Vakcinacija preživjelih logoraša na Dan sjećanja na Holokaust

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEČ - Stotine preživelih u logorima u Austriji i Slovačkoj organizovano će primiti prvu vakcinu protiv virusa korona danas na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 76 godina nakon oslobođenja logora smrti Aušvica, gde su nacisti ubili više od milion Jevreja i pripadnika drugih naroda.

"To im dugujemo, oni su pretrpeli toliko trauma u životu, a osjećali su se još nesigurnije tokom ove pandemije", rekla je Erika Jakubovic iz Jevrejske zajednice u Beču, organizatorka akcije vakcinacije, prenosi AP.

Jakubovic je organizovala akciju vakcinacije uz podršku austrijskog Ministarstva zdravlja i gradskih vlasti Beča. Dvanaest lekara, svi članovi bečke jevrejske zajednice, javili su se dobrovoljno da vakcinišu preživjele logoraše.

Iako su organizovane na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, vakcinacije nisu ponuđene samo preživelima u ovom stradanju već i svim ostalim Jevrejima na tom području starijim od 85 godina.

Očekuje se da će više od 400 preživjelih Austrijanaca, većinom u 80-ima ili 90-ima, prvi put biti imunizovano protiv virusa korona u najvećem bečkom centru za vakcinaciju u centru austrijske prijestonice.

Većina starijih Austrijanaca koji žive u staračkim domovima već je primila prvu dozu vakcine protiv "Kovid-19", javila je austrijska novinska agencija APA , prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana