Zemljotresi uzdrmali Japan, nema prijetnje od cunamija

Tanjug
Foto: Printskrin

TOKIO- Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros područje u blizini japanske planine Fudži, a potom je uslijedilo još jedno jače podrhtavanje tla u oblasti nedaleko od zapadnog japanskog grada Osake.

Nema, međutim, izvještaja o povređenima ili ozbiljnijoj šteti na infrastrukturi.

Prvi zemljotres dogodio se oko 06:37 sati u gradu Ocuki u istočnom dijelu prefekture Jamanaši, koji je bio slabiji od 5 stepeni prema japanskoj seizmičkoj skali.

Zeljotres se takođe osjetio u oblasti u blizini Tokija, uključujući Sagamiharu i Acugi, saopštila ja Japanska meteorološka agencija.

Agencija je navela da nema prijetnje od cunamija nakon dva zemljotresa, ali upozorava da bi se zemljotres sličnog intenziteta mogao pojaviti u roku od nedelju dana.

Seizmolozi tvrde da ova dva potresa najvjerovatnije nisu povezana.

Epicentar zemljotresa u oblasti Pet jezera Fudžija bio je na dubini od oko 19 kilometara.

Pojedini vozovi su išli smanjenom brzinom nakon zemljotresa jačine 4,8 stepeni po Rihteru, ali nije prijavljen veći poremećaj u saobraćaju.

Oko 600 domaćinstava u prefekturi Jamanaši suočilo se sa nestankom struje, saopštila je japanska elektroenergetska kompanija TEPCO Pauer Grid.

U odvojenom slučaju, zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali potresao je zapadnu prefekturu Vakajama u blizini Osake oko 9.28 sati, a njegov epicentar je bio na dubini od 18 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana