Na računima “Elektroprenosa” blokirano 120 miliona KM

Vedrana Kulaga
Na računima “Elektroprenosa” blokirano 120 miliona KM

Banjaluka - Na računu “Elektroprenosa BiH” blokirano je više od 120 miliona maraka namijenjenih za investicije, a kompanija je već mjesecima na tankom ledu jer partneri u FBiH ne mogu da se dogovore o budućem rukovodstvu.

“Elektroprenos BiH” je jedina zajednička kompanija Srpske i FBiH koja je početkom ove godine zapala u novu ozbiljnu  krizu jer u Federaciji nema dogovora o tome da li će novi generalni direktor biti Bošnjak ili Hrvat.

Bošnjaci su u upravi tog preduzeća blokirali sve procese, jer nisu saglasni da sadašnji direktor Matan Žarić ostane na toj funkciji, iako je konkursna procedura završena i predloženo da Žarić i dalje vodi “Elektroprenos”.

Takva slika na terenu rezultirala je time da preduzeće nema usvojen finansijski plan i plan investicija, niti može  primati nove radnike, iako ih je na desetine napustilo “Elektroprenos” u posljednje vrijeme.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz kompanije tvrdi da zbog svega toga trpe i “Elektroprenos” i Republika Srpska, te da sve tapka u mjestu. Cijelu priču je, kaže, zakomplikovala Federacija.

- Sve je zaustavljeno. I investicije i prijem radnika. Vlada Srpske je, kao akcionar, zatražila da se to sve odblokira i dala saglasnost Žariću da ostane na mjestu direktora, dok je Vlada FBiH, odnosno premijer Fadil Novalić, uskratio tu podršku. I na tome je sve stalo - rekao je naš sagovornik.

Tvrdi da je potpuno nelogičan potez iz FBiH da blokira sve što je bilo dogovoreno, posebno kada je riječ o projektima za koje su u nekim slučajevima već bili i raspisani tenderi.

- Novac stoji, i to 120 miliona, ali nisu usvojeni planovi. Problem je što je prilikom formiranja kompanije rečeno da sve odluke moraju biti usvojene konsenzusom. I tako se desi da neko ujutru ustane na krivu nogu i zaustavi sve, iz hira ili ko zna čega. Ne razumijem kako neko može sebi dozvoliti takav luksuz da kaže da se nešto ne smije raditi dok se ono ili ono ne riješi. Posao bi trebalo da ide, a dogovor da bude u hodu pa kad bude bude - kazao je sagovornik “Glasa”.  

Problema ima i sa zakazivanjem sjednice skupštine akcionara jer je prvo, dodaje, trebala biti u junu, pa u julu, ali nije bilo potpune saglasnosti, a najvjerovatnije je neće biti ni za drugu polovinu avgusta, koji se spominje kao mogući termin.

- Jedino dobro u cijeloj ovoj zavrzlami je što održavanje i drugi svakodnevni poslovi idu normalno. Direktor, kojem je, eto mandat istekao u decembru prošle godine, je tu kao i izvršni direktori koji su u mandatu vršioca dužnosti. S druge strane, problem je što je dosta ljudi otišlo. Mogli bismo sada primiti i 150 novih radnika, ali tako je, kako je - zaključio je naš sagovornik.

Mato Žarić juče je kratko kazao da vjeruje da će problemi biti uskoro prevaziđeni.

Vlada RS je krajem maja zatražila od svih nadležnih organa “Elektroprenosa” da hitno budu odblokirana investiciona sredstva za potrebe te kompanije.

Srpska je izrazila zabrinutost zbog stanja u tom preduzeću, do kojeg je došlo proteklih mjeseci što je rezultiralo blokadom niza investicionih projekata.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija upozorio je tada da se na taj način zaustavljaju investicije u Elektroprivredu RS i rekonstrukcija izgradnje novih trafostanica, zbog čega može doći u ozbiljnu opasnost redovno snabdijevanje strujom.

Tegeltija je apelovao da se ne smije dozvoliti da se odnosi u Federaciji prelamaju preko zajedničkih preduzeća.

“Elektroprenos BiH” je počeo aktivno da radi 2014. godine nakon višegodišnje blokade tokom koje nije bilo moguće ni finansiranje kompanije i investiranje u elektroprenosnu mrežu. Kompanija je deblokirana nakon dogovora Srpske i FBiH kao akcionara, nakon čega su raspisivani tendera za nabavku opreme za elektromrežu, a primljen je i znatan broj broj radnika.

Informacije

Vlada RS je, u svojstvu jednog od dva akcionara, od uprave zatražila hitno detaljne informacije o svim zaustavljenim projektima koji je trebalo da budu realizovani na teritoriji RS, a koje je ranije odobrio Upravni odbor i Skupština akcionara kompanije. Zatraženi su podaci o sadržaju, statusu i finansijskoj vrijednosti svakog pojedinačnog projekta i datumi njihovog odobrenja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana