Bošnjaci ponovo slavili tursku okupaciju

Darko Momić
Bošnjaci ponovo slavili tursku okupaciju

Banjaluka - Kod spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta i ove godine je organizovana proslava u čast pobjedi turske vojske nad evropskim saveznicima u bici kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu.

Proslava koju je i ove godine organizovala opština Sanski Most održana je u nedjelju u Donjem Kamengradu, gdje su na spomenik turskim šehidima položeni vijenci i cvijeće, učene dove i intonirane himne BiH i Turske, a posebno šokantno je što su u proslavi učestvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su ispalili počasni plotun. Na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i boračkih organizacija, a obilježavanju 104. godišnjice bitke kod Galipolja prisustvovao je veliki broj građana Sanskog Mosta, kao i pripadnici turskog kontingenta EUFOR-a.

Pored proslave galipoljske bitke, u okviru manifestacije proučena je dova i na lokalitetu musale osmanskog sultana Mehmeda Fatiha, poslije čega je u gradskoj biblioteci u Sanskom Mostu održan program u okviru kojeg su prikazani kratki filmovi, a učenici osnovne škole su recitovali poeziju na turskom i bošnjačkom jeziku.

Istoričar i dekan Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva Draga Mastilović kaže da je nespojivo istovremeno koristiti srednjovjekovni identitet žitelja Bosne i slaviti one koji su označili kraj srednjovjekovne bosanske države i koji su ubili posljednjeg bosanskog vladara.

- Bošnjaci su jedini narod na svijetu koji slavi svoju okupaciju i dolazak pod vlast okupatora. Šta su nego okupatori oni koji domicilnom stanovništvu nametnu svoju vjeru, kulturu i običaje - kaže Mastilović.

Politikolog Vojislav Savić kaže da antisrpska histerija i šovinističko divljanje federalnih medija sve više uzimaju maha kako vrijeme prolazi, a da se ne vidi nikakva sankcija od nadležnih organa i regulatornih tijela.

- Zbog skupa u Višegradu, bez bilo kakvih zvaničnih predstavnika, digli su neviđenu hajku i tenziju, a zbog proslave i veličanja okupatora u Sanskom Mostu sa lokalnim i federalnim delegacijama i ambasadorom druge države niko ni riječi da progovori. Medijska kontaminacija, od devedesetih do danas, napravila je ogroman disparitet u odnosu prema nacionalnim pitanjima, pa su Srbi krivi čak i za isticanje samog svog identiteta, a Bošnjacima se sve oprašta u BiH - kaže Savić.

U svemu tome, nastavlja on, pomažu im srpski autošovinisti koji podgrijavaju atmosferu i potpiruju velikobošnjačke unitarističke ideje.

Zajednička “historija”

Šef turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis rekao je da se obilježavanjem 104. godišnjice pobjede na Galipolju cijelom svijetu šalje poruka da turski narod ne može biti porobljen, a Turska podijeljena.

- To je dan kada su se zajedno borili Turci, Bošnjaci i vojnici iz još 20 zemalja zajedničke nam historije - rekao je Tanis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana