Tegeltija, Kurc: U avgustu u BiH stiže 300.000 doza vakcina iz Beča

Srna
Tegeltija, Kurc: U avgustu u BiH stiže 300.000 doza vakcina iz Beča

BEČ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beču da je Austrija jedna od rijetkih zemlja sa kojima BiH ostvaruje suficit, koji se svake godine povećava.

Nakon bilateralnog sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, Tegeltija je izjavio novinarima da BiH i Austrija imaju dobre međusobne odnose bez otvorenih pitanja i da je ekonomska saradnja na dobrom nivou, ali da se može još unaprijediti.

Tegeltija je rekao da je na sastanku bilo riječi i o borbi protiv virusa korona, istakavši da će BiH i zemlje zapadnog Balkana u avgustu dobiti značajnu količinu vakcina od Austrije po sistemu kupovine, što će omogućiti da se građanima ponudi dovoljno vakcina prije jeseni.

"Mi ćemo nastaviti dogovarati nabavku vakcina i sa drugim zemljama, ali ova količina od oko 300.000 iz Austrije biće nam veliki podstrek", naglasio je Tegeltija.

On je dodao da je sa austrijskim kancelarom razmiijenio mišljenje i o migrantskoj krizi, ističući da BiH trpi prevelik pritisak migracija s obzirom na broj stanovnika i na površinu.

Prema njegovim riječima, nije dobar pokušaj da se migranti zaustave na granici između BiH i Hrvatske, a da im se sa druge strane omogući nesmetano kretanje od ulaska u EU i neke njene zemlje pa sve do BiH.

"Zbog toga mi tražimo da se pomjeri granica odbrane od migranata. BiH je spremna biti dio priče, odnosno da se pokušaju zaustaviti migranti na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom", rekao je on i dodao da će za to biti potrebna tehnička podrška EU kakvu pruža i nekim drugim zemljama zapadnog Balkana, poput Makedonije i Albanije.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je razgovarano i o proširenju EU i da je Austrija prijatelj svim zemaljama zapadnog Balkana, posebno BiH u nastojanju da napravi prvi sljedeći potreban korak u procesu pridruživanja EU.

On je naglasio da je austrijski kancelar obećao da će biti ambasador BiH i da će pokušati da sve one zemlje koje imaju skepsu prema proširenju EU ubijedi da nema Evrope bez svih zemalja zapadnog Balkana u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana