FBiH ne zanima istina o stradanju sarajevskih Srba

Željka Domazet
FBiH ne zanima istina o stradanju sarajevskih Srba

ISTOČNO SARAJEVO - Vlasti FBiH još nisu formirale komisiju čiji bi zadatak bio da utvrdi istinu o stradanju sarajevskih Srba, a iako je MUP RS poslao veliki broj izvještaja o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u sarajevsko-romanijskoj regiji, do današnjeg dana nema adekvatnih odgovora iz Tužilaštva BiH, kantonalnog i drugih tužilaštava.

Rekli su to juče u Istočnom Sarajevu na konferenciji za novinare rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina RS Staša Košarac i koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

- Vlada FBiH, ni premijer FBiH Mustafa Mujezinović ni poslije više od mjeseca nisu našli za shodno da zakažu i održe sastanak sa nevladinim sektorom RS i predstavnicima Tima da bi se razgovaralo o sprovođenju odluke Ustavnog suda iz 2005. godine da se dostave svi podaci porodicama o stradanjima Srba u Sarajevu - kazao je Košarac.

Napomenuo je da je još 28. aprila poslao dopis Mujezinoviću.

- Nažalost, imamo samo ćutanje i ignoranciju onoga što traže srpske porodice u naporu da istina pobijedi u BiH i nedvosmislenu poruku Mujezinovića da ga ne interesuju stradanja Srba u Sarajevu, kao ni odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj je Vlada FBiH dužna da formira posebnu komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu - konstatovao je Košarac. Napomenuo je da Mujezinović ignoriše i stav OHR-a koji je jasno rekao da je neophodno formirati tu komisiju.

- Na nivou BiH pokušalo se otvoriti pitanje stradanja svih u Sarajevu, ali su organizovane političke snage destabilizovale takve napore - napomenuo je Košarac. Dodao je da Tim nema namjeru da traži od Savjeta ministara da nanovo formira komisiju, već insistira da to učini Vlada FBiH.

- Iako se FBiH opire svim pokušajima utvrđivanja istine o stradanjima Srba u Sarajevu i dalje ćemo insistirati na tome da se dođe do istine i odgovorni izvedu pred lice pravde, jer je to naše osnovno ljudsko pravo - smatra Košarac.

Košarac je kazao da su tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da su u Sarajevu Srbi stradali sporadično, laž.

- MUP RS je kompletirao 3.299 dosijea ubijenih srpskih civila u Sarajevu. Kroz 126 logora prošlo je više od 5.000 Srba. MUP RS je podnio 244 krivične prijave protiv 1.496 lica za koje postoje osnovane sumnje da su počinili zločine - kazao je Košarac. Ponovio je da će Tim i NVO tražiti i od međunarodnih organizacija da se formira komisija, te da se u Sarajevu izgradi spomenik koji će biti posvećen stradalim Srbima. Najavio je da će ponovo poslati pismo Mujezinoviću.

Tuševljak je rekao da je MUP RS nadležnim institucijama poslao veliki broj izvještaja za predmete poput Dobrovoljačke, Centralnog zatvora, kasarne "Viktor Bubanj", logora Tarčin, logor Hrasnica, neselektivnog i selektivnog ubijanja po bivšim sarajevskim opštinama.

- Neke istrage su gotove, ali optužnica nema. Za područje Trnova jasno je utvrđeno ko su naredbodavci i počinioci i te dokaze imamo od 1992. i 1993. godine. SIPA je izvršila sve svoje istrage, ali predmet još nije došao na red. Takva je situacija i sa logorom Silos - kazao je Tuševljak.

Istakao je da se za mnoge zločince tvrdi da bi bili procesuirani da nisu pomrli.

- Zato je opravdan strah porodica da će mnogi zločinci pomrijeti, a da neće odgovarati - rekao je Tuševljak.

BORS

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina kaže da je utvrđivanje zločina nad sarajevskim Srbima od posebnog strateškog značaja.

Predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz je kazao da se problemu stradanja sarajevskih Srba mora prići na organizovan i sistematičan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana