Cvijanović: Neophodan mehanizam koordinacije radi usklađuvanja sa aktima EU

Srna
Cvijanović: Neophodan mehanizam koordinacije radi usklađuvanja sa aktima EU

Zlatibor - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas na Zlatiboru da bi BiH, uspostavljanjem sistema koordinacije između različitih nivoa vlasti, daleko efikasnije i bolje uspjela da uskladi domaće zakonodavstvo sa propisima EU, ali i da organizuje sve druge aktivnosti koje imaju interakcijski karakter.

Nakon predavanja o temi "Mjesto prava EU u pravnom sistemu BiH i Republike Srpske", koje je održala u okviru 15. Zimske škole evropskog prava na Zlatiboru, Cvijanovićeva je izjavila novinarima da proces integracija jeste kompleksan i težak, ali da se, ako se donese adekvatan mehanizam koordinacije, onda može govoriti o jednom organizovanom kretanju ka EU, a u okviru toga o organizovanom stvaranju pravnog ambijenta koji treba da bude onakav kakav je sada u sistemu EU, u koju BiH želi da uđe.

Ona je i tokom današnjeg predavanja ukazala na činjenicu da se pitanje procesa integracija, kao i mnoga druga pitanja koja se odnose na funkcionisanje BiH, vezuju za jednu veoma važnu stvar, a to je definisanje mehanizma koordinacije.

"To je i glavna poruka ovog predavanja. Mnogo stvari je u BiH sudbonosno vezano za mehanizam koordinacije i sva očekivanja su vezana upravo za to, jer je mehanizam koordinacije izuzetno važan da bismo mogli da provodimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da se na adekvatan način odnosimo prema izradi programa integrisanja", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila i da je BiH jedina zemlja u regiji koja nema izgrađen program integrisanja.

"Prosto ga nema izgrađenog, a u program integrisanja treba da evidentirate obaveze, ko su nosioci obaveza i da vidite na koji način i ko će usklađivati šta od svog zakonodavstva. Ako nemamo mehanizam koordinacije, nemamo ni program integrisanja", upozorila je premijer Srpske.

Ona je istakla da je Republika Srpska daleko spremnija od Federacije BiH za evropske integracije i to ne samo u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa regulativom EU, nego i u institucionalnom smislu.

"Sve institucije Srpske, sva naša ministarstva, kao i druge institucije izvan Vlade, apsolutno su sposobne da provode određene stvari u procesu integrisanja. Naravno da nikada ne možete imati dovoljno kadra, niti da budete dovoljno kapacitirani za to, ali ja govorim o fazi u kojoj se mi sada nalazimo - fazi pridruživanja. Kada pređemo u fazu pristupanja činjenica je da će biti potrebno ojačati institucije", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je proces evropskih integracija sastavni dio institucionalnog života Srpske, što je čini mnogo drugačijom u odnosu na svaki drugi nivo vlasti, bez obzira da li je riječ o nivou BiH, Federacije BiH, Brčko distrikta ili kantona.

Premijer Srpske je navela da je u okviru današnjeg predavanja ukazala na nekoliko veoma bitnih stvari, a prvenstveno da je sam proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa regulativom EU previše složen proces.

"Ako još taj složeni proces stavite u kontekst BiH, onda tek možete da shvatite koliko tu može da bude komplikacija i poteškoća... Takođe, ukazala sam i kako izgleda ta disproporcija u okviru BiH i to samo zato što nismo mogli da se dogovorimo na koji način ćemo vršiti usklađivanje domaćeg zakonodavstva. Mi u Srpskoj smo se opredijelili da sami radimo taj posao, ali i da budemo otvoreni za sve razgovore kojima bi trebalo da dođemo do ove koordinacije i da znamo kako ćemo se ponašati u budućem periodu", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je obaveza i Vlade i parlamenta da se određeni pravni akti mogu razmatrati samo ukoliko taj akt ima odgovorajuću prateću dokumentaciju koja se odnosi na nivo njegove usklađenosti sa propisima EU.

"Sastavni akt svakog zakona, svakog podzakonskog akta i strateškog dokumenta jeste ocjena usklađenosti i izjava usklađenosti. Većina naših akata, koja su prošla ovu proceduru, djelimično je usklađena i ono što je veoma dobra stvar jeste činjenica da smo mi djelimično usklađujući određene propise zapravo vodili evidenciju o tome šta su to druge stvari koje ćemo morati u nekom drugom koraku ili u budućem periodu uskladiti, što znači da smo već napravili neki svoj 'mini skrining' samo za Srpsku", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da bi željela da se isto dešava i sa partnerima u okviru BiH i da se ponašaju na isti način. "Nažalost, u Federaciji BiH je sve donedavno usklađivanje vršeno samo na osnovu određenih pojedinačnih projekata, nije bilo sistemskog pristupa kakav je bio u Republici Srpskoj od 2007. godine", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je veoma značajna činjenica što je Republika Srpska počela proces usklađivanja zakonodavstva skoro godinu dana prije nego što je zaključen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je propisao obavezu usklađivanja.

"To znači da je Srpska godinu dana prije počela da se priprema i usklađuje zakonodavstvo, kao i da vježba svoje strukture za ovaj težak i obiman posao", napomenula je premijer Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana