Ivica Dačić: U rezoluciji jednom pomenuli pomirenje

Svjetlana Šurlan
Ivica Dačić: U rezoluciji jednom pomenuli pomirenje

Beograd - U predlogu rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi Savjet bezbednosti UN trebalo da raspravlja na sednici 7. jula, na 20 mesta se pominje genocid, a na jednom pomirenje iako je, navodno, cilj rezolucije proces pomirenja.

Rekao je to juče u Beogradu ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić koji je potvrdio da je Misija Velike Britanije u UN dostavila Srbiji prijedlog rezolucije.

- Srbija će pažljivo u narednim danima razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje i sankcionisanje ratnih zločina - rekao je Dačić. Dodao je da rezolucija ima više tačaka, opšte dijelove i dijelove koji se odnose direktno na zločin u Srebrenici.

On je rekao da se očekuje da će od utorka krenuti konsultacije sa ostalim članicama Savjeta bezbjednosti o rezoluciji, a koje do sada nisu obavljene.

- Videćemo kako će ići taj tok konsultacija, a naš stav će biti veoma jasan i precizan posle detaljnog proučavanja tog teksta - rekao je Dačić.

Dodao je da je za 7. jul na sjednici Savjeta bezbjednosti predviđena tačka dnevnog reda o BiH, te da je vjerovatno u okviru te tačke planirano i razmatranje rezolucije, jer se ne zna da li je moguće postići saglasnost o njoj.

Dačić je rekao da je Srbija svojim primjerom pokazala posvećenost u borbi za kažnjavanje ratnih zločina, da smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, posebno imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom.

Na pitanje da li je upoznat sa rezolucijom o Srebrenici koja je predstavljena u američkom Kongresu, Dačić je rekao da su u mnogim parlamentima usvajana dokumenta tim povodom, te da Srbija na to ne može uticati, ali da će u bilateralnim kontaktima iznijeti stavove o tome.

Kako se približava 11. jul i godišnjica zločina u Srebrenici, počela je priprema brojnih rezolucija kojima se oni karakterišu kao genocid, a čiji je cilj, kako se ocjenjuje i u međunarodnim i u političkim krugovima u RS, pritisak na Srpsku s ciljem njenog slabljenja.

Velika Britanija uz podršku SAD i Holandije pripremila je rezoluciju o Srebrenici kako bi je predložila Savjetu bezbjednosti UN. U Kongresu SAD predstavljena je rezolucija u kojoj se ističe da je u Srebrenici počinjen genocid i u kojoj se osuđuje svaki pokušaj njegovog negiranja. Kako je objavljeno u subotu, rezoluciju koju je predstavio republikanski kongresmen Kris Smit podržalo je 28 parlamentaraca. Rezoluciju o Srebrenici u proceduru u Evropskom parlamentu uputio je Ivan Jakovčić uz podršku Alijanse evropskih liberala i demokrata.

Pokušaji da ovakve rezolucije budu usvojene u Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini RS su propali.

Američki ekspert za Balkan Stiven Majer rekao je da bi najavljena rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN trebalo da oda počast i stradalim Srbima i da ukaže da je to bilo strašno vrijeme kada su zločini činjeni na svim stranama.

- Beograd bi trebalo da podrži rezoluciju ako bi bila poštena, a u suprotnom bi trebalo da je odbaci na najsnažniji mogući način - kaže Majer.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocijenio je da obilježavanje tragičnih događaja u Srebrenici poprima, osim humanitarnog, sve više politički i politikantski karakter, jer u centrima moći u regionu i na Zapadu ima onih koji smatraju da je to zgodna prilika da se sama težina riječi "genocid" iskoristi kao poluga i malj za likvidaciju RS.

- Iza pritisaka na rukovodstvo Srbije i RS da dođu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice krije se opasan zaplet da se u ime mira i klanjanja žrtvama prizna "genocid" i prihvati na sebe i svoj narod odgovornost za sve događaje i zločine na prostoru cijele BiH - kaže Vukadinović.

O pitanju rezolucije o Srebrenici, najavljene u Evropskom parlamentu, potpredsjednik stranke socijalista i poslanik Tanja Fajon rekla je da je ključno da sve političke grupe nađu kompromis i da se rezolucija stavi na dnevni red.

- Parlament će još razmatrati hoće li povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u julu uvrsti prijedlog rezolucije o Srebrenici. Mi podržavamo rezoluciju i pokušaćemo da je usvojimo - rekla je Fajonova.

11. jul

Na pitanje kada će biti donesena odluka ko će i da li će iko ići u Srebrenicu, gdje se 11. jula obilježava godišnjica zločina, Ivica Dačić je rekao da su, koliko zna, pozivi upućeni predsjedniku i premijeru Srbije i da će oni odlučivati o tome.

- To je jedno od teških pitanja kojima ćemo se baviti u narednom periodu - rekao je Dačić.

Rezolucije predložene pred 11. jul

* Rezolucija kojom će biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici (Savjet bezbjednosti UN)

* Rezolucija kojom se odaje počast srebreničkim žrtvama (Evropski parlament)

* Rezolucija kojom se osuđuje pokušaj negiranja genocida (Kongres SAD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana