Nema sjednice bez Srba i Hrvata

Željka Domazet
Nema sjednice bez Srba i Hrvata

Sarajevo - Hitna sjednica Doma naroda koju je predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović sazvao juče nije održana jer je grubo prekršen poslovnik.

Od ukupno 15 delegata na sjednicu su došli svih pet bošnjačkih delegata i Zlatko Miletić (DF) iz Kluba Hrvata, dok niko od hrvatskih delegata iz reda HDZ-a BiH nije bio prisutan. Kvorum za održavanje sjednice i odlučivanje čini devet delegata, po tri iz kluba Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Prekidu sjednice prethodila je 15-minutna pauza predviđena poslovnikom ovog doma kako bi se pokušao obezbijediti kvorum za njeno održavanje. Izetbegović je rekao da su ga njegovi zamjenici Nikola Špirić i Dragan Čović obavijestili da smatraju da je sjednica sazvana mimo poslovnika, odnosno da je bilo potrebno imati dogovor o sjednici i da je ovo jednostran potez.

- Da nisam sazvao sjednicu u roku od tri dana od dobijanja valjanog zahtjeva, tada bih prekršio poslovnik - dodao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Nikola Špirić rekao je juče da sjednica može biti sazvana samo ako za njeno zakazivanje postoji potpis najmanje pet delegata.

- Izetbegović ima potpis samo Asima Sarajlića. To je kršenje poslovnika. Druga stvar na koju moram ukazati je sljedeća. Ne možemo vani slati osmijeh, a unutra ostavljati čemer. Neće ova zemlja dobiti međunarodni kredibilitet time što ćemo se predstavljati onakvima kakvi nismo - rekao je Špirić.

Izrazio je žaljenje što na vrijeme nije imenovana stalna  delegacija u Savjet Evrope, ali je dodao da razlozi koji se navode kao hitni, bili su hitni i u januaru. Dodao je da se te delegacije određuju tako što Kolegijum Doma naroda u saradnji sa Kolegijumom Predstavničkog doma utvrđuje koliko članova moraju izabrati oba doma.

- Mi nismo imali razgovore sa Kolegijumom Predstavničkog doma. On nije sazvan i posvećen ovoj temi da bismo mi mogli nastaviti rad. Znam da kolega Izetbegović zna da je ovo kršenje poslovnika i žao mi je što na ovakav način pokušava da vrši nasilje nad poslovnikom - rekao je Špirić.

Upitan da prokomentariše Izetbegovićeve izjave o tome šta je prihvatljivo za srpsku stranu, Špirić je kazao da nije pratio njegove izjave, ali da srpska strana uvijek jasno kaže šta je za nju prihvatljivo i da o tome Izetbegović ne treba da "gata".

- Izetbegović je predsjedavajući Doma naroda sa dugim "a". Moja poruka kolegi Izetbegoviću je da učini sve da sa ostalim predstavnicima političkih partija pokuša doći do konsenzusa - naveo je Špirić.

Čović iznenađen

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović uputio je dopis predsjedavajućem ovog doma Bakiru Izetbegoviću u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

- Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je i u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti da sam iznenađen načinom na koji je on iniciran i upućen - naveo je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana