File najavio novi pristup zapadnom Balkanu

Srna
File najavio novi pristup zapadnom Balkanu

London - Komesar za proširenje EU Štefan File poručio je danas da države zapadnog Balkana treba da iskoriste ovaj trenutak, kada Evropa pokazuje prve znake izlaska iz krize i privuku više investicija.

"Činjenica da su se ovdje okupili lideri regiona, aktuelni i potencijalni privatni i javni investitori, te predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija, pokazuje koliko je važno povećanje investicija za regionu", izjavio je File na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, koja je održana u Londonu.

File je najavio novi pristup EU prema ovom dijelu Evrope, čiji će glavni cilj biti ekonomske reforme i razvoj.

"Želimo da nastavimo da podržavamo ovaj region u suočavanju sa izazovima stvaranja radnih mjesta, povećanju konkurentnosti i podsticanju ekonomskog rasta. U proteklih pet godina i u EU smo bili suočeni sa istim izazovima", naveo je File.

File je naglasio da napori EU u borbi protiv krize već daju rezultate.

On je dodao da nijedna od država zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija planira da pokrene razgovore sa državama regiona o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti.

"Dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebalo da bude zajednički set preporuka za svaku zemlju. Zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom daćemo tehničku pomoć u provođenju preporuka", izjavio je File. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana