Lukač: Povući ćemo novinarima spornu zakonsku odredbu

Srna
Lukač: Povući ćemo novinarima spornu zakonsku odredbu

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Banjaluci da se saglasio sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini da iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru bude povučena odredba o neovlaštenom fotografisanju i snimanju policijskih službenika, koja je bila sporna novinarima.

Lukač je rekao u Narodnoj skupštini da je to novinarima najviše bilo sporno i da je sa šefovima poslaničkih klubova zaključeno da nije riječ o neophodnoj normi u zakonu.

“Namjera MUP-a nije bila da bilo koga spriječi da to radi kulturno i civilizovano, ali uvijek ima pojedinaca koji su tu mogućnost zloupotrebljavali, ometajući policajce i druge ljude koji sprovode zakon”, rekao je Lukač novinarima.

On je naveo da namjera MUP-a nije bila da donošenjem ovog zakona novinari budu spriječeni da rade posao za koji su akreditovani.

“Naša namjera je uvijek bila da štititmo novinare, da imaju slobodu u radu. Novinari uvijek mogu da se obrate MUP-u ako ih bilo ko sprečava u radu”, poručio je Lukač.

On je rekao da će MUP do konačnog prijedloga Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, a kojim će biti formiran rezervni sastav policije, vidjeti šta može još da poboljša u tom aktu u konsultaciji sa stručnjacima.

“Želimo da uvažimo konstruktivne primjedbe poslanika o ovom zakonu da bismo dobili akt koji će pomoći policiji da što bolje radi”, rekao je Lukač.

On je ponovio je rezervni sastav policije važan za rješavanje problema migrantske krize, a pogotovo zbog migranata koji su ranije učestvovali u ratnim dejstvima u zemljama iz kojih dolaze.

Lukač je ponovio i da je potpuno ispravna odluka Vlade Srpske da se ne dozvoli zadržavanje migranata u Srpskoj.

On je ocijenio da je prikrivene istražioce važno imati u MUP-u da bi se rješavali veliki slučajevi u međunarodnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanja prometa opojnih droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana