Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine: Da budem iskren, kao da smo iz srednjeg vijeka VIDEO

Srna
Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine: Da budem iskren, kao da smo iz srednjeg vijeka VIDEO

Ukrajina liči na srednjovijekovnu Evropu, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je to rekao povodom napada mještana sela Novi Sanžari na autobuse sa Ukrajincima evakuisanim iz Vuhana, u kojem je povređeno devet policajaca i jedan civil.

"Stalno govorimo da je Ukrajina Evropa, ali, da budem iskren, juče smo, nažalost, izgledali kao Evropa srednjeg vijeka. Ne zaboravimo da smo svi ljudi, a ono šta se desilo ne mogu da opišem kao ljudsko ponašanje", istakao je Zelenski.

On je poželko dobro zdravlje evakuisanim sunarodnicima i izrazio nadu da će uskoro biti kod kuće, sa svojim porodicama, prenosi Tas.

Premijer ukrajine, Oleksij Hončaruk je, s druge strane, ocijenio da je "rat informacijama" doprinjo širenju panike u zemlji i nepovjerenju zbog koronavirusa.

On je, govoreći pred parlamentom, istakao da se dezinformacije o koronavirusu šire i iz Ukrajine i spolja, ali nije iznio detalje.

"Vlasti pokušavaju da pronađu izvor lažnih i-mejlova poslatih u ime ministarstva zdravlja, u kojima se tvrdi da su u zemlji potvrđeni slučajevi koronavirusa, iako ih do sada nije bilo", rekao je Hončaruk, prenio je Rojters.

Devet policajaca i civil povređeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse sa evakuisanim Ukrajincima iz Vuhana, žarišta novog koronavirusa u Kini.

Demonstranti su u četvrtak blokirali puteve u gradu Novi Sanžari, gdje je planirano da u medicinskom centru ukrajinske Nacionalne garde budu dvije nedjelje pod nadzorom.

Stanovnici tog grada zasuli su autobuse kamenicama, izbila je i tuča, ali su policajci uspjeli da uklone demonstrante i osiguraju prolaz za autobuse sa evakuisanima iz Kine.

U Ukrajini do sada nema registrovanih slučajeva novog koronavirusa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana