Zovko: Novac usmjeriti na zapadni Balkan

Srna
Foto: GS

STRAZBUR- Poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko izjavila je da, dok je u ovom parlamentu, više nijedan cent iz IPA fondova neće biti potrošen za nekoga ko nije iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Zovko je na sjednici Evropskog parlamenta rekla da ljudi odlaze u EU umjesto da ostaju na zapadnom Balkanu.

Zbog toga je poručila poslanicima da se više fokusiraju na ljude iz ovih zemalja iz susjedstva EU umjesto da misle o sebi, komentarišući na taj način zahtjeve da se iz IPA fondova finansira rad međunarodne administracije na zapadnom Balkanu.

Na početku svog izlaganja ona se osvrnula na deklaraciju sa samita EU - zapadni Balkan koji je održan na Brdu kod Kranja, čestitavši za podršku slovenačkom premijeru Janezu Janši, čija je vlada nastavila pozitivnu praksu Vlade Hrvatske kako bi zemlje Jugoistočne Evrope nastavile evropski put, te ostvarile socijalne, ekonomske i političke reforme.

Zovko, koja je suizvjestilac za program "IPA tri", istakla je da je ponosna što će EU u okviru tog programa investirati 14 milijardi evra u zapadni Balkan, prenosi Hrvatski medijski servis.

Ona se posebno dotakla pitanja BiH i pohvalila pozitivan primjer grada Mostara, koji je konačno dobio Gradsko vijeće i novog gradonačelnika, kao jedinu "svjetlu tačku" u izvještaju Evropske komisije o BiH.

Zovko je poručila da BiH ima problem sa Izbornim zakonom, nejednakim pristupom međunarodne zajednice prema sva tri konstitutivna naroda, te da se i 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma čuju pozivi za finansiranje međunarodne administracije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana