Niko u BiH neće da sasluša svjedoke

Goran Maunaga
Niko u BiH neće da sasluša svjedoke

BANjA LUKA - Ministarstvo pravde BiH, Tužilaštvo BiH i VSTS neće ništa preduzimati povodom predmeta bivšeg pripadnika oružanih snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Senada Ahmetaševića, koji u ekstradicionom pritvoru u Holandiji čeka izručenje BiH, rečeno je "Glasu Srpske" u tim institucijama.

Ahmetašević je osumnjičen da je 11. novembra 1993. godine ubio pripadnika Petog korpusa Armije RBiH Hasana Šarića u Velikoj Kladuši, a uhapšen je 5. novembra prošle godine u Holandiji na osnovu potjernice Kantonalnog suda u Bihaću.

U optužnici protiv njega stoji da je kao pripadnik Autonomne pokrajine Zapadna Bosna 1993. godine pucao po zarobljenim pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH i da je tada ubio Šarića.

- Šarićevi najbliži rođaci i brat Sead spremni su da svjedoče da je Šarić poginuo 16. jula 1994. godine, i to od granate koju su ispalili pripadnici Petog korpusa. Slao sam dopise na sve adrese u BiH, ali to tamošnje pravosuđe ne zanima - rekao je Ahmetašević.  

Portparol Kantonalnog suda u Bihaću Haris Hairlahović kaže da je taj predmet zaveden pod brojem KPP 104/06.

- Tu ništa nije postupano jer Ahmetašević čeka na odluku Vrhovnog suda Holandije na njegovu žalbu o ekstradiciji. Tek poslije te odluke moći ćemo reći šta ćemo da učinimo - kaže Hairlahović.  

Ahmetašević je izjavio da je nudio Tužilaštvu BiH da im pošalje 500 evra za putne troškove kako bi ispitali svjedoke.  - Žalio sam se i Ministarstvu pravde i Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, ali nema nikakve reakcije. Izgleda nikog u BiH ne zanima prava istina, ni to što nevin ležim u zatvoru - rekao je Ahmetašević.

Radi se, dodaje, o obračunu Petog korpusa sa onima koji su bili uz predsjednika APZB Fikreta Abdića.

- Nije me strah da kažem da nikada nisam i neću biti uz Aliju Izetbegovića i njegove mudžahedine - kaže Ahmetašević.

Direktor Kancelarije za istraživanje ratnih zločina nad muslimanima APZB Esad Čović kaže da će ispitati sve navode u ovom predmetu.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kaže da bi Ahmetašević svoju žalbu na rad sudova i tužilaštava u BiH trebalo da uputi Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Portparol VSTS Marjana Popović kaže da je VSTS primio Ahmetaševićev dopis.

- Nažalost, VSTS BiH nema mandat da djeluje u njegovom slučaju. Ahmetaševića bismo uputili na korišćenje svih pravnih lijekova koji su mu na raspolaganju u njegovom predmetu - navela je Popovićeva u dopisu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je za Ahmetaševićev predmet zadužen Kantonalni sud u Bihaću, koji je za njim raspisao potjernicu.

- Mi nemamo ništa s tim. Ako bismo mi tu radili bilo šta, to bi bilo preplitanje nadležnosti - kaže Grubešić.

Potjernica

U potjernici MUP-a Unsko-sanskog kantona navedeno je da je "Senad Ahmetašević, zvani Glavonja, rođen 10. decembra 1968. godine u Donjoj Vidovskoj, opština Velika Kladuša".

- Prema posljednjim podacima nalazi se u Holandiji. Traži se zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a po naredbi Kantonalnog suda Bihać - stoji u potjernici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana