Zaharova: Zapad “raspiruje” nuklearni rat

GS/Agencije
Foto: GS

KIJEV, MOSKVA- Rat u Ukrajini ulazi u 225. dan. U Hersonu i Zaporožju se nastavljaju borbe. Ukrajinske snage tvrde da napreduju i zauzimaju sve više mjesta na jugu. Moskva poručuje da pregrupiše snage u Hersonu, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska. Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza. Pentagon šalje novu pomoć Kijevu.

22.00 Zaharova: Zapad “raspiruje” nuklearni rat

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da Zapad “raspiruje” nuklearni rat i da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

Zaharova je prokomentarisala na Telegramu poziv Zelenskog NATO-u da preduzme preventivne napade na Rusiju.

“Svi ljudi na planeti morali bi da shvate da je Zelenski marioneta, neuravnotežena ličnost u rukama onih koji mogu da unište planetu”, ukazala je Zaharova, prenosi TAS S.

19.30-EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj cijeni

EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limitirane, objavljeno je danas u Službenom glasniu EU.

U slučaju da brod pod zatavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po cijeni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU, prenieo je TA S.

8.54- Administracja Energodara: Ukrajinske snage granatirale područje NE Zaporožje

Ukrajinske snage otvorile su danas vatru u blizini Energodara, sa više od 20 granatiranja registrovanih u industrijskoj zoni i području nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je gradska vojno-civilna administracija za TASS.

Ukrajinske snage su u napadima koristile američke haubice 155 milimetara, navela je gradska administracija u Energodaru.

Nije bilo ljudskih žrtava u napadima, a šteta se procjenjuje.

Najmanje dvije osobe poginule su prethodne noći u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

On je rekao i da je najmanje pet osoba pod ruševinama i da se nastavlja akcija spasavanja.

Staruh je izjavio da je u granatiranju grada Zaporožja uništeno nekoliko stambenih zgrada i da je došlo do požara, kao i da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

Zaporožje je jedan od četiri ukrajinska regiona koje je prisajedinila Rusija, nakon organizovanog referenduma, za koji Kijev i saveznici kažu nije u skladu sa međunarodnim pravom i da ga nikada neće prihvatiti.

18.30 - Zelenski:Ukrajina bi mogla da prestane da snabdijeva Evropu strujom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabijdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će „u jednom trenutku“ to prestati da radi da bi prebrodila zimu, preneo je TAS S.

-Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrijemo svoje domove. A to vrijeme se približava - rekao je Zelenski u video obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

-Stalno pričamo o riziku od nestanka struje - istakao je on.

Zelenski je 16. marta rekao da je Ukrajina završila integraciju svog energetskog sistema sa evropskim.

On je 29. aprila kazao da želi da trguje ukrajinskom strujom za prirodni gas.

Zelenski je naveo da Ukrajina proizvodi veliku količinu električne energije, tako da bi Kijev mogao da prodaje struju po niskim cijenama.

Ovog leta Zelenski je upozorio da će Ukrajina morati da izdrži najtežu zimu u istoriji zemlje i naveo da je planirao da zaustavi izvoz gasa i uglja.

Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko rekao je da će temperatura u stanovima biti 17-18 stepeni Celzijusovih, što je četiri stepena ispod standarda i savjetovao ljude da se opreme zalihama ćebadi i toplom odećom.

18.30 - IAEA:Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

18.05- EU sankcionisala 30 fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

-S obzirom na ozbiljnost situacije, Savjet EU smatra da 30 lica i sedam subjekata, odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, treba dodati na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama -navodi se u dokumentu, prenio je TAS S.

Ruski pjevači i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gazmanov dodati su na listu sankcionisanih, zajedno sa kompanijama „Irkut“ i „Degtjarjev“, navela je agencija.

18.02- Rusija uložila preliminarne prigovore na tužbu za genocid

Rusija je uložila preliminarne prigovore na tužbu za genocid, koju je protiv nje podnijela Ukrajina u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, saopšteno je danas iz tog suda.

U najvišem sudu Ujedinjenih nacija za sporove između država, strane mogu da ulože preliminarne prigovore ukoliko smatraju da sud nije nadležan u tom predmetu, navodi agencija Rojters.

U pismu sudu Ujedinjenih nacija u martu, Moskva je tvrdila da MSP nema nadležnost, jer konvencija o genocidu ne reguliše upotrebu sile između država.

Podnošenje zahtjeva označava promjenu u stavu Moskve prema slučaju MSP, Rusija je sada u kontaktu sa sudom, dok je ranije preskakala ročišta i nije podnijela dokumente direktno sudu, navodi britanska agencija.

Ukrajina je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde ubrzo nakon što je Rusija započela vojnu operaciju 24. februara u toj zemljj, rekavši da je obrazloženje Moskve, da je radila na sprečavanju genocida na istoku Ukrajine, neosnovano.
 

17.50 - Objavljen novi paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija (EU) zvanično je objavila novi paket sankcija protiv Rusije, koje će stupiti na snagu sutra, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku evropskog bloka.

-Ova regulativa stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU -navodi se u saopštenju.

Na "Tviter" nalogu Evropske komisije danas je objavljeno da novi paket sankcija označava početak sprovođenja sporazuma Grupe sedam (G7) u okviru EU u vezi sa izvozom ruske nafte.

U odvojenoj objavi navodi se da će novo ograničenje cijene nafte smanjiti prihode Rusije i da će globalna tržišta energetike tako ostati stabilna.

Osim toga, naglašena je i zabrana građanima EU da vrše funkcije u upravama ruskih državnih firmi, kako Moskva ne bi imala koristi od "evropskog znanja i ekspertize".

Na internet stranici navodi se da je među sankcionisanim pojedincima politički analitičar Aleksandar Dugin.

17.40 - Ukrajina: Pod našom kontrolom 400 kvadratnih kilometara u regiji Herson

Natalija Gumenjuk, šefica pres-službe Južnih odbrambenih snaga Ukrajine, objavila je da je ukrajinska vojska ponovno preuzela kontrolu nad 400 kvadratnih kilometara u regiji Herson, javlja Anadolija.

-Da, naši uspjesi su prilično uvjerljivi. Više od 400 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti oslobođeno je od okupatora i mi napredujemo - poručila je Gumenjuk.

13:55 Švedska policija sumnja na "veliku sabotažu"

Istraga na mjestu oštećenja gasovoda "Sjeverni tok jedan" i "Sjeverni tok dva" učvrstila je sumnje na "veliku sabotažu", saopštila je danas švedska policija.
"Nakon završetka istrage na licu mjesta, Švedska bezbjednosna služba može da zaključi da su se dogodile detonacije na `Sjevernom toku jedan` i `Sjevernom toku dva` u švedskoj ekonomskoj zoni, koje su nanijele veliku štetu gasovodima", navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da je na toj lokaciji zaplijenjen određeni materijal koji će sada biti analiziran.

Ovo područje više nije pod blokadom, odvojeno je saopštilo švedsko tužilaštvo.

Vlasti Švedske i Danske istražuju četiri cirenja gasa iz pomenutih gasoovda u ekskluzivnim ekonomskim zonama ovih zemalja u Baltičkom moru. 

13:21 Osmi paket sankcija Moskvi stupio na snagu

Osmi paket evropskih sankcija Rusiji stupio je danas na snagu, nakon što je postignut dogovor u EU o njegovom uvođenju.
Na "Tviter" nalogu Evropske komisije danas je objavljeno da novi paket sankcija označava početak sprovođenja sporazuma Grupe sedam /G7/ u okviru EU u vezi sa izvozom ruske nafte.

U odvojenoj objavi navodi se da će novo ograničenje cijene nafte smanjiti prihode Rusije i da će globalna tržišta energetike tako ostati stabilna.

Osim toga, naglašena je i zabrana građanima EU da vrše funkcije u upravama ruskih državnih firmi, kako Moskva ne bi imala koristi od "evropskog znanja i ekspertize".

Onlajn list "EU observer" objavio je juče da će danas stupiti na snagu nove sankcije.

Na internet stranici navodi se da je među sankcionisanim pojedincima politički analitičar Aleksandar Dugin.

"EU observer" dodaje da se grupa kompanija koje se bave rudarenjem dijamanata "Alrosa", za koju je Evropska komisija prvobitno predložila sankcije, nije našla na zvaničnom spisku sankcionisanih pravnih lica.

Češko Predsjedništvo Evropskog savjeta saopštilo je ranije da je odbor stalnih predstavnika vlada zemalja EU postigao politički dogovor o novim sankcijama Moskvi zbog prisajedinjenja novih teritorija Ruskoj Federaciji.

U objavi na "Tviteru" precizirano je da nove sankcije uključuju zabranu prevoza nafte u treće zemlje po cijeni iznad uvedenog ograničenja, kao i zabranu proširenog izvoza robe.

"Paket sadrži zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje iznad ograničene cijene, zabranu povezanih usluga, kao i izvoza, između ostalog, proizvoda od čelika, drvene kaše, papira, mašina i uređaja, hemikalija, plastike i cigareta", naglašeno je na društvenoj mreži.

U novom paketu sankcija zabranjeno je i pružanje informatičkih, inženjerskih i pravnih usluga ruskim pravnim licima, kao i dalji izvoz tehnike.

Prema objavi na "Tviteru", uvedeno je i proširenje režima sankcija za Hersonsku i Zaporošku oblasti, kao i novi kriterijum za izbjegavanje sankcija i novi spisak sankcionisanih entiteta. 

11:30 Medvedev: Rusija se ne bori protiv Ukrajine, Kijev je samo instrument Zapada

 Rusija se ne bori protiv Ukrajine, koja je samo instrument, ciljevi SAD i Zapada su uništavanje Rusije uz slabljenje drugih zemalja, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Želim da naglasim da se mi ne borimo protiv Ukrajine, ciljevi takozvanog globalnog Zapada u liku SAD i njenih glavnih pristalica su vrlo jasni: uništavanje Rusije uz slabljenje drugih zemalja, uključujući i Evropske zemlje - rekao je on.

Medvedev je objasnio da je Ukrajina tehnički instrument, a njeni građani potrošni materijal.

12:20 Zaharova: Kijev se sveti civilima zbog referenduma

Kijev se sveti civilima u novim ruskim oblastima zbog njihove odluke da se pridruže Rusiji, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je, međutim, naglasila da će se nastaviti oslobađanje tih teritorija, prenio je TASS.

"Nacistički militanti se otvoreno svete civilima zbog savjesnog izbora koji su napravili kada se radi o tome s kim žele da budu. Oslobađanje ovih teritorija će se nastaviti, tamo se trenutno obnavlja oštećena infrastruktura i život se vraća u normalu", rekla je Zaharova.

11:24 EU usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije koji uključuje ograničenje cijena nafte, saopštila je Evropska komisija.

Novi paket antiruskih sankcija uključuje ekonomske mjere i personalna ograničenja.

U novom paketu sankcija EU uspostavlja osnovu za određivanje gornje granice cijene ruske nafte za njen transport morem.

Sankcije EU predviđaju zabranu prevoza nafte iz Rusije morskim putem po cijeni iznad utvrđenog ograničenja od decembra, a naftnih derivata – od februara.

EU u novom paketu sankcija zabranjuje uvoz ruske robe u vrijednosti od sedam milijardi evra.

Zabranjuje se izvoz uglja, elektronskih komponenti za oružje, tehničkih dijelova za avijaciju i hemikalija u Rusiju.

EU zabranjuje građanima zemalja članica EU da zauzimaju rukovodeće funkcije u ruskim državnim preduzećima.

Juče je saopšteno da su stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije usaglasili novi paket sankcija protiv Rusije.

11:02 Breton: Kijev ne može u Alijansu dok traju sukobi

Ukrajina se ne može učlaniti u NATO dok traju sukobi u toj zemlji, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.
"Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pitao je za članstvo u NATO-u, ali već znate da država, da bi ušla u Alijansu, ne smije biti u ratu. Ukrajina je zemlja u ratu i stoga je evidentno da je to trenutno nemoguće", rekao je Breton za televiziju BFM.

On je situaciju opisao kao "politički demarš" i istakao da je zahtjev Zelenskog "simboličan".

Zelenski je krajem prošlog mjeseca potpisao zahtjev za učlanjenje u NATO po ubrzanom postupku. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg odbio je da odgovori na direktno pitanje da li će NATO podržati zahtjev, podsjeća TASS.

10:52 Mask: U istočnim regionima ljudi većinom preferiraju Rusiju

Milijarder Ilon Mask objavio je na svom "Tviter" nalogu poruku da većina stanovnika na istoku Ukrajine preferira - Rusiju.
On navodi da se mora uvažavati i volja ljudi u tim regionima.

Većina Ukrajinaca žele da budu dio Ukrajine, ali neki istočni regioni sa dominantnim brojem Rusa preferiraju Rusiju, ističe Mask.

Mask je na ovaj način odgovorio američkom senatoru Lindsiju Grejemu, koji ga je kritikovao zbog pominjanja mirovnog plana za Ukrajinu.

Maskov plan predviđa da Krim ostane dio Rusije, da se, za razliku od Luganske i Donjecke republike, uz prisustvo UN, ponove referendumi u Zaporožju i Hersonu i da snabdijevanje krimske regije vodom bude zagarantovano, prenoe RIA Novosti.

09:26 Kijev: Rusi dronovima kamikazama napali oblasti Odese i Nikolajeva

Operativna komanda ukrajinske vojske "Jug" saopštila je da su tokom jučerašnjeg dana ruske snage dronovima kamikazama napale Nikolajevsku i oblast Odese, prenosi Ukrinform.

Prema tvrdnjama južne vojne komande, snage PVO prema preliminarnim podacima oborile su šest bespilotnih letjelica.

09:24 Proruske vlasti: U granatiranju Donjecke oblasti ubijena tri civila

Ukrajinske oružane snage granatirale su Donjecku oblast 57 puta u posljednja 24 sata, a u napadima su ubijena tri civila i ranjeno šestoro, saopštile su proruske vlasti te oblasti.

U saopštenju se navodi da ukrajinske snage koriste rakete i artiljeriju, uključujući NATO projektile kalibra 155 mm, kao i minobacače i raketne bacače, a da su na ovu oblast ispaljene ukupno 254 granate.

Navedeno je da se pod ukrajinskom vatrom našlo deset naselja i da je oštećeno 12 kuća i pet objekata civilne infrastrukture, prenosi Tas.

07:57 Kijev: Dvije osobe stradale u granatiranju grada Zaporožje

Najmanje dvije osobe stradale su tokom noći u ruskom grantiranju grada Zaporožje, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

Dodao je i da je najmanje pet osoba pod ruševinama, kao i da se nastavlja akcija spasavanja.

Staruh je ranije izjavio da je u granatiranju grada Zaporožja uništeno nekoliko stambenih zgrada, te da je došlo do požara, kao i da spasioci izvlače ljude iz ruševina.

06:31 Granatiran grad Zaporožje, spasioci izvlače ljude iz ruševina

Regionalni načelnik Oleksandr Staruh rekao je da je u sinoćnjem granatiranju grada Zaporožja uništeno nekoliko stambenih zgrada, došlo je do požara, a ima i povrijeđenih.

"Kao rezultat nerijateljskih napada, u gradu su izbili požari. Moguće je da ima žrtava. Spasioci već izvlače ljude iz ruševina", naveo je načelnik u objavi na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana