Komšić: Pojedinci u Hrvatskoj žele da naprave “koloniju” od BiH

Tanjug
Komšić: Pojedinci u Hrvatskoj žele da naprave “koloniju” od BiH

Sarajevo - Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da BiH očigledno ima “malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se mislilo” i optužio određene krugove u Zagrebu da žele da bar deo BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje “kolonije”.

U saopštenju, objavljenom u subotu povodom pisma koji su trojica bivših visokih predsavnika u BiH Pedi Ešdaun, Kristijan Švarc - Šilling i Karl Bilt uputili šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Hrvatsko ministarstvo dodalo je da se, za razliku od trojice bivših Visokih predstavnika u BiH, Hrvatska ne meša u unutrašnja pitanja BiH, već ispunjava međunarodne obaveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen ustavni i pravni poredak.

“Moj izbor je samo povod, a ne uzrok. Uzrok se može tražiti u želji određenih krugova u Zagrebu da ostvare ključni i dugoročni ekonomsko-politički uticaj na sva dešavanja u BiH, te da bar deo BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje “kolonije”, unaprijed računajući da je drugi deo BiH već pod takvim uticajem druge države. Ako Vas ovo kojim slucajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu”, rekao je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Upitan za razloge žestoke reakcije Zagreba na istup trojice bivših visokih predstavnika i veterana medunarodne politike, te da li je medunarodna zajednica, zapravo, demaskirala namere Hrvatske, Komšić kaže da je međunarodna zajednica to prepoznala, “ali je politika nekih krugova u Hrvatskoj tako agresivna da se ne obazire ni na primedbe koje dolaze iz te iste međunarodne zajednice”.

“Naprotiv, ta agresivnost i bahatost ide do te mere da pojedince koji ukazuju na svu štetnost takve politike dela vlasti u Hrvatskoj, počinju najprimitivnije vrijeđati”, rekao je on.

Komšić kaže da to nije samo problem BiH.

“Za sada, samo BiH ima problem sa takvom politikom, ali uskoro će ga imati i međunarodna zajednica, pogotovo Evropska unija i Sjedinjene Americke Države, i to iz jednostavnog razloga - remete planove međunarodne zajednice za cijelu regiju”, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana