH u skladu sa Zakonom o strancima, što je manje za 556 lica ili 30,17 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 1.83.

Prema podacima Granične policije BiH, najveći broj odbijenih ulazaka prema granici BiH evidentiran je iz Hrvatske /628/, Srbije /219/, Crne Gore /174/, dok je sa aerodroma vraćeno 266 lica bez dozvole ulaska u BiH.

Broj odbijenih ulazaka u BiH državljanima susjednih zemalja ukazuje da ih je iz Hrvatske bilo 76, Srbije 68 i Crne Gore sedam, što je 11,73 odsto od ukupnog broja odbijenih ulazaka u BiH.

Najviše lica kojima je odbijen ulazak, a koja su pokušala da uđu u BiH jeste iz samoproglašenog Kosova 533, Turske 197, Hrvatske 76, Srbije 68.

Razlozi za odbijanje ulaska u BiH najčešće su neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisanog zakonom, neposjedovanje važeće putne isprave, nemogućnost dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, zabrana ulaska u BiH, falsifikovana putna isprava, te prijetnja bezbjednosti.

Iz Granične policije navode da statistički pokazatelji ukazuju da su razlozi za odbijanje ulaza u BiH različiti u zavisnosti od toga na kojem dijelu granice/graničnom prelazu se odbija ulazak.

Vidljivo je da se nosiocima putnih isprava oznakom samoproglašenog Kosova odbija ulaz uglavnom zbog neposjedovanja važeće putne isprave, kao i zbog neposjedovanja važeće vize.

Državljanima Hrvatske ulazak je najčešće odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a državljanima Turske zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka.

Neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje, ali i važeće putne isprave razlozi su zbog kojih je odbijan ulazak državljanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana