Ukrajinske snage ponovo gađale Belgorodsku oblast

Tanjug
Foto: Agencije

KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 461. dan. Ukrajina je negirala da je direktno umiješana u današnji napad dronovima u Moskvi.

Ukrajinske snage ponovo gađale Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage granatirale su privremeno boravište građana Šebekinskog okruga u Belgorodskoj oblasti, ima poginulih i ranjenih, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Kadirov: Ruske snage će uskoro pokazati „šta je to osveta u pravom smislu te riječi

Ruske snage će uskoro u zoni specijalne vojne operacije pokazati „šta je to osveta u pravom smislu te riječi", izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući jutrošnji napad ukrajinskih dronova na Moskvu.

„Napad dronova na Moskvu nema nikakvog taktičkog, strateškog, pa čak ni psihološkog smisla. Oni koji se razumeju u vojne stvari to shvataju. Rat se vodi na sasvim drugom mjestu... Odgovori na takve pokušaje napada… trebalo bi da budu žestoki. Mi štitimo naše građane i nema potrebe da ugađamo i popuštamo", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je rekao da ukrajinske vlasti koriste omiljeni metod terorista ─ „kukavički napuštaju položaje i izbjegavaju otvorenu časnu borbu", izdajući naređenja za napad na civilnu infrastrukturu.

„Uskoro ćemo u zoni specijalne vojne operacije pokazati šta je osveta u pravom smislu te riječi", zaključio je Kadirov.

Putin: Ukrajinski napad dronovima na civilne objekte akt terorizma

Napad ukrajinskih dronova na civilne objekte u Moskvi je akt terorizma, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dodao je da napad na civilne objekte potvrđuje koje metode Kijev koristi, i istakao da su pokušaji da se izazove reakcija Rusije i njen odgovor zabrinjavajući, i da građani Ukrajine to treba da shvate, prenosi RIA.

''Mi nismo pokrenuli ovaj rat 2014. godine, već je kijevski režim pokrenuo rat u Donbasu. I mi ne koristimo sredstva koja koriste ukrajinski krupni igrači. Još jedna potvrda toga je napad na civilne objekte u Moskvi'', rekao je Putin.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Ukrajina je rano jutros izvršila teroristički napad dronom na objekte u Moskvi.

Peticija o zabrani uvoza i raspodjele knjiga ruskih izdavača sakupila je nešto malo više od 25.000 glasova

Peticija sa zahtjevom ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom da potpiše zakon o zabrani uvoza i raspodjele knjiga ruskih izdavača sakupila je nešto malo više od 25.000 glasova koliko je neophodno da bi ona bila uzeta u razmatranje.

Vrhovna rada je 19. juna prošle godine usvojila izmjene zakona koje se tiču uvođenja ograničenja na uvoz knjiga uz Rusije i Belorusije, ali bez obzira na jednoglasan stav parlamenta i preporuku vlade Zelenski do sada nije potpisao dokument.

Autor peticije navodi da je knjige i dalje slobodno prodaju u Ukrajini čime se podriva informativna bezbjednost države.

Sjedinjene Države koriste Ukrajinu isključivo kao instrument za slabljenje Rusije, piše "Misl Polska".

"Amerikanci s vremena na vrijeme stavljaju do znanja šta očekuju od ovog konflikta - iskušenja, slabljenje Rusije. Za njih je Ukrajina samo instrument u koje su uložili dosta sredstava i koristiće je dok ona služi tom cilju", navodi se u članku.

SAD, kako se navodi, ne žele da se konflikt proširi, a kamoli da same uđu u njega jer Kina predstavlja veliku opasnost za Vašington. To se vidi i po isporukama oružja - Ukrajini šalju u manjim obimima, dok se Tajvani šalje flota, zaključuju autori.

Ukrajina traži 120 zapadnih lovaca

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov izjavio je da je Kijevu potrebno oko 120 zapadnih lovaca od kojih bi većinu trebalo da čine avioni F-16, prenela je medijska grupa „Funk".

On je dodao da bi Velika Britanija i Nemačka napravile važan korak pridruživanjem grupi zemalja koje isporučuju Kijevu vojnu avijaciju.

Reznjikov je takođe kazao da su zapadne zemlje do sada isporučile Kijevu oko 60 tenkova „leopard 2", a da su u Ukrajinu stigli i francuski tenkovi AMH-10RC, britanski „dželendžer" i američki „abrams".

Kijev: Nije nam potrebna ruska teritorija

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi da Kijevu, koji poslednjih mjeseci objavljuje da priprema ofanzivu, nije potrebna „ruska teritorija", nego „normalni odnosi s Rusijom" i dodao da Ukrajina ne namerava da napada teritoriju Rusije.

„Nama nije potrebna ruska teritorija", odgovorio je on u intervjuu za medijsku grupu „Fank" na pitanje novinara namjerava li Kijev da u okviru kontraofanzive napadne Rusiju.

Prema riječima Reznikova, Ukrajina teži „normalnim odnosima" s Rusijom, kao i s Poljskom, Slovačkom i Rumunijom.

Na pitanje o granatiranju Belgorodske oblasti ministar je odgovorio posredno, izjavivši da Kijev „realizuje svoje planove na raznim delovima bojnog polja".

„Dio" napada Reznikov je pripisao bivšim žiteljima Rusije, koji su postali bliski s kijevskim režimom.

Što se tiče kontraofanzive, ofanzivna dejstva su moguća „na dva ili tri mesta na bojnom polju, kako na jugu, tako i na istoku", dodao je Reznikov.

Rusija najavljuje oštar odgovor na ukrajinski napad dronovima na Moskvu.

Rusija zadržava pravo da preduzme najoštrije mjere kao odgovor na terorističke napade režima u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je ovo objavilo nakon, kako je rečeno, ukrajinskih napada dronovima u Podmoskovlju, prenio je TASS.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.  
"Jutros je uslijed napada dronova došlo do manjih oštećenja na nekoliko objekata", napisao je Sobjanin na svom Telegram kanalu. 

U Moskvi su dve osobe zatražile medicinsku pomoć nakon napada dronovima, izjavio je Sobjanin.

Dodao je da su povrede takve da nisu zahtjevale hospitalizaciju, prenosi Interfaks.

RIA Novosti navodi da su oštećene fasade zgrada i stakla. 

Stanari nekoliko stambenih zgrada evakuisani su kako bi hitne službe radile svoj posao. 

Prema podacima Ministarstva odbrane, u napadu je učestvovalo osam bespilotnih letjelica sa fiksnim krilima.

Lavrov optužio Zapad da podržava genocid u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Zapad podržava genocid u Ukrajini kroz podršku mirovnom planu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u okviru koje on tvrdi da 'e uništiti sve što je rusko u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Rusija već dugo optužuje Zapad da ignoriše ukrajinski progon stanovništva koji govori ruski jezik na istoku Donbasa i u drugim područjima, prenio je Rojters. 

"Zaključak je vrlo jednostavan - Zapad direktno podržava genocid, rekao je Lavrov.

Pomoćnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umiješanost Kijeva, ali je naglasio da je “Ukrajina uživala gledajući te događaje” i prognozirao povećan broj takvih napada.

- Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umiješani u njih - naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.  

Jutros je izvršen novi vazdušni napad na Kijev, a lokalne vlasti navode da je oboreno više od 20 dronova. Tokom jutra iz vazduha napadnuta i Moskva – gradonačelnik navodi da je oštećeno nekoliko objekata.

Sobjanin: Dvije osobe zatražile medicinsku pomoć nakon napada dronovima na Moskvu

U Moskvi su dvije osobe zatražile medicinsku pomoć nakon napada dronovima, izjavio je danas gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Dodao je da su povrede takve da nisu zahtijevale hospitalizaciju, prenosi Interfaks.

Sobjanin je naveo da hitne službe nastavljaju radom na terenu.

Prethodno je Sobjanin izjavio da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

"Jutros je usljed napada dronova došlo do manjih oštećenja na nekoliko objekata", napisao je Sobjanin na svom Telegram kanalu.

Naveo je da su stanari pojedinih ulaza dvije zgrade koje su oštećene evakuisani iz bezbjednosnih razloga, a da će odmah po završetku rada hitnih službi moći da se vrate u svoje domove.

U hitnim službama za Interfaks je rečeno da se nekoliko dronova srušilo u utorak ujutro u Moskvi i Podmoskovlju i da su neki pali na stambene zgrade.

Usljed napada dronovima na zgradama su oštećene fasade i stakla, prenijele su RIA Novosti.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je jutros oboreno nekoliko dronova na prilazu Moskvi.

Prema njegovim riječima, u Podmoskovlju je dejstvovala protivvazdušna odbrana i nekoliko dronova je oboreno na prilazu Moskvi.

Vorobjov je zamolio građane da ostanu mirni.

Aerodromi u Moskvi i Moskovskoj oblasti rade uobičajeno, rečeno je u Federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj.

MO Rusije: Ukrajina napala Moskvu sa 8 dronova, svi pogođeni; teroristički napad

Ukrajinske snage bezbjednosti upotrebile su osam dronova za napad na Moskvu i svi dronovi su pogođeni, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Tri bespilotne letjelice neutralisane su elektronskim sredstvima, izgubile su kontrolu i skrenule sa predviđenih ciljeva, a pet je oboreno protivvazdušnim sistemom Pancir-S u Moskovskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusko Ministartsvo odbrane ocijenilo je napad kao teroristički.

Zvaničnici: Novi napad ruskih dronova na Kijev, najmanje jedna osoba poginula

U jutrošnjem novom udaru ruskih vazdušnih snaga na Kijev najmanje jedna osoba je poginula, a četiri su povređene, kada je njihova stambena zgrada pogođena i zapaljena, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinske odbrambene snage saopštile su da su oborile više od 20 bespilotnih letjelica tokom ovog napada, prenosi Rojters.

Kijevska vojna administracija izvijestila je da je posljednji ruski udar izvršen  samo bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje „Šahed“, a ne raketama, kao što je to bio slučaj u većini ranijih napada.

 -Masovni napad! Ne napuštajte skloništa - napisao je na   Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Jedna osoba je poginula, a četiri su povrijeđene kada su ostaci uništenog ruskog projektila pogodili višespratnicu i izazvali požar, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Dva gornja sprata zgrade su uništena, a moguće je da je pod ruševinama još ljudi, naveli su su zvaničnici kijevske vojne administracije na Telegramu.

Rusija je u maju napadala ukrajinsku prestonicu, koristeći kombinaciju dronova i projektila, uglavnom noću, a današnji udar bio je 17. vazdušni napad Rusije na prestonicu Ukrajine ovog mjeseca .

Sobjanin: Manja oštećenja na nekoliko zgrada u napadu dronova na Moskvu

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je rano jutros u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

-Jutros je usljed napada dronova došlo do manjih oštećenja na nekoliko objekata - napisao je Sobjanin na svom Telegram kanalu. Istakao je da za sada nema povrijeđenih.

Naveo je da su sve hitne službe na licu mesta i da se istražuju okolnosti incidenta.

RIA Novosti navodi da su oštećene fasade zgrada i stakla.

Gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je oboreno nekoliko dronova, navodi agencija.

Prema njegovim riječima, u Podmoskovlju je dejstvovala protivvazdušna odbrana i nekoliko dronova je oboreno na prilazu Moskvi.

Vorobjov je zamolio građane da ostanu mirni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana