Federacija tri godine bez simbola i obilježja

Željka Bašić
Federacija tri godine bez simbola i obilježja

BANjA LUKA - Više od tri godine Federacija BiH nema svojih simbola iako je Ustavni sud BiH prije tri godine proglasio neustavnim tadašnju zastavu i grb sa ljiljanima i šahovnicom jer ne sadrži obilježja konstitutivnog srpskog naroda.

U Republici Srpskoj ovaj posao davno je završen.

Umjesto starog grba i zastave sa šahovnicom i ljiljanima u FBiH koji su proglašeni neustavnim postavljeni su simboli države BiH, za šta, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara, nikada nije donesena odluka.

- Državno obilježje je državno obilježje. Mi se trebamo potruditi da donesemo federalno obilježje - rekao je Čavara.  

Poslanik SNSD u federalnom parlamentu Dragan Bauk podsjetio je da je formirana zajednička komisija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je dala prijedloge za simbole i obilježja u FBiH ali da nisu odgovarali interesima sva tri konstitutivna naroda.

- Prijedlog je prošle godine odbijen i vraćen ponovo komisiji na doradu. Kada bi došli do rješenja koje bi usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH u kojem su zastupljena ravnopravno sva tri naroda ne bi bilo prepreke ni na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - rekao je Bauk.

On je dodao da se o simbolima i obilježjima uskoro treba izjasniti federalni parlament ali da nije siguran da se u međuvremenu došlo do zadovoljavajućeg rješenja.

Ustavni sud BiH procijenio je 2006. godine da obilježja FBiH i RS nisu u skladu sa Ustavom BiH.  

Članove Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS za koje je Ustavni sud utvrdio da se njima "predstavlja državnost RS" te da se pojedini simboli upotrebljavaju u "skladu s moralnim normama srpskog naroda" ukinuti su odlukom Ustavnog suda BiH. Neustavnim su tada proglašena i dva člana o grbu i zastavi Federacije BiH jer se kose sa međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Podnosilac zahtjeva za ocjenu ustavnosti ovih zakona bio je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji je zadovoljan sudskom odlukom tada rekao da treba osigurati ravnopravnost svih naroda u BiH.

- Presuda Ustavnog suda, nije usmjerena protiv bilo kojeg naroda. Ona želi da osigura punu ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji BiH - rekao je tada Tihić iako FBiH nije do danas ništa učinila da osigura kroz svoja obilježja i simbole punu ravnopravnost naroda i otkloni rasnu diskriminaciju.

Obrazloženje

U obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH kojom je pojedine članove entitetskih zakona o obilježjima proglasio neustavnim, stoji da je pravo bošnjačkog i hrvatskog naroda u Federaciji BiH, odnosno srpskog naroda u RS očuvati tradiciju i identitet kroz zakonodavne mehanizme, ali da se jednako pravo mora dati Srbima u Federaciji i Bošnjacima i Hrvatima u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana