Uzbuna za vazdušnu opasnost na jugu i istoku Ukrajine

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je 289. dan. Moskva je poslala pismo Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Generalnoj skupštini tog tijela u kojem se govori o ukrajinskim napadima na civile Donbasa. SAD šalju dodatnih 275 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući velike količine municije i visokotehnoloških odbrambenih sistema.

U Ukrajini aktivirane sirene za vazdušnu opasnost; Putin – nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Uzbuna za vazdušnu opasnost na jugu i istoku Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je na južnim i istočnim teritorijama Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se aktivirale u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kokntrolom kijevskih snaga.

Snažne eksplozije odjekuju centrom Donjecka

Snažne eksplozije odjekuju centrom Donjecka, a sudeći po intenzitetu detonacija, ukrajinske snage ponovo u napadima koriste višecevne raketne lansere „grad”, javlja reporter Sputnjika.

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Kijeva navodi da je na Donjeck ispaljeno 20 raketa.

Inače, ukrajinske snage granatiraju Donjeck tokom čitavog dana, prvi napad usledio je u ranim jutarnjim časovima kada je ispaljeno devet projektila i tom prilikom pogođen je hotel „Družba”. U drugom talasu napada pogođen je i univerzitet u Donjecku.

Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali kijevske odbijaju ruske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, prenio je Rojters.

“Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke”, poručio je Zelenski.

Britansko ministarstvo odbrane je u nedavnom izveštaju o ratu u Ukrajini označilo grad Bahmut kao strateški važan.

“Rusija najvjerovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sjever i jug”, naveli su prošle nedelje Britanci.

Bahmut se nalazi u Donjeckoj oblasti i prema podacima iz 2021. godine imao je više od 70.000 stanovnika.

Energoatom: Rusi oteli dvojicu, priveli trećeg zaposlenog u NE Zaporožje

Ukrajinska agencija za atomsku energiju Energoatom. optužila je danas ruske snage za otmicu dvojice zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine, dok je treći priveden, javlja Rojters.

Energoatom navodi da su dvojica zaposlenih uhvaćena u nuklearki i pretučena, prije nego što su odvezeni u "nepoznatom pravcu" u četvrtak.

Dodaje se da je treći zaposleni, koji je bio zadužen za bezbjednost nuklearke, priveden.

Ruska vojska osvojila je Zaporožje 24. februara, ali nuklearkom i dalje upravlja ukrajinsko rukovodstvo.

Rusija zasad nije komentarisala optužbe Energoatoma.    

Ukrajinci granatirali univerzitet u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su zgradu Donjeckog nacionalnog univerziteta za ekonomiju i trgovinu, a tom prilikom je ranjen profesor sa katedre za marketing i menadžment, javlja dopisnik Sputnjika.

Ruska vojska uništila američki radar u DNR

Ruska vojska je u toku proteklog dana u DNR uništila radar američke proizvodnje AN/TPLj-50, kao i višecjevne bacače raketa „uragan" i „grad", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, u Harkovskoj oblasti uništen je lanser taktičkog raketnog sistema „točka-U", dok je u mjestu Kriva Luka u DNR uništeno skladište municije.

Putin: Nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru djelimične mobilizacije.

„Već sam rekao – u okviru delimične mobilizacije pozvano je 300.000. Od toga je 150.000 u grupacijama, a od toga je samo polovina, odnosno nešto više od 77.000 u borbenim jedinicama", podsetio je Putin.

Kako je dodao, preostala polovina mobilisanih je ili na drugim, trećim linijama – zapravo imaju ulogu teritorijalnih snaga – ili su na dodatnoj obuci.

„Preostalih 150.000 uopšte nije u grupaciji. Ti momci su na poligonima i centrima za obuku. To se smatra borbenom rezervom – polovina svih mobilisanih. Prema tome, trenutno nema nikakvog govora o dodatnoj mobilizaciji", saopštio je Putin.

Ukrajinska vojska gađa Donjeck raketama "Grad". 

Na udaru je bio i hotel "Družba" u centru grada.

Erdogan: Razgovaraću sa Putinom i Zelenskim o Crnomorskoj inicijativi o žitu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim kako bi ojačao Crnomorsku inicijativu za žito koju podržava UN.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula i 17. novembra je produžen za 120 dana, prenosi Rojters.

Dogovor je pomogao da se spreči globalna kriza sa hranom dozvoljavajući izvoz hrane i đubriva iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine koje je blokirala Rusija, ocjenjuje britanska agencija.

Velika Britanija: Rusija obnovila zalihe bespilotnih letelica tipa „Šahed

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija vjerovatno nabavila novi kontigent bespilotnih letjelica „Šahed-131“ i Šahed-136“.

-Po prvi put u tri nedjelje zabeležen je napad bespilotnim letjelicama proizvedenim u Iranu. Ovi navodi tek treba da se provjere, ali je verovatno da je Rusija iscrpila svoje prethodne zalihe od nekoliko stotina „Šaheda-131“ i „Šaheda-136“ i da je sada dobila dopunu - navodi se u objavi Ministarstva odbrane Velike Britanije na društvenoj mreži „Tviter“.

U utorak je ukrajinski generalštab izvjestio da je oboreno najmanje 14 bespilotnih letjelica „Šahed-136“, dok su u srijedu ukrajinski zvaničnici izvjestili o upotrebi bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje u napadu na oblasti Zaporožja i Dnjepra, prenosi Gardijan. Ukrajina je prethodno, posljednji put prijavila, korišćenje bespilotnih letjelica tipa Šahed 17. novembra.

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara

SAD šalju dodatnih 275 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući velike količine municije i visokotehnoloških odbrambenih sistema koji se mogu koristiti za otkrivanje i uništavanje ruskih bespilotnih letjelica.

Najnoviji paket pomoći uključuje 80.000 komada artiljerijske municije i nepoznatu količinu municije za višecjevni raketni sistem dalekog dometa HIMARS, rekli su za AP američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti.

Ukupan iznos pomoći manji je od većine paketa koje su SAD do sad isporučile, a uslijedio je nakon izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je rekao da Rusija izgleda smanjuje svoje vojne aktivnosti kako bi se pregrupisala i pokrenuti novu ofanzivu na proleće.

SAD su do sada, uključujući najnoviji paket pomoć, Kijevu poslale vojnu pomoć u vrednosti oko 19,3 milijarde dolara od kako je 24. februara započeo rat u Ukrajini.

Poljanski: Rusija poslala pismo UN o ukrajinskim napadima na civile u Donbasu

Prvi zamjenik ruskog predstavnika pri UN Dmitrij Poljanski rekao je danas da je Moskva poslala pismo Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Generalnoj skupštini tog tijela u kojem se govori o ukrajinskim napadima na civile Donbasa.

-U zvanični dokument, u okviru priprema za sjednicu Savjeta bezbjednosti, koju smo sazvali zbog isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini 8. decembra, dodali smo i pismo donjecke javne organizacije „Poštena zaštita” u vezi sa granatiranjem civilnog stanovništva Donbasa koje su sprovele Oružane snage Ukrajine - napisao je Poljanski na društvenoj mreži Telegram.

Dodao je da je poseban akcenat stavljen na masovno granatiranje koje se desilo ove nedelje.

-Ovu temu ćemo svakako pokrenuti na sastanku zakazanom 9. decembra. Imamo još mnogo informacija koje će našim bivšim zapadnim partnerima biti neprijatno da čuju, ali moraće - zaključio je Poljanski na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana