Đokić: Srebrenica važna za RS

Srna
Đokić: Srebrenica važna za RS

Srebrenica - Srebrenica je važno područje za Republiku Srpsku, ima važne resurse i privredne kapacitete, i institucije Srpske su otvorene za saradnju da bi se na ovom području omogućio brži privredni razvoj na bazi sirovina koje posjeduje ova lokalna zajednica, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Želimo da ljudi ovdje osjete našu posvećenost i brigu koja treba da dovode do boljih uslova za život", istakao je Đokić, nakon razgovora sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom i načelnikom ove opštine Ćamilom Durakovićem o stanju u ovoj opštini, pri čemu je poseban akcenat stavljen na privredni razvoj.

Đokić je naveo da opština Srebrenica, osim Rudnika olova i cinka "Sase", koji zapošljava 520 radnika, ima i druge privredne kapacitete kojima je potrebna podrška da bi očuvali rad ili proširili proizvodnju.

"Institucije Republike Srpske otvorene su za saradnju da bi se ovdje omogućio brži privredni razvoj na bazi sirovina koje posjeduje ova opština", naglasio je Đokić, i dodao da je razgovarano i o obrazovanju i uvođenju smjerova za školovanje rudarskih zanimanja.

Govoreći o koncesijama, Đokić je precizirao da je Vlada Republike Srpske sklopila ukupno 83 koncesiona ugovora, među kojima i za Rudnik "Sase" koji izuzetno posluje u okviru kompanije "Gros", čiji je većinski vlasnik britanska kompanija "Mineko".

Đokić je rekao da će uskoro biti analizirani svi koncesioni ugovori i gdje se utvrdi da oni nisu realizovani biće raskinuti i tražiće se novi koncesionar za korišćenje tih resursa.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković zahvalio je za posjetu i rekao da je ministra i ambasadora upoznao o stanju i privrednom progresu u posljednjoj godini, kao i planovima i potrebnom pomoći za njihovu realizaciju privrednih projekata u narednom periodu.

"Važno je istaći da se poboljšavaju odnosi i saradnja između opštine Srebrenica i Vlade Republike Srpske i da postoji obostran interes da se oni unapređuju i dovode do stvaranja boljih uslova za život i otvaranja novih radnih mjesta", ocijenio je Duraković.

Ambasador Ferguson je rekao da je sa ministrom Đokićem bio u Rudniku "Sase" i da je u opštini razgovarano o ekonomskom razvoju, te da predstoje novi projekti koji će dovesti do ekonomskog poboljšanja i zapošljavanja na području Srebrenice, a da i ostali treba da slijede primjer uspješnog poslovanja Rudnika olova i cinka "Sase" i kompanije "Mineko" koja je koncesionar u ovom rudniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana