Manjak radnika srušio posao za Dojče telekom

Marijana Miljić
Manjak radnika srušio posao za Dojče telekom

Derventa, Banjaluka - Preduzeće "Mreža netvork" iz Dervente osjetilo je na svojoj koži posljedice odliva kvalifikovane radne snage iz RS i zbog nedostatka odgovarajuđeg kadra bilo je prinuđeno da odbije milionski vrijednu ponudu pristiglu iz jedne od najvećih svjetskih telekomunikacionih kompanija - "Dojče telekoma".

Poslodavci već duže vrijeme upozoravaju na dramatičan odliv radne snage sa tržišta rada RS i sve veći problem sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Ti problemi su već počeli da izlaze na vidjelo u preduzećima iz elektro i metalske industrije, kojima zbog nedostatka odgovarajuđeg kadra propadaju milionske ponude iz inostranstva. Među njima je i "Mreža netvork" koje nije moglo odgovoriti pozitivno na ponudu najvećeg njemačkog telekom operatera.

- Kod nas su bili dobavljači "Dojče telekoma". Došli su da snime situaciju u pogledu kapaciteta i radne snage da bi proizvodili optičke kablove za njemačkog telekomunikacionog diva, koji će izvršiti kompletnu modernizaciju svog sistema. Za taj posao potrebno je oko 2.000 radnika, a mi imamo svega 300. Njihove uslove nismo mogli ispuniti i bili smo prinuđeni da im se zahvalilo na interesovanju i da odustanemo od daljih pregovora - kazao je zamjenik direktora "Mreže netvork" Zoran Tošić.

"Dojče telekom" traži pouzdane dobavljače, a "Mreža netvork" našla se na njihovom spisku jer već uspješno sarađuje sa partnerima njemačke kompanije. Dobar glas zapeo je, međutim, na manjku radne snage zbog čega je i potencijalni dobar posao osuđen na propast. U "Mreži netvork" ističu da na sve načine pokušavaju da se izbore sa manjkom radne snage, a sada su odlučili da idu i korak dalje.

- Da bismo stali u kraj odlivu radne snage iz našeg preduzeća namjeravamo da gradimo zgradu sa 40 stanova za naše najbolje radnike. Cijena tih stanova biće do dva puta manja od tržišne. Uslov za radnike koji žele da kupe stanove biće da se ugovorom obavežu da će u idućih deset godina ostati u preduzeću i da u tom periodu možemo računati na njih - kazao je Tošić i dodao da im i za poslove koje trenutno imaju ugovorene nedostaje tridesetak radnika, ali da ne mogu naći nijednog.

Tošić ističe da poslodavci moraju da se uhvate u koštac sa odlivom radnika i da je neophodno da povećaju plate da bi ih pokušali zadržati, ali da im je neophodna i podrška svih koji su u lancu na tržištu rada.

- U RS smo svi 15 godina gledali šta se dešava. Realni sektor je zapostavljen i on mora dobiti pažnju svih. Potrebno je i školstvo uskladiti sa zahtjevima privrede. Mi dogovaramo otvaranje operativnog centra u srednjoškolskom centru da bismo obučili CNC operatere i prekvalifikovali radnike - kazao je Tošić.

U Privrednoj komori RS ističu da poslodavci iz metalskog sektora muče istu muku i da odbijaju poslove jer nemaju dovoljno radnika.

- Obišli smo preduzeća iz oblasti metalske industrije u Derventi, Prijedoru i Laktašima. Na svakom sastanku sa čelnicima preduzeća došli smo do zaključka da metalna industrija ima šansu za dobre izvozne poslove, ali da pojedine moraju odbiti jer nemaju kvalitetne radne snage. Ranije je nedostajalo CNC operatera i zavarivača, a sada imamo problema sa svim zanimanjima iz metalne industrije. Domaće firme su se okrenule obuci radnika, ali taman kada ih obuče oni odlaze za većim platama u Sloveniju i Njemačku. Treba tražiti način da bude riješen ovaj problem, jer se plašim da će on biti sve dublji - kazao je direktor sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

Ekonomisti ističu da krivicu za problem sa manjkom radne snage snose i poslodavci i vlast.

- Od kraja rata do posljednjih godinu-dvije ponuda radne snage bila je veća od potražnje. U toj situaciji poslodavci su diktirali plate koje su isplaćivali. Neki od njih u tom periodu nisu mogli da isplaćuju veće plate, dok pojedini jesu, ali nisu htjeli posegnuti za tim. Radnici su zbog niskih plata tražili izlaz i našli su ga u inostranstvu. Krivac za novonastalu situaciju je i vlast, jer nije pristupila sistemskom rješavanju problema i rasterećenju privrede. Jednostavno niko nije razmišljao na vrijeme i zato nas je zadesila i ova situacija - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković.

Neravnomjeran razvoj RS

Zoran Tošić je upozorio i na neravnomjeran razvoj Srpske, ističući da su privrednici insistirali da Vlada RS obrati više pažnje na preduzeća u istočnom dijelu RS.

- Potrebno je dati subvencije i podsticaje za rast i razvoj preduzeća u tom dijelu RS. Potrebno je naći neki interes, a ne samo pričati načelno. U istočnom dijelu RS nemamo dobru firmu koja ima perspektivu - kazao je Tošić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana