Ukinuta uzbuna u Sevastopolju

GS/Agencije
Foto: RFE

MOSKVA/KIJEV - Rat u Ukrajini traje 580. dana. Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta

Bugarski parlament odobrio dodatno oružje za pomoć Ukrajini

Bugarski parlament odobrio je danas pružanje dodatne vojne pomoći Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom.

Na skupštini iza zatvorenih vrata, bugarski poslanici izglasali su ovu odluku sa 141 i 40, uz tri uzdržana, prenio je AP.

Kako se navodi, Bugarska će Ukrajini poslati neispravne rakete “zemlja-vazduh” za sistem protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje i municiju za automatsko oružje malog kalibra.

Vojni eksperti kažu da se rakete ne mogu popraviti u Bugarskoj, ali Ukrajina ima potrebne objekte da ih popravi ili koristi za rezervne dijelove.

Načelnik odbrane Emil Eftimov uvjerio je poslanike da obezbijeđeno oružje ne šteti odbrambenim sposobnostima Bugarske.

-Nemamo namjeru da damo Ukrajini cijeli raketni kompleks S-300, dok ne pronađemo mogućnost zamjene - rekao je on.

Glasanje je odrazilo podjele u balkanskoj zemlji oko slanja vojne pomoći Ukrajini.

To je izazvalo kritike Socijalističke partije i proruskih nacionalista iz Partije preporoda, koji su glasali protiv slanja pomoći.

Bugarska, koja se pridružila NATO-u 2004. godine, još uvijek ima zalihe sovjetskog oružja i ima brojne fabrike za proizvodnju municije. Ukinuta uzbuna u Sevastopolju

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev ukinuo je večeras upozorenje na vazdušni napad u ovom gradu.
-Vazdušna opasnost ukinuta - napisao je guverner na svom kanalu na "Telegramu".
Prethodno je objavljeno da je privremeno obustavljen i saobraćaj na Krimskom mostu.

Uzbuna za vazdušni napad u Sevastopolju

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev objavio je večeras upozorenje na vazdušni napad na ovaj grad.

-Pažnja svima! Uzbuna za vazdušni napad - napisao je guverner na svom kanalu na “Telegramu”.

Privremeno je obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu.

Kijev pozvao MSP da odbaci ruske prigovore o navodima o genocidu

Ukrajina je danas pozvala Međunarodni sud pravde (MSP) da odbaci prigovore Rusije i u potpunosti sasluša tvrdnju Kijeva da je Moskva zloupotrijebila međunarodno pravo rekavši da je invazija 2022. učinjena da bi se zaustavio navodni genocid.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana i da joj je cilj bio da zaustavi navodni genocid u istočnoj Ukrajini, kao i da nije bilo rizika da se genocid dogodi na tom području, gdje se Ukrajina borila protiv snaga koje je podržavala Rusija od 2014, prenosi Rojters.

Prošle nedjelje Rusija je pozvala MSP, takođe poznat kao Svjetski sud, da odbaci slučaj, tvrdeći da su pravni argumenti Kijeva pogrešni.

Avokat koji zastupa Ukrajinu Harold Koh, rekao je da bi sud trebalo da odbaci tužbu Rusije da sud nema nadležnost, jer centralno pitanje nije genocid, već upotreba sile, nad kojom MSP nema nadležnost, prenosi Rojters.

On je istakao da bi umjesto toga, sud trebalo da se fokusira na ono što je nazvao pravim problemom, odnosno da li ''moćna država može da lažno optuži svog susjeda za genocid i onda da koristi nezakonitu silu da ubije svoje građane, uništi njihovu domovinu i destabilizuje globalni pravni poredak, a sve pod izgovorom sprečavanja i kažnjavanja genocida”.

Rusija je do sada ignorisala preliminarnu odluku Međunarodnog suda pravde iz marta prošle godine, kojom je Moskvi naloženo da prekine vojne akcije.

Dogovorene dalje mjere protiv uvoza ukrajinskog žita

Zemlje Višegradske grupe postigle su dogovor o daljim zajedničkim mjerama protiv uvoza ukrajinskog žita na sastanku ministara poljoprivrede u Češkoj, prenijela je danas agencija MTI.

Učesnici sastanka su se saglasili da je situacija na tržištu žitarica slična u svim zemljama u okruženju Ukrajine.

Postoje prepreke za prodaju žitarica - cijene su niske, skladišni kapaciteti popunjeni, a proizvođači su u teškoj situaciji, navodi se u izvještaju.

-U nedostatku propisa na nivou EU, Poljska, Slovačka i Mađarska nastavljaju da ograničavaju uvoz i poslije 15. septembra kroz nacionalno zakonodavstvo, jer se situacija na tržištu nije promijenila - saopštio je na mreži “Iks” Žolt Feldman, državni sekretar za poljoprivredu i ruralni razvoj Mađarske, koji je predstavljao svoju zemlju na sastanku.

On je dodao da zemlje Višegradske grupe zahtijevaju da Evropska komisija konačno preduzme stvarnu akciju da bi pomogla srednjoevropskim poljoprivrednicima i iskoristila koridore kopnenog transporta prema tržištima izvan Evrope, kao i da pruži pomoć u prebacivanju ukrajinske robe u luke.

Moskva: Slanje “S-300” Kijevu je kršenje međunarodnog prava

Rusija poziva Bugarsku da preispita svoju odluku da Kijevu obezbijedi rakete za sistem protivvazdušne odbrane “S-300” jer time krši međunarodno pravo koje reguliše trgovinu vojnom opremom, navodi se u saopštenju ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Agencija je saopštila da član četiri sporazuma između vlada Rusije i Bugarske o vojno-tehničkoj saradnji od 5. septembra 2002. godine zabranjuje prenos naoružanja i vojne opreme trećoj strani bez pismene saglasnosti Rusije.

-Prebacivanje oružja u zonu borbenih dejstava u Ukrajini neminovno će dovesti do dodatne eskalacije sukoba i žrtava među nevinim ljudima. Pozivamo bugarsku stranu da preispita svoju odluku da bi spriječila kršenje normi međunarodnog prava u oblasti vojno-tehničke saradnje - navodi agencija, a prenosi TASS.

Agencija je dodala da su Sovjetski Savez i potom i Rusija gradili vojno-tehničku saradnju sa Bugarskom na principima međusobnog poštovanja i povjerenja.

Mediji su ranije javili da je Narodna skupština Bugarske podržala prebacivanje raketa za sisteme “S-300” kijevskom režimu, podsjeća agencija.

Zaharova: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija

Nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan je u tijesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Na udaru se 22. septembra ponovo našao Sevastopolj i pri tome nema ni najmanje sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO, obavještajnih aviona i da je realizovan u tjesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim specijalnim službama“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Kijev: Evropske komponente ugrađene u iranske dronove koje koristi Rusija

Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje koristi Rusija u napadima na Ukrajinu, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima tražeći isporuke raketa dugog dometa za napade na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

U dokumentu na 47 stranica koji je u avgustu ukrajinska vlada dostavila vladama G7, Kijev tvrdi da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 ruskih napada bespilotnim letjelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju, prenosi Gardijan.

Prema izvještaju do kojeg je došao Gardijan, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu "šahed-131" i 57 komponenti u modelu "šahed-136", koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 kilometara na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

"Među proizvođačima su kompanije sa sjedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska", navodi se u dokumentu.

Saldo: Svi koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti da daju ostavke

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo pozvao je sve koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti i veteranu SS divizije Jaroslavu Hunki da daju ostavke.

„Evo, premijer Kanade, Džastin Trudo, sakrio se od odgovornosti iza leđa predsjednika Donjeg doma parlamenta Entonija Rote. On bi takođe trebalo da podnese ostavku, kao i svi, koji su aplaudirali u sali parlamenta. Posebno njegova zamjenica Kristi Friland, koja je nasljednica banderovaca i na čiju inicijativu je zapravo i organizovan ovaj nacistički cirkus. Još bolje bi bilo da im bude suđeno zbog toga“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.

Ruske sange uništile haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara

Pripadnici grupe „Dnjepar“ uništili su na hersonskom dijelu fronta ukrajinsku haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Američki Senat predložio da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu

Američki Senat predložio je da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu, u iznosu od 4,5 milijardi dolara preko Pentagona i 1,65 milijardi dolara preko Stejt departmenta do 17. novembra, proizlazi iz nacrta privremenog budžeta koji je objavio portak „Pančboul“.

U slučaju da se usvoji kompletan budžet ovaj prijedlog bi prestao da funkcioniše.

Podsjetimo, prethodno je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavjestilo Belu kuću da odbijaju zahtjev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bijela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predala se ruskim snagama

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predala se ruskim snagama. Oni su se prethodno oglasili preko specijalnog otvorenog radio kanala. Predali su i sanduke sa municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Ruski PVO uspješno uništio više od 200 ciljeva na krasnolimanskom dijelu fronta

Pripadnici PVO jedinice su primjenom sistema „tor M1“ do sada uspješno uništile više od 200 ciljeva na krasnolimanskom dijelu fronta. Oni su na tom dijelu fronta osam mjeseci.

Jedinice grupe „Jug“ uspješno su odbacile ukrajinske vojnike sa više položaja na južnodonjeckom pravcu. Ruske snage izvele su uspješan juriš a prije toga je delovala artiljerija.

Rogov: Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva  za ukrajinske snage

Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva je za ukrajinske snage bez obzira na njihove stalne pokušaje da je probiju, pri čemu trpe katastrofalne gubitke, rekao je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je naveo, protivnik je juče pokušao da izvede novi napad, paleći minska polja, ali ruske jedinice su spriječile u tome primjenjujući protivtenkovski raketni sistem „kornet“ i rakete „grad“, rekao je za Sputnjik jedan od boraca dobrovoljačkog odreda „Bars“ koji je do brigade „Carski vukovi“.

U Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajini objavljena je vazdušna opasnost.

Ruska artiljerija spriječila je rotaciju ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu kod mjesta Sinkovka, rekao je načelnik pres centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana