I podzemne vode na analizi zbog piralena

Dragana Orlović
I podzemne vode na analizi zbog piralena

Banjaluka - Ekološki inspektori odlučili su proširiti ispitivanja u slučaju “piralen” na području banjalučke Poslovne zone “Incel”, tako što će analizirati i podzemne vode na tom području, kako bi utvrdili da li su i u kojoj mjeri zagađeni opasnim uljem.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka Janko Kecman.

Prema njegovim riječima, uzorci podzemnih voda biće uzeti sa četiri lokacije u okviru “Incela”, a već ispituju, kako ističe, ispusne i otpadne vode.

- Stav grada Banjaluka je da detaljno ispitamo i utvrdimo kakvo je stanje u “Incelu”, koje ima 80 hektara i nalazi se na ušću rijeke Vrbanje u Vrbas. To je ogromna površina, na kojoj su trenutno smještena čak 63 poslovna subjekta - objašnjava Kecman.

Osim toga biće, kako kaže, provjeren i kvalitet vazduha na području “Incela”.

- Inspektori su do sada uzeli 44 uzorka u “Incelu”. Svi rezultati biće poznati do kraja mjeseca, a nakon toga plan nam je da uradimo elaborat, kojim ćemo definisati kako na najefikasniji način riješiti ovaj slučaj - dodao je Kecman.

Podsjetio je da su na ispitivanja poslati i uzorci zemljišta iz dvorišta kuća koje se nalaze u blizini “Incela”. Ipak,  dok ne budu sve analize završene, ne mogu, kako kaže, saopštavati pojedinačne rezultate.

- Biće urađen projekat saniranja stanja u “Incelu”. Već smo angažovali  savjetnika ministra za ekologiju Srbije Slobodana Tošovića, koji ima iskustva sa ovom problematikom, kako bi nam pomogao da uspješno riješimo problem sa piralenom - dodao je Kecman.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta ove godine izbio je požar, kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije.

Od tada kreću serije inspekcijskih kontrola, a u cijeli slučaj uključila se i policija, kao i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Prošle sedmice je i Grad Banjaluka najavio krivične prijave protiv odgovornih lica u preduzeću “Eko-trejd” i “Univerzum”, nakon što je, ekološka inspekcija u krugu “Incela” otkrila da su nezakonito odlagali otpadne, industrijske materije.

Vraćena zemlja iz Česme

 

Firma “BC Metal” vratila je zemlju iz banjalučkog naselja Česma, koju su prije nekoliko sedmica iskopali iz svog dvorišta koje se nalazi u “Incelu” i tamo odvezli. To su uradili po nalogu ekološke inspekcije, zbog toga što postoji sumnja da je zemlja zagađena piralenom. Na ispitivanje su potom uzeti i uzorci zemljišta sa lokacije u Česmi, kako bi bilo utvrđeno da li je u međuvremenu kontaminirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana