Sunak: Želimo odlučujuću vojnu pobjedu Ukrajine na bojnom polju ove godine

GS/Agencije
Sunak: Želimo odlučujuću vojnu pobjedu Ukrajine na bojnom polju ove godine

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 350 dana. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boraviće u posjeti Londonu, gdje se sastao sa britanskim premijerom. Sunak je naglasio da Velika Britanija očekuje vojnu pobjedu Ukrajine na bojnom polju ove godine. Šolc je najavio da će Evropa oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji.

Zelenski i Šolc večeras u Parizu kod Makrona
Francuski predsjednik Emanuel Makron biće domaćin današnjeg sastanka u Parizu sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, saopštilo je francusko Predsedništvo, prenosi Rojters

Da će Zelenski, koji je danas u posjeti Velikoj Britaniji, doputovati večeras u Pariz, javila je francuska TV BFM pozivajući se na obaviještene izvore.

Zelenski, koji je u Londonu u drugoj posjeti inostranstvu od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara prošle godine, mogao bi u četvrtak poslije Pariza da doputuje u Brisel na samit Evropske unije, ali ta poseta još nije potvrđena.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je u ponedjeljak da je pozvao Zelenskog da "lično učestvuje na nekom od budućih samita".

"To bi moglo da bude u četvrtak", ali ništa nije potvrđeno, rekli su u Briselu za TV BFM.

Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji
Evropa će, kao signal predsjedniku Vladimiru Putinu, još jednom pooštriti sankcije Rusiji u trenutku kada se približava godišnjica početka ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc uoči specijalnog samita EU.

"Putin neće postići svoje ciljeve - ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir", rekao je Šolc u Bundestagu, prenosi Rojters.

On je kazao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno u ratu koji je počeo 24. februara prošle godine.

Diplomatski izvori izjavili su za britansku agenciju prošlog mjeseca da zemlje EU rade na 10. paketu sankcija koji bi trebalo da bude spreman oko godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

Prema riječima njemačkog kancelara, Njemačka se neće nadmetati kada je u pitanju odluka o slanju oružja Ukrajini, prenosi TAS S.        

"Ono što šteti našem jedinstvu je javno takmičenje da nadmašimo jedni druge na liniji: borbeni tenkovi, podmornice, avioni - ko traži više", rekao je on.

Šolc je kazao da je odluka o slanju tenkova njemačke proizvodnje "leopard" u Kijev doneta tokom poverljivih razgovora sa SAD.

"Nećemo donositi odluke koje će NATO učiniti stranom u sukobu", istakao je Šolc i dodao da nije NATO taj koji ratuje sa Rusijom.

Sunak: Želimo odlučujuću vojnu pobjedu Ukrajine na bojnom polju ove godine
Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da njegova vlada želi da ove godine vidi odlučujuću vojnu pobjedu Ukrajine na bojnom polju.

"Naš cilj ostaje da obezbijedimo pobjedu Ukrajine u ovom sukobu", rekao je Sunak u parlamentu, prenio je Rojters.

On je istakao da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu kako bi obezbijedila njenu odlučnu vojnu pobjedu na bojnom polju ove godine.

Sunak je rekao da je Britanija vodeći evropski saveznik Ukrajine u NATO i da će povećati finansiranje njenih oružanih snaga, prenio je Bi-Bi-Si.

On je kazao da će Britanija biti sa Ukrajinom sve dok se ne obezbijedi poraz Putinove "ničim izazvane agresije".

Nove sankcije Londona Moskvi
Velika Britanija proširila je danas listu sankcija Rusiji, uključujući firme koje proizvode vojnu opremu i nekoliko pojedinaca "povezanih" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopštila je danas Vlada te zemlje.

"Ministar spoljnih poslova /Velike Britanije Džejms Kleverli/ odobrio je danas nove sankcije ruskoj vojsci i eliti Kremlja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da paket sankcija Londona ukupno pogađa šest subjekata koji obezbjeđuju vojnu opremu kao što su bespilotne letjelice za rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, kao i osam pojedinaca i jedno pravno lice povezano sa finansijskim mrežama koje pomažu u održavanju bogatstva i moći među elitama Kremlja", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, sankcionisane kompanije su proizvođač dronova CST, "RT-Komplekt", koji obezbjeđuje opremu za helikoptere, kompanija za logistiku i transport "Oboronlogistiks", softverska kompanija "Topaz", te proizvođači opreme za protivvazdušne raketne sisteme "Univerzalmaš" i "Lipetsk".

Na ažuriranoj listi su i pojedinci "povezani" sa Kremljom, uključujući predsjedničkog komesaraza prava preduzetnika Borisa Titova, zajedno sa njegovim sinom biznismenom Pavelom Titovom.

Na listi su još bivši zamjenik šefa najveće privatne naftne rafinerije u Rusiji Nikolaj Egorov, vlasnik medijske kuće "Regum" Sergej Rudnov, dioničar u Banci Rusije Svetlana Krivonogih, vlasnik ruske kompanije za održavanje i popravku aviona "Aerostart" Viktor Mjačin, predsjedavajući odbora ruske farmaceutske kompanije "R-farm" Aleksej Repik, i bivši pomoćnik predsjednika i zamjenik predsjednika upravnog odbora kompanije "JSC Sistem operator jedinstvenog energetskog sistema" Jevgenij Školov. 

Zelenski u posjeti Velikoj Britaniji, sastaće se sa Sunakom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će posjetiti Veliku Britaniju i sastati se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštila je Sunakova kancelarija.

Kako se navodi, Zelenski će posjetiti ukrajinske trupe, koje su na obuci u Britaniji i obratiti se britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Sunakova kancelarija objavila planove za proširenje obuke za Oružane snage Ukrajine i da će biti obučavani i piloti borbenih aviona i marinci, kao i da će biti ubrzavano snabdijevanje ukrajinske vojske opremom.

Medvedčuk: Zelenski stavlja interese NATO-a ispred Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je odbacivanjem mira sa Rusijom bacio interese Ukrajine pod autobus u nastojanju da se dopadne NATO-u, izjavio je Viktor Medvedčuk, šef političkog savjeta partije Opoziciona platforma za život, koja je zabranjena u Ukrajini.

Medvedčuk je naveo da kontinuirani sukob u Ukrajini iscrpljuje EU, a od koristi je SAD, što čini sukob interesa između Vašingtona i Brisela “neizbježnim”.

-Zelenski očigledno brani stav NATO-a, a ne poziciju Ukrajine. On je više puta odbio mir da bi tražio oružje od Zapada kojim bi mogao da pobijedi Rusiju na bojnom polju. On nema oružje, novac i zdravu logističku bazu, a sve to košta Evropu - naveo je Medvedčuk u tekstu za RIA Novosti.

Medvedčuk, čija je stranka bila najveća opoziciona snaga u Ukrajini prije nego što je zabranjena prošle godine, rekao je da su protesti u Kijevu 2014. pokazali “kako se pošteni i bezazleni zahtjevi javnosti mogu izmanipulisati u državni udar i krvava pogubljenja protivnika”, dok su demonstranti “postali taoci situacije i bili su primorani da podrže pučiste”.

On je naveo da je cilj državnog udara 2014. godine bio gušenje napretka Ukrajine i žrtvovanje interesa njenog naroda zarad promovisanja interesa Zapada.

-Zapadu uopšte nije stalo do ukrajinske kulture ili jezika. Potrebni su mu borci koji će braniti njegove interese i, tačnije, monopol SAD kao lidera svijeta. Kažnjavaju se oni koji sumnjaju u pravednost američke hegemonije, proglašavaju se jereticima i ludacima - pojasnio je Medvedčuk.

Medvedčuk je dodao da EU i SAD imaju različite interese i da je neizbježan sukob tih interesa. “Evropljani će uskoro uvidjeti da Zelenski, koji muze Evropu kao kravu, više nije tako simpatičan i privlačan”, zaključio je Medvedčuk.

Bajden: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

Američki predsjednik Džozef Bajden obećao je da će Vašington biti uz Ukrajinu u borbi protiv Rusije “koliko god bude potrebno”.

-Zajedno smo učinili ono što, inače, Amerika radi na najbolji mogući način. Predvodili smo. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju - izjavio je Bajden u tradicionalnom obraćanju u Kongresu.

Ukrajinskoj ambasadorki Oksani Markarovoj, koja je bila prisutna tokom Bajdenovog obraćanja u Vašingtonu, poručio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

-Bićemo uz vas koliko god da je potrebno -  poručio je američki predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana