FBiH korak bliže gej brakovima, Srpska na distanci

Vedrana Kulaga
FBiH korak bliže gej brakovima, Srpska na distanci

Sarajevo, Banjaluka - Federalna Vlada prihvatila je inicijativu za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, a u Republici Srpskoj, gdje preovladava protivljenje toj opciji, još nema konkretnih poteza u tom pravcu.

Federalna vlada će, naime, imenovati interresornu grupu koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istopolnih parova. Ministri su usvojili informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istopolnih parova.

- Vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istopolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH - rečeno je nakon sjednice Vlade.

Do te inicijative je došlo nakon žalbi na osnovu kojih je federalni MUP upoznat o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istopolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

U Gender centru RS kazali su u petak da je Vlada Srpske prva Vlada u regionu koja je u okviru Godišnjeg operativnog plana za ravnopravnost polova u RS za 2016. godinu, na njihov prijedlog, usvojila set programa i mjera za unapređenje položaja LGBT osoba u RS.

U toj instituciji su kazali "Glasu Srpske" da su još 2016. godine održali i prvu konferenciju o položaju i pravima LGBT populacije u RS na kojoj su predstavljeni programi i mjere institucionalnim i vaninstitucionalnim partnerima kao i predstavnicima međunarodnih organizacija.

- Novi Krivični zakonik RS koji je usvojen 2017. godine sadrži standarde propisane preporukom Savjeta ministara Savjeta Evrope o mjerama borbe protiv diskriminacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Usklađivanje Krivičnog zakonika sa navedenom Preporukom izvršeno je na inicijativu Gender centra - kazali su.

Gender centar RS, navode, u okviru mandata i nadležnosti stalno prati usaglašavanje propisa u RS sa standardima EU.

U Odboru jednakih mogućnosti Narodne skupštine u petak nismo uspjeli dobiti stav.

U tom odboru lani su kazali da je dotadašnje razmatranje teme u vezi sa zakonom o istopolnim zajednicama pokazalo visok nivo protivljenja građana, vjerskih zajednica, udruženja iz pojedinaca. Zbog toga su, kažu, skloniji stavu da smo, kao društvo, daleko od usvajanja tog zakona koji prije nekog eventualnog dolaska na dnevni red mora proći široku javnu raspravu.

Tematska sjednica

Članovi Zajedničke komisija za ljudska prava i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova u Parlamentu BiH lani su održali tematsku sjednicu na kojoj su sagledali stanje i položaj LGBT osoba u BiH. Dio učesnika je podvukao da su BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta dužni da izrade detaljan set mjera kojima će unaprijediti poštovanje i zaštitu ljudskih prava lezbijki, gejova, biseksualnih, transrodnih i interpolnih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana