Ko i zašto je ubijao novinara Vaskovića

Glas Srpske
Ko i zašto je ubijao novinara Vaskovića

Svaki put kada bi mediji ili istražni organi pokrenuli pitanje njegovih nezakonitih radnji, kao što su utaja poreza ili medijski reket, Slobodan Vasković zamjenom teza pravio je žrtvu od sebe. Optuživao je sve one koji su se usudili da o tome govore da pripremaju njegovu likvidaciju.

 Medije koji su o tome pisali optuživao je za "medijsku pripremu likvidacije". Ovo je hronologija "ubistava najugroženijeg novinara u RS".

 
17.5.2005. Slobodan Vasković, urednik "Patriota", podnio je krivičnu prijavu protiv generalnog direktora RTRS-a Dragana Davidovića, direktora programa TV RS Mire Lolić-Močević i urednika IPP Draška Ignjatića u kojoj ih je optužio da su "pokrenuli medijsku akciju protiv njega sa namjerom da ga prisile da prestane da piše i da mu nanesu štetu radi osvete".

(Prijavu je podnio nakon što je RTRS objavila da je protiv Vaskovića pokrenut proces zbog utaje poreza. Vaskovićeva prijava je odbačena)

*****

27.3.2006. List "Patriot" objavio da direktor RTRS-a Dragan Davidović medijski priprema teren za egzekuciju Slobodana Vaskovića. "Davidović je imao namjeru da zloupotrebom RTRS-a medijski pripremi teren za moju egzekuciju", zamijenio je teze Vasković.

(Vasković je ovo saopštio nakon što ga je sin ubijenog Riste Jugovića u emisiji RTRS-a 19.3.2006. optužio da je medijski pripremio ubistvo njegovog oca)

 *****

26.12.2006. Vasković optužuje predsjednika RS Milana Jelića da priprema njegovu likvidaciju i da je 12. decembra dao nalog da "porodica Vasković mora biti uništena". Vasković Jelića prijavljuje MUP-u i SIPA.

(Vasković optužuje Jelića nakon što je "Elektroprivreda RS" uskratila reklamiranje u "Patriotu", a poreski inspektori počeli kontrolu poslovanja tog preduzeća)

 *****

26.12.2006. Vasković objavljuje da je 21.11. navodno na ulici fizički napadnut njegov sin Nemanja i da mu je prijećeno da će biti isječen. Navodi da mu je sin napadnut i u proljeće iste godine.

(Vaskovićev sin Nemanja takođe je zaposlen na FTV-u gdje radi u tehničkoj službi emisije "60 minuta")

 ******

27.1.2007. Oko 16 časova Slobodan Vasković, glavni i odgovorni urednik "Patriota", ispred zgrade Skupštine RS stupio u štrajk glađu. Rekao da je u štrajk stupio zbog navodnih prijetnji predsjednika RS Milana Jelića, kao i kontrole Poreske uprave RS u "Novom magazinu", izdavaču lista "Patriota". Štrajkovao je oko 24 časa, a štrajk prekinuo 28.1.2007. uveče. Podržali su ga Udruženje "BH novinari" i Tanja Topić.

(Vrhovni sud RS presudio je 20.12.2006. da Vasković mora da plati utajeni porez u iznosu od oko 150.000 KM. Javnost u vrijeme njegovog štrajka nije znala za ovu presudu koja je bila i povod za štrajk)

 *****

24.12.2007. Jutros oko dva sata tri nepoznate osobe su u naselju Obilićevo u Banjaluci napale Nemanju Vaskovića, sina Slobodana Vaskovića, novinara "60 minuta" i urednika banjalučkog "Patriota", javila je FTV. Dodala je da je CJB Banjaluka odbio da zaprimi prijavu o ovom napadu. Vaskovića podržala SDP, koja je optužila vlast RS da se obračunava sa novinarima i njihovim porodicama.

(Vasković sina doveo u policiju nekoliko dana poslije navodnog napada i bez ljekarskog nalaza o povredama).

 *****

13.7.2008. Slobodan Vasković i Dragomir Babić policiji prijavili novinarku Cvijetu Arsenić da im je prijetila da će ih "dići u vazduh eksplozivom". Novinarka saslušana istoga dana u Upravi krim-policije RS po hitno otvorenoj istrazi o navodnim prijetnjama.

 ******

16.7.2008. Slobodan Vasković održao pres-konferenciju u Banjaluci na kojoj je rekao da "diktatorski režim stvara ambijent u kojem će biti ubijen".

(Vasković ovo izjavio nakon što je Dragomir Andan saopštio da mu je tražio 50.000 evra da ga skine sa "crne liste" i što ga je za reketiranje u medijima optužio i Brane Subotić, bivši direktor AMS RS)

 ******

18.3.2009. Slobodan Vasković fizički je napadnut u Trebinju, javila je FTV. Za navodni napad Vasković je optužio vladiku Grigorija i glumca Kolju Pejakovića. Rekao je i da sve to ima veze sa prijetećim pismom koje je navodno dobio nekoliko dana ranije. Na putu prema Ljubinju razbijeno mu je staklo na automobilu. Niko nije povrijeđen. FTV je za "napad" optužila vlasti RS. Vaskovića je podržala SDP.

(Rezultati policijske istrage o razbijenom staklu do danas nisu poznati javnosti)

 ******

11.5.2009. FTV je saopštila da je Slobodan Vasković napadnut na putu za Sarajevo kod Kneževa. Navodno ga je vrijeđao policajac bez oznaka, te ga je, kako je tvrdila FTV, "verbalno vrijeđao, prijetio i čak krenuo fizički da ga napadne".

(Ustanovljeno da je automobil u kojem su bili Vasković i Dragomir Babić zaustavila radarska kontrola, jer su vozili mnogo brže od propisane brzine)

 ******

30.12.2010. Nakon što su mediji u RS objavili dokument u kojem kompanija INA uredniku "60 minuta" odobrava mito od 30.000 evra, Bakir Hadžiomerović je gostujući tim povodom na FTV rekao: "Ja se bojim da na ovaj način Željko Kopanja priprema teren za likvidaciju Slobodana Vaskovića!".

(Ostalo je nejasno zbog čega je Hadžiomerović uopšte pomenuo Vaskovića koji nije bio akter ovog medijskog reketa, ni tema emisije)

 ******

13.1.2011. FTV zatražila zaštitu Slobodana Vaskovića jer je navodno opet životno ugrožen. Vasković rekao policiji RS da mu "opasnost prijeti od Željka Kopanje, Đorđa Davidovića, te nekolicine visokih funkcionera MUP-a RS".

(Vasković traži zaštitu policije nakon što je Đorđe Davidović javno izjavio da je Vasković pokušao da ga reketira za 10.000 evra. Ove tvrdnje medijima i policiji potvrdio Vaskovićev kurir u tom poslu Goran Kostić)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana