Cvijanovićeva preuzela dužnost predsjednika Srpske

Srna
Cvijanovićeva preuzela dužnost predsjednika Srpske

Banjaluka - Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je danas u Banjaluci preuzela dužnost od Milorada Dodika i naglasila da će raditi odgovorno i časno, izrazivši nadu da će Srpska uskoro dobiti novu vladu.


Cvijanovićeva je, u obraćanju nakon svečane primopredaje dužnosti u Palati Republike, istakla da će se na isti način odnositi prema građanima, narodu, Srpskoj, institucijama.

"To ću raditi sa dužnom pažnjom i poštovanjem, znajući da je Republika jaka samo kada smo zajedno. Kada su nam jake institucije, možemo sve, a kada smo razjedinjeni, onda malo šta dobro možemo uraditi za Srpsku", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla je da je izazov nakon Milorada Dodika doći na neku funkciju s obzirom na njegovu posebnu energiju i stil koji je unosio, obavljajući svaku od pozicija.

"Tako je bilo i kada sam dolazila u Vladu, ali pokazalo se da možemo dobro da funkcionišemo kao tim. Sigurna sam da će ta saradnja nastaviti da bude jednako dobra, pogotovo što je za Srpsku važno da ostvarimo konkretnu vezu, dobro razumijevanje, saradnju, usaglašavanje i koordinaciju između republičkih institucija i naših predstavnika na nivou BiH u zajedničkim organima", poručila je predsjednik Srpske.

Ona je rekla da će sa Dodikom na čelu, kao srpskim članom Predsjedništva BiH, njen posao biti olakšan.

"Osjećam da će time biti manji izazov pred kojim se nalazim stupajući na ovu važnu dužnost", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna na građane Srpske, narod i Republiku, te zahvalila kolegama ministrima u Vladi, "kojima je mnogo puta bilo teško u rješavanju određenih životnih problema građana, ali i teških političkih izazova".

"Zahvalila bih i narodnim poslanicima i svima iz drugih institucija koji su uvijek sa nama, spremno i zajedno koračali naprijed. Vjerujem u Republiku, našu bolju budućnost i znam da se to može postići ako smo odgovorni i zajedno", ocijenila je Cvijanovićeva, koja se na primopredaji zahvalila dosadašnjem predsjedniku Srpske za lijepe riječi i ukazano povjerenje.

Ona je navela da je time završen važan izborni ciklus, što pokazuje sposobnost i kapacitet Srpske da brzo realizuje izborne rezultate.

"Veoma brzo očekujem da ćemo imati novu vladu, što znači da će život u Srpskoj nesmetano nastaviti da funkcioniše", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je to u interesu Republike i građana.

Dosadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je Cvijanovićevoj simbolično predao zastavu i Ustav Republike Srpske, a potom su potpisali zajedničku izjavu o primopredaji dužnosti.

Dodik je u obraćanju poslije svečane ceremonije istakao da je uvjeren da Srpska kreće ka dodatnoj stabilnosti i jačanju.

"Ovo je potpuno drugačiji period od onog kada sam ja preuzeo funkciju predsjednika Republike. Bili su ogromni napori da se uništi njen subjektivitet i ponosan sam što sam imao tim ljudi, a prije svega Željku Cvijanović, te ministre, poslanike, koalicione partnere i članove SNSD-a i zajedno smo prošli ovo vrijeme", rekao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan što je dva uzastopna mandata bio na funkciji predsjednika Srpske.

"To nikome nije pošlo za rukom, a uvjeren sam da hoće Željki Cvijanović. Ne bih bio iskren kada bih rekao da nemam i malo tuge zbog odlaska sa ove pozicije, ali imajući u vidu da dolazi Željka Cvijanović sve je poravnato i sve je dobro. Želim joj uspjeh i nastavljamo da radimo zajedno sa svim ljudima", istakao je Dodik.

Primopredaja je izvršena nakon što su novoizabrani predsjednik Srpske Željka Cvijanović i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik položili svečanu zakletvu na konstitutivnoj sjednici desetog saziva Narodne skupštine Srpske.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i mnogi poslanici novog saziva parlamenta, ministri u Vladi Srpske, kandidat za mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici diplomatskog kora, kao i političkog i javnog života Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana