Ništa od prodaje rudnika Ljubija

Vedrana Kulaga
Ništa od prodaje rudnika Ljubija

Banjaluka - Narodna skupština RS juče nije podržala odluku Vlade o prodaji većinskog paketa akcija u Rudnicima željezne rude "Ljubija" Prijedor "Izrael investment grupi".

Za prodaju je glasalo 39 poslanika, protiv 34, a sedam je bilo uzdržano. Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a koji se nije pridružio partnerima u vladajućoj koaliciji SNSD-u i SP-u, te odluka koalicije "Domovina" da budu uzdržani.

"Izrael investment grupa" je za 64,99 odsto akcija "Ljubije" ponudila 92 miliona, a "Arselor Mital" 63,3 miliona KM. Glasalo je 80 poslanika, a u tom momentu u skupštinskoj sali nisu bila dvojica iz SDS-a i jedan iz PDP-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je odlukom Narodne skupštine oštećena Srpska i da će to vidjeti i oni koji nisu glasali za prijedlog Vlade i javnost.

- Međutim, od naknadne pameti nećemo imati puno koristi. Biće zanimljivo analizirati ko je i zašto glasao kako je glasao i ko je glasao za interese "Arselor Mitala", a ne Srpske u rudniku "Ljubija". Još ranije sam rekao da se neću osjećati ni kao pobjednik ni kao poraženi kakav god bio ishod glasanja - naglasio je Dodik i dodao da je "Izrael investment grupa" nudila i više novca i bolje uslove i planove za razvoj "Ljubije".

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je poslije glasanja da su cijeli postupak u vezi sa prodajom vodili transparentno i da je izraelska kompanija dala bolju ponudu.

- Ovo je bila prilika za razvoj RS. Hvala poslanicima koji su prepoznali tu veliku razvojnu šansu. Kada neko ponudi 92 miliona za akcije i za mrtvo preduzeće to je trebalo svima da znači mnogo, ali nije. Srpska ostaje bez investicija i novih radnih mjesta. Mislim da je ovo protiv interesa RS i da smo dobili štetnu odluku za nas, ali valja i sa njom živjeti. Ponosan sam na ono što je Vlada uradila. Vidjećemo koji su nam modeli na raspolaganju. Jedan je sigurno da se ide sa prodajom putem berze - rekao je Đokić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je bio uzdržan na glasanju, kazao je da sada svi treba da spuste lopticu, jer je u ovu priču uneseno previše emocija.

- Na Vladi je da napravi nove prijedloge. Što se tiče saradnje, ako koalicija padne na jednom različitom glasanju, ne zaslužuje da bude koalicija - rekao je Čubrilović.

Poslanici opozicije su tokom rasprave upozoravali vlast da njihovi potezi nisu dobri i da neće donijeti ništa dobro, te da su protiv prodaje prirodnih resursa. Najoštriji je bio poslanik NDP-a Dragan Čavić, koji je naglasio da direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov i njegova kompanija nisu mogli ni da konkurišu za kupovinu akcija jer su u sukobu interesa. Čavić je istakao da je zadovoljan ishodom glasanja jer je time pala jedna od nakaradnih ideja Vlade.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je ovo velika demokratska pobjeda iz koje je vidljivo da još postoji budućnost RS ako se bude radilo u njenom interesu.

- Pokazalo se da je pala Vlada na ovoj odluci - rekao je Borenović.

U Skupštini se pojavio i lider DNS-a Marko Pavić, koji je kao glavnog krivca za novonastalu situaciju naveo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS. Pavić je naglasio da DNS nikada nije rekao da glasa za "Arselor Mital", već da neće prihvatiti odluku da rudnik bude prodat "Izrael investment grupi" jer nije kredibilna.

Tokom zasjedanja parlamenta nekolicina radnika i sindikalaca "Arselor Mitala" bila je preko puta zgrade Skupštine, a u parku "Mladen Stojanović" se okupilo još oko 150 rudara koji su se protivili prodaji rudnika izraelskoj kompaniji. Dodik je rekao je da je čudno što protestuju radnici "Arselor Mitala" iako se prodaju akcije osnovnog kapitala "Ljubije", koja je posebno pravno lice.

- U "Ljubiji" radi samo deset radnika, odakle onda na ulici stotine radnika? Ko su ti radnici? Zašto oni izlaze na ulicu treba neko drugi da ispita - rekao je Dodik.

On je kazao i da je u selu Kosjerevo kod Laktaša imao sastanak sa poslanikom SDS-a Miladinom Stanićem u vezi sa njegovim izlaskom iz te stranke i da je Stanić tražio da mu budu isplaćena potraživanja koja je imao od firme u stečaju, ali da je to odbio.

Posebna sjednica

Kolegijum Narodne skupštine RS odlučio je juče da posebna sjednica na kojoj će biti razmatrana inicijativa opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi bude održana 31. maja.

Lider SDS-a i poslanik te stranke Vukota Govedarica očekuje da poslanici prilikom usvajanja dnevnog reda prihvate inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana