U borbu protiv meksičkih narko kartela uključuli se i mališani

Blic.rs
U borbu protiv meksičkih narko kartela uključuli se i mališani

AJAHUALTEMPE - Djeca u Meksiku napuštaju škole i uzimaju puške u ruke kako bi pomogla u borbi protiv opakih narko kartela u zemlji.

Podstaknuti svojim uplašenim roditeljima, mladi seljani – od kojih neki imaju svega šest godina – treniraju se da brane svoje porodice i prijatelje od gangstera koji kontrolišu obližnju teritoriju, prenio je "San".

Rojtersova istraga je pokazala da djevojčice i dječaci iz Ajahualtempe, Rinkon de Čautle i drugih sela uzimaju oružje u ruke i uvježbavaju odbranu od kartela.

Abuner Martines (16) je do prije godine dana pohađao školu, a onda je njegov otac kidnapovan van teritorije koju čuva njihova odbrambena milicija, zvane CRAC-PF, gdje je mučen i obezglavljen.

– Uplašio sam se od tog trenutka. Nisam želio da idem u školu – priča Martinez dok sa sačmaricom čuva stražu.

Očajni seljani uče vojne manevre kako bi zaštitili svoje porodice. Tašta Dejvida Sančesa Lune, stara 56 godina, mučena je i ubijena nakon što se usudila na napusti svoju malu zajednicu okruženu kartelima.

– Užasno je to što nam se dešava – kroz suze priča njegova žena Alberta, prisjećajući se majčinog tijela sa tragovima mučenja.

Nakon zastrašujuće smrti svoje tašte, Dejvid je pustio svoje kćerke – stare svega sedam i 10 godina – da se obuče u korišćenju oružja.

Dejvid, koji se bavi uzgojem kukuruza, živi u državi Gerero u kojoj se zbog količine nasilja djeca plaše da idu u školu, a oni koji žive u 16 planinskih sela previše su zaplašeni da napuste svoju "enklavu".

Stoga se prije pet godina oformila "Lokalna policija" u svrhe samoodbrambene Dejvid kaže da se i djeca naoružavaju, kako bi se "pripremila da brane porodicu, braću i sestre i selo".

U selu Ajahualtempa 13-godišnji Aleks nekad se nadao da će postati učitelj, a sada trenira kako da koristi pušku i nosi uniformu na kojoj žutim slovima piše "Lokalna policija".

- Pripremam se da branim svoje selo -  kaže on.

U Ajahualtempi živi oko 600 urođenika. Odrasli i djeca pokušavaju da se odbrane od upada moćnog narko kartela Los Ardiljos. Ipak, odluka seljana da obučavaju djecu da koriste oružje šokirala je naciju. Starosjedeoci u većinski urođeničkoj zajednici blizu grada Čilapa priznaju da mališani neće učestvovati u borbi protiv kartela.

Djeca ne idu u školu, bore se za goli život

"San" podsjeća da su desetorica muzičara iz tog podučja ubijena prošlog mjeseca u zasjedi, a za njihovu smrt sumnjiče se pripadnici Los Ardiljosa.

Zvaničnici su rekli da su njihova tijela bila spaljena jer su se usudili da izađu sa teritorije CRAC-PF, koju čuva njihova milicija. Žrtve su bile starosti između 15-42 godine a njihovi ostaci su izgorjeli van svake granice prepoznavanja.

Roditelji kažu da su njihova djeca primorana da prekinu obrazovanje kad napune 12 godina jer su srednje škole na teritoriji koju kontrolišu karteli.

Vlada meksičkog predsjednika Lopesa Obradora bori se protiv bandi i nasilja, sa rekordnom crnom listom od 35.588 ubijenih prošle godine, podsjeća "San". Obrador je ranije govorio o potrebi borbe protiv uzroka nasilja u zemlji, kao što su siromaštvo, nezaposlenost i korupcija.

U zemlji ima oko 70.000 vojnika, ali se policija i trupe često nađu nadjačanima od strane kartela. Nasilje se polako približava i turističkim enklavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana