Među uhapšenima u akciji Palmira i Muhamed Porča

Goran Maunaga
Među uhapšenima u akciji Palmira i Muhamed Porča

Beč, Sarajevo - Među uhapšenim u akciji "Palmira", koju je u petak sprovela austrijska policija, nalazi se i Muhamed Porča iz Sarajeva, jedan od vodećih ljudi vehabijske zajednice u Beču, saznaje "Glas Srpske" od izvora bliskog bezbjednosnim agencijama.

- Porča je Visit D. koji se spominje u izvještajima austrijske policije i koji važi za glavnog čovjeka terorističke organizacije Islamska država za regrutaciju mladih muslimana u Evropi - kaže izvor "Glasa".

Austrijska policija je u nekoliko gradova uhapsila 13 radikalnih islamista, od kojih je nekoliko iz BiH, a jedan od glavnoosumnjičenih je vehabijski propovjednik Mirsad Omerović zvani Ebu Tejma, iz Tutina, kojeg terete da je odgovoran za odlazak desetina mladih u rat u Siriju. Prema nekim procjenama, sakupio je nekoliko stotina hiljada evra za rat u Siriji.

Osim Porče i Omerovića, koji je boravio u Gornjoj Maoči, u akciji su uhapšeni i Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, koji živi u Austriji i Sandi Suljić iz Zenice, nastanjen u Gracu.

Tužilaštvo u Gracu odredilo je u subotu pritvor od 48 časova za 13 uhapšenih. Austrijski sud trebalo bi da sutra donese odluku da li će uhapšenima produžiti mjeru pritvora do početka sudskog procesa. Većina uhapšenih je turskog i čečenskog porijekla, a osim državljana BiH, ima i onih iz Makedonije, Srbije i Austrije.

Porča ima najjače veze u Sarajevu, gdje je često dolazio i sastajao se sa donedavnim vođom vehabijske zajednice iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem. Zanimljivo je da velik broj njegovih prelazaka Granična policija BiH proteklih godina nije evidentirala.

- On ima podršku paraobavještajne službe u Sarajevu, čime se objašnjava i to da svaki drugi njegov ulazak u BiH uopšte nije evidentiran. Njegovi kontakti vode do najviših političkih struktura i zato austrijski zvaničnici koriste njegovo kodno ime, za razliku od ostalih uhapšenih iz BiH - tvrdi sagovornik "Glasa".

Omerović je, prema pisanju austrijskih medija, propovijedao u Austriji i Njemačkoj i važio je za osobu blisku njemačkom vehabiji Pijeru Vogelu, kao i Imamoviću. Navode da mu je osoba za kontakt u BiH bio Bilal Bosnić, koji je naslijedio Imamovića nakon što je otišao u Siriju. Bosnić je nedavno uhapšen zbog organizovanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta.

Iz Omerovićevog rodnog Tutina potiče veliki broj vehabija koje imaju tijesne veze sa vehabijama u BiH.

Austrijski mediji navode da je tokom saslušanja Omerovića prikazan video-snimak na kojem on veliča bivšeg vođu "Al-Kaide" Osamu bin Ladena. Omerović je rekao da "to nije veličanje već pogled na čovjeka kojeg u arapskom svijetu ne posmatraju kao kriminalca već osobu koja im je dala slobodu".

Istaknuto je da je tokom saslušanja prezentovan i presretnuti snimak, da je njegov branilac, advokat Lenart Binder rekao da je "sadržaj snimka konfuzan", te da je Omerović nakon hapšenja tvrdio da nije regrutovao mlade ljude za džihad.

Austrijski mediji navode da Omerovićeva djeca nose marame preko glave, a komšija je za njega rekao da je "izgledao suviše opasno" i da je bio "bizaran". Navode da stan od 108 kvadrata iznajmljuje za 800 evra godišnje i posjeduje skupocjen automobil. Žena mu je austrijski državljanin i trudna je sa njihovim šestim djetetom. Omerović je i uhapšen u tom stanu, u zgradi koju je opština napravila za smještaj socijalnih slučajeva u naselju Donauštad.

Džemat Altun Alem, gdje je on "stolovao", smatra se centrom austrijskih vehabija. Mediji navode da je "imam smatran harizmatičnom osobom koja je veoma popularna među mladima".

"Glas Srpske" objavio je u februaru 2010. da je Omerović bio u Gornjoj Maoči kad u policijskoj akciji "Svjetlost" sprovedenoj u toj vehabijskoj zajednici nije nađen najveći dio naoružanja jer je premješteno na osnovu dojave iz policije.

Prije akcije hapšenja austrijska policija sprovela je intenzivno presretanje komunikacija i telefonskih poziva.

Suljić je bio jedan od odgovornih u kompaniji "Med-beg", registrovanoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Detalje u vezi s tom kompanijom istraživala je slovenačka policija.

Nakon akcije hapšenja austrijska policije nastavlja praćenje osoba koje su povezane sa džihadom i ekstremnim islamom. Akcija je bila usmjerena na bh. i čečenske vehabijske krugove koji se smatraju glavnim u regrutaciji džihadista za Bliski istok. Istražioci su nadgledali najmanje pet džamija koje su u vezi sa izbjeglicama i gastarbajterima. Među njima su džamije i mjesta za molitvu u Lincu, Velsu i Traunu.

Direktor Policije RS Gojko Vasić kaže da sve policijske agencije u BiH sprovode aktivnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma.

- U ovom slučaju najvažniji dio posla imaju Obavješajno-bezbjednosna agencija i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. Policija RS prikuplja podatke o eventualnim teroristima i otvara istrage - kaže Vasić.

Akcija koja je izvedena po nalogu Okružnog suda u Gracu je najveća policijska akciji u poslijeratnoj istoriji Austrije.

Njemačka

Njemački ministar pravosuđa Hajko Mas izjavio je da su njemačke vlasti pokrenule istragu protiv 300 lica osumnjičenih da su povezani sa Islamskom državom.

Direktor njemačke kontraobavještajne službe Hans-Georg Masen rekao je prije sedmicu da je najmanje 60 Nijemaca poginulo u sukobima u Siriji i Iraku boreći se na strani Islamske države. Dodao je da se blizu 550 Nijemaca pridružilo džihadistima, a da se njih 180 vratilo u Njemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana