Duma ratifikovala sporazum o pripajanju ukrajinskih oblasti; Ponovo ističe gas iz "Sjevernog toka dva"

GS/Agencije
Foto: Tanjug

MOSKVA/KIJEV - Dvjesta dvadeset drugi dan sukoba u Ukrajini. Ruska duma danas ratifikuje sporazum o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Kijev ponovo odbacuje pripajanje dijelova Ukrajine i najavljuje nove pobjede. Ukrajinske vlasti saopštile su da su jutros raketirani grad Zaporožje, dok ruske vlasti navode spriječena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast.

21.30 - Valander: Ukrajina na putu da postigne nekoliko ključnih ciljeva
Čini se da je Ukrajina na putu da postigne nekoliko ključnih ciljeva na bojnom polju koje je sebi postavila, izjavila je danas predstavnica američkog Pentagona Selest Valander.
Valander, pomoćnica sekretara odbrane za međunarodnu bezbjednost u Pentagonu, istakla je uspjehe ukrajinskih snaga u regionima Harkova i Donjecka, kao i napore koji su u toku u južnom regionu Herson.
-Čini se da je Ukrajina trenutno na pravom putu da ostvari sva ta tri cilja -prenela je Valander Centru za strateške i međunarodne studije sa sedištem u Vašingtonu, preneo je Rojters.

18:26 Ponovo ističe gas iz "Sjevernog toka dva"

Švedska Obalska straža saopštila je danas da je nastavljeno isticanje gasa iz gasovoda "Sjeverni tok dva".

"Manje isticanje gasa iz `Sjevernog toka dva` danas je povećano u odnosu na juče i sada je oko tridesetak metara", navodi se u saopštenju.

Obalska straža ističe da preduzima neophodne korake u okviru operacije za sprečavanje ekoloških posljedica usljed mogućnosti da isticanje gasa potraje određeno vrijeme.

Ruski energetski gigant "Gasprom" ranije je saopštio da je stabilizovan pritisak i da je prekinuto isticanje gasa sa oštećenih mjesta na gasovodima "Sjeverni tok jedan i dva".

16:55 Ruska duma usvojila ustavne amandmane o prijemu teritorija

Ruska duma jednoglasno je usvojila je amandmane na Ustav o prijemu četiri ukrajinske oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta biće priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi Tas.

Osobe koje borave na ovim teritorijama, na osnovu usvojenih izmjena, kao i oni koji su ranije boravili na njima, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podnijeti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Na osnovu ovih rješenja, ruskim državljanima sa prebivalištem u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti, obezbjeđuju se garancije za zapošljavanje, priznaju obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, socijalnu i medicinsku pomoć.

Izmjene će obezbjediti garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Do 1. januara 2028. godine upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine, prenosi Tas.

16:53 Grosi: Oslobođen generalni direktor NE Zaporožje

Generalni direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov, koga su u petak privele ruske snage, pušten je na slobodu, izjavio je danas prvi čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Ukrajina je nakon privođenja Murašova saopštila da je Rusija ovim činom izvršila akt terorizma, prenosi Rojters.

"Pozdravljam oslobađanje Igora Murašova, generalnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. Dobio sam potvrdu da se gospodin Murašov bezbjedno vratio svojoj porodici", naveo je Grosi na Tviteru.

16:18 Špigl: Planirana obuka do 15.000 vojnika

Članice EU saglasile su se da će, što je prije moguće, obaviti obuku do 15.000 ukrajinskih vojnika, piše njemački magazin "Špigl".
List piše, pozivajući se na izvore iz Unije, da prema planu, čiji će konačni detalji biti tema pregovora u Briselu naredne sedmice, Poljska od EU dobiti sredstva da formira štab za program, dok će neki dijelovi obuke biti vođeni i u drugim članicama bloka.

"Njemačka planira da pruži obuku u centru za borbenu simulaciju, dok bi pripadnici inžinjerije, ambulantnih i drugih služi, takođe prošli obuku u toj zemlji", piše magazin.

Njemački kancelar Olaf Šolc u avgustu je izjavio da će Berlin obučavati ukrajinsku vojsku, dok je Danska najavila da će podržati projekat obuke predvođen Britanijom za 130 vojnika.

16:10 Švedska: Curenje gasa iz Sjevernog Toka 2 nije zaustavljeno

Curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2 i dalje traje, navodi se u današnjem saopštenju švedske obalske straže (OS).

"U predviđanjima iznijetim na osnovu ranije analize sa upravom Sjevernog tok kaže se da bi curenje moglo prestati u nedjelju, pa bi se moglo reći da ona već važe za gasovod Sjeverni tok 1", navodi se u saopštenju OS i dodaje da se na Sjevernom toku 2 od juče povećao obim curenja na površini mora i sada je prečnik iscurelog gasa na površini mora obima od oko 30 metara, saopšteno je iz švedske obalske straže.

Iz obalske straže su potvrdili da se preduzimaju neophodne mjere predostrožnosti u okviru operacije zaštite životne sredine s obzirom da postoji rizik da bi curenje gasa moglo da potraje.

Ranije danas, Gasprom je saopštio da je pritisak u gasovodima stabilizovan i da je prestalo curenje gasa u oštećenim dijelovima sistema Sjeverni tok.

15:58 Švedska šalje podmornicu u Baltičko more zbog gasovoda

Mornarica Švedske saopštila je da je ta zemlja poslala podmorsko plovilo koje može da roni u područje Baltičkog mora gde su oštećeni gasovodi Sjeverni tok 1 i 2, što je dovelo do curenja gasa.

Kapetan mornarice Džimi Adamson izjavio je za AP da je podmornica poslata kao pomoć švedskoj obalskoj straži koja je preopterećena poslom.

Nije jasno kada će ronioci ili podmornica moći da dođu do gasovoda, navodi agencija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad za sabotaže na gasovodima u Baltičkom moru, dok su SAD i ostale države to odlučno demantovale.

Nadležni u Danskoj su tokom vikenda saopštili da je obustavljeno curenje gasa na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Švedska obalska straža, međutim, saopštila je da da je jedan od njenih aviona uočio manje curenje iznad Sjevernog toka 2.

14.16 - Duma ratifikovala sporazume o ulasku 4 ukrajinske teritorije

Ruska Državna Duma ratifikovala je danas sporazume o pristupanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Donji dom ruskog parlamenta je jednoglasno usvojio dokumente koji proglašava samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku kao i Hersonsku i Zaporošku oblast teritorijama u okviru Ruske Federacije, prenosi RIA.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je juče Državnoj dumi na ratifikaciju četiri sporazuma o pristupanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, koji podrazumevaju da će te teritorije ući u sastav Rusije u granicama definisanim na dan njihovog osnivanja i pripajanja Ruskoj Federaciji.

Četiri teritorije su prethodno većinom glasova odlučile na referendumu da se pripoje Ruskoj Federaciji.

14.00  - FSB Rusije privela ukrajinskog agenta

FSB Rusije privela je ukrajinskog agenta iz Hersona zbog špijuniranja protiv Oružanih snaga Rusije.

Napominje se da je 28-godišnji stanovnik Hersona vrbovan 2021. godine.

„Od početka specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, oni se aktivno koriste za prikupljanje informacija o bazama, brojnosti jedinica Oružanih snaga Rusije i rutama njihovog kretanja", navodi se u saopštenju.

13.02 -  LNR: Ukrajinske trupe upale  u "vatrenu klopku

Ukrajinske trupe na teritoriji Luganske Narodne Republike upale su u "vatrenu klopku", rekao je predstavnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

„One su se 1,5-2 kilometra pomjerile napred. I to je učinjeno da bi Zelenski objavio o novim uspjesima. Međutim, on ne govori da je svoje borce poslao u sigurnu smrt. Sada su sa tri strane pod vatrom naših snaga i Rusije – sa sjevera, istoka i juga, sistematski se uništavaju svi koji ulaze na teritoriju LNR", rekao je oficir Narodne milicije.

Prema njegovim riječima, kijevski režim sistematski uništava svoje vojnike. U dejstvima Oružanih snaga Ukrajine nema „apsolutne nikakve taktike i strategije", zaključio je Maročko.

12.45 - Litvanija proteruje otpravnika poslova Rusije u Rigi Sergeja Rjabokonja.

12.00 - Zaporoška oblast je dio Ruske Federacije u njenim administrativnim granicama, a Hersonska oblast - sa dva okruga Nikolajevske oblasti, u kojoj je održan referendum, saopštio je Pavel Krašenjinikov, šef Komiteta Državne dume za državno uređenje i zakonodavstvo, koga je ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao za svoje zvanične predstavnike prilikom razmatranja nacrta saveznih ustavnih zakona o novim teritorijama u donjem domu ruskog parlamenta.

"U DNR, LNR imamo Ustave, tamo su granice jasno napisane, tu ne postoje problemi. Što se tiče Zaporožja, to su administrativne granice Zaporoške oblasti. Što se tiče Hersona, znamo da je najviši zvaničnik Hersonske oblasti identifikovao dva okruga Nikolajevske oblasti koji su takođe pridruženi Hersonskoj oblasti", rekao je parlamentarac.

11.31 - Kako piše "Politiko", pozivajući se na neimenovanog diplomatu, Evropska unija neće usvojiti novi paket sankcija protiv Rusije, ako on ne bude sadržao ograničenje cena ruske nafte.

10.45 - Zvanično objavljeni sporazumi o pristupanju novih ruskih oblasti

Sporazumi o pridruživanju četiri nove oblasti Ruskoj Federaciji objavljeni su danas na zvaničnom portalu za pravno informisanje.

Tekstovi sporazuma ranije su bili dostupni u zvaničnoj bazi podataka Državne dume, kao dodaci prijedlozima zakona o njihovom ratifikovanju, prenio je TASS.

Referendumi o pridruživanju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, te Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Većina stanovništva podržala je prijedlog o pridruživanju Rusiji.

10.32 - Odjeknule tri eksplozije u Hersonu, dejstvuje PVO, javlja dopisnik Sputnjika.

10.07 - Savezničke snage postižu određene uspjehe u borbama sa Oružanim snagama Ukrajine u području Ugljedara, Marinke i Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut), kao i sela Peski, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

 

10.01 - Pronađeno tijelo pilota Mihaila Matjuščenka, koji je poginuo iznad Crnog mora

Gradonačelnik Buče u Kijevskoj oblasti Anatolij Fjodoruk rekao je da je pronađeno tijelo pilota Mihaila Matjuščenka, koji je poginuo iznad Crnog mora.

„Tokom realizaciji borbenog zadatka u vazdušnom boju, pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Mihail Matjuščenko poginuo je braneći nebo zemlje... Bio je iz Buče i poginuo je na nebu iznad Crnog mora", rekao je Fjodoruk, prenosi "Strana".

Prema riječima Fjodoruku, Matjuščenko je umro u junu, a njegovo tijelo je upravo pronađeno. U ponedeljak će biti sahranjen u Buči. 

Prema rečima gradonačelnika, pilot je rukovodio 40. Brigadom taktičke avijacije, takozvanim „duhovima Kijeva".

Ranije su ukrajinski mediji širili priču da su neki ukrajinski piloti oborili ogroman broj ruskih aviona i bili su prozvani "duhovima Kijeva".

10.00 - Smjenjen vojni komesar ruske oblasti Habarovsk

Vojni komesar ruske oblasti Habarovsk smjenjen je sa funkcije, nakon što je polovina novomobilisanih poslata kući, jer nisu ispunjavali potrebne uslove, izjavio je danas guverner ove oblasti Mihail Degtjarjev.

"Regionalni vojni oficir Jurij Sergejevič Lajko smenjen je danas sa funkcije. To ni na koji način neće uticati na izvršenje ciljeva koje je pred nas postavio predsjednik Vladimir Putin. Radimo zajedno sa Ministarstvom odbrane, našom industrijom, organizacijama i svim relevantnim agencijama", rekao je Degtjarjev u video snimku objavljenom na Telegramu, a prenela agencija TAS S.

9.00 - Gladkov: Poginula žena u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Jedna žena je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog selo Golovčino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, izjavio je danas regionalni guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajinske oružane snage granatirale su naše selo Golovčino. Jedna žena (48) je ubijena", objavio je Gladkov na Telegram kanalu, a prenijela ruska agencija TASS.

Prema riječima regionalnog guvernera, informacije o žrtvama se još utvrđuju.

Kako je naveo, s obzirom na to da granate pogađaju centar sela, dolazi do razaranja, te se sada vrše posjete od kuće do kuće.

 

8.26 -  Ambasador Rusije pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač TVN24.

„Odnosi sa Rusijom su danas praktično zamrznuti, nema diplomatskih kontakata, osim sastanaka kada ja ili ministar pozovemo ambasadora Andrejeva. Takav sastanak će biti i danas. U 11.00 ambasador Sergej Andrejev će doći u Ministarstvo spoljnih poslova zbog koraka koje je Rusija preduzela prošle nedelje", rekao je Pšidač.

8.01 - Spriječena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast.

Situacija na Nikolajevskom pravcu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je zamjenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

"Nacisti su krenuli duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tamo su ih primetile ruske Vazdušno-kosmičke snage", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Stremousov je naglasio da je „u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom".

7.49 - Potpuno oslobođenje teritorija „novih regiona" Rusije i demilitarizacija Ukrajine – obavezan je uslov za uspostavljanje mira u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštio je ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirišnjik, dodavši da nakon ulaska novih regiona u sastav Rusije borbe će se intenzivirati.

"Zapad je objavio rat na uništenje i zato, da bismo preživeli, moramo pobijediti", rekao je on.

7.25 - Kijev: Raketni napad na grad Zaporožje

Ukrajinske vlasti saopštile su da su jutros raketirani grad Zaporožje i dva sela u okolini tog grada, prenosi Unian.

"Lansirano je oko deset raketa S-300. Uništeni su infrastrukturni objekti u regionalnom centru. Konkretno, uništen je rehabilitacioni centar u kome su studirala djeca sa posebnim potrebama", objavio je na Telegramu Oleksandr Staruk iz regionalne vlasti Zaporoške oblasti.

Napomenuo je da postoji rizik od ponovnih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana