Upozorenje iz Njemačke: Evropskoj uniji prijeti demontaža

GS
Upozorenje iz Njemačke: Evropskoj uniji prijeti demontaža

BERLIN - Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju pomjeriće “jezgro Evrope” sa Zapada na Istok, smatra analitičar berlinskog časopisa “Der frajtag” Luk Herden.

Analitičar takođe smatra da to prijeti pojavom istočnoevropskog bloka koji će povesti EU putem “samodemontaže”.

“Ispostavilo se da je širenje EU na Istok ono što je oduvijek i bilo – put ka 'samodemontaži'“, rekao je Herden.

On je upozorio Evropljane da će primanje Kijeva u redove EU dovesti do toga da će politiku organizacije određivati interesi Ukrajine – njena veličina, status “žrtve”, beskompromisno neprijateljstvo sa Rusijom i potreba da se obnovi ekonomija.

“Davanje Kijevu statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju ni na šta ne obavezuje organizaciju i, vođeni iskustvom Turske, koja je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, može se tvrditi da Ukrajine neće ući u EU do 2044. godine”, smatra autor članka.

Međutim, davanje statusa kandidata zemlji koja vodi borbena dejstva potkopava povjerenje u EU, a kako konstatuje Herden, takvog presedana još nije bilo.

Po njegovim riječima, početkom ruske specijalne operacije “jezgro Evrope” pomjerilo se sa Zapada na Istok, a odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska.

Novinar je podsjetio na nedavnu posjetu lidera Nemačke, Francuske i Italije Kijevu, istakavši da su lideri pomenutih zemalja bili primorani da posjete Ukrajinu u društvu rumunskog predsjednika, kako se ne i stekao utisak da evropski Zapad djeluje odvojeno od Istoka.

Herden je takođe skrenuo pažnju na to da je Evropska komisija uklonila prepreke za Poljsku kada je riječ o dobijanju finansijske pomoći za borbu protiv posljedica pandemije virusa korona.

Evropska komisija je imala pretenzije prema Varšavi zbog reforme pravosuđa, ali sada to nije važno, jer Poljska igra vodeću ulogu u konfrontaciji sa Rusijom, ocjenjuje autor članka.

“Poljska djeluje kao 'vođa istočnoevropskog ogranka EU' koji potencijalno može da postane pravi blok ukoliko Ukrajina ipak uđe u savez”, konstatuje novinar, prenosi B92.

Kako je objasnio, takav blok unutar EU neće dozvoliti da se preduzme bilo kakva inicijativa bez njegovog odobrenja.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana