Abdićev prvi saradnik svjedočio protiv Dudakovića

Agencije
Abdićev prvi saradnik svjedočio protiv Dudakovića

Sarajevo - Čitanjem iskaza umrlog svjedoka Arifa Vukovića juče je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, generalu tzv. Armije RBiH i bivšem komandantu 5. korpusa, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine na području Krajine.

Vuković je iskaz dao prije 12 godina, a preminuo je u novembru 2017. U iskazu koji je pročitan Vuković je govorio o sukobu pripadnika 5. korpusa i Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, čiji je bio član. On je, inače, prije rata bio šef kabineta Fikreta Abdića u "Agrokomercu", a tokom rata sekretar u štabu AP Zapadna Bosna.

Prije čitanja iskaza odbrana je imala brojne primjedbe na ispitivanje ovog svjedoka. Ukazano je na nerelevantnost i nezakonitost njegovog iskaza datog 12. marta 2007. godine. Dudakovićev advokat Asim Crnalić kazao je da je čitanjem ovog iskaza povrijeđeno pravo na odbranu i pravično suđenje. Odbrana je, takođe, tvrdila da se iskaz Vukovića odnosi na dešavanja od 1992. do 1994. i da nije obuhvaćen periodom optuženja. Sud je dozvolio da zapisnik bude pročitan, a u njemu je Vuković govorio i o svom zarobljavanju u julu 1994. te, kako je rekao, maltretiranju od strane pripadnika 5. korpusa. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana