Sukob u Ukrajini: Kadirov: Udarne grupe vojske već ušle u Lisičansk

G.S.
Sukob u Ukrajini ušao u sto dvadeset šesti dan
Foto: Ria Novosti | Sukob u Ukrajini ušao u sto dvadeset šesti dan

Sto dvadeset šesti dan rata u Ukrajini.

21:37 - Sančez: NATO je bio naivan

NATO je bio naivan u odnosima sa Rusijom poslednjih godina, izjavio je danas za Si-En-En španski premijer Pedro Sančez.

Govoreći na samitu NATO-a u Madridu, Sančez je rekao da NATO "šalje jasnu poruku Putinu, a to je da ćemo podržati Ukrajinu i da smo spremni da je podržimo sve dok ruske snage ne napuste njenu teritoriju i ne počnu da poštuju teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet Ukrajine".

21:06 - Zamrznuta imovina ruskih oligarha vrijedna 30 milijardi dolara

Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplijena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.Opširnije na linku.

20:16 - DNR: Ukrajinske trupe ispalile dvadeset "Grad" raketa na naselje Vesjolo u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su u 20.15 dvadeset raketa iz „Grada" na naselje Vesjolo u DNR, a u 20.50 deset granata kalibra 152mm na Pantelejmonovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

19:50 - Napredne grupe vojske već su ušle u Lisičansk, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov

"Heroj Rusije Zamid Čalajev izdaleka osmatra Lisičansk, grad u koji su već ušle prve napredne grupe, a koji će uskoro biti oslobođen od ukrajinskih okupatora. Za to neće biti potrebno mnogo vremena. Iako će nam ukrajinski nacisti ponovo pričati priče utvrđenim banderovcima koji će lopatama odbijati napade savezničkih trupa", napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu, postavljajući video snimak snimljen na periferiji grada.

19:10 - IAEA ponovo izgubila vezu s nuklearnom elektranom Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

Najveću evropsku nuklearnu elektranu, koju, inače, drže Rusi, nadzorna organizacija IAEA želi što hitnije da pregleda, prenosi Rojters.

"Činjenica da je prenos naših daljinskih zaštitnih podataka prekinut drugi put u poslednjih mjesec dana samo uvećava urgentnost da se u Zaporožje pošalje misija", navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

18:44 - Pušilin: Izvršena razmjena zarobljenika sa Kijevom

Predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da je izvršio razmjenu zatvorenika sa Kijevom u kojoj su razmjenjena 144 borca sa svake strane.

"Danas vraćamo kući 144 borca Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije koje je zarobio neprijatelj", napisao je Pušilin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

On je dodao da je ukrajinskim snagama predat isti broj njihovih vojnika koji su bili zarobljeni, a od kojih je većina bila ranjena, navodi Rojters.

 

18:04 - Američki mediji: Ukrajinske trupe pucaju na svoje vojnike

„Njujork tajms" je intervjuisao skoro dvadesetak ukrajinskih vojnika, i svi su govorili o sličnim problemima:

Ruske oružane snage ometaju radio signal;

Ukrajinska strana nema dovoljno sredstava komunikacije;

Često je teško kontaktirati komandanta da pozove artiljerijsku podršku;

Kontakt sa obližnjim jedinicama je takođe problematičan, zbog čega artiljerci s vremena na vrijeme pucaju na svoje trupe;

U tekstu se navodi da se artiljerija često mora oslanjati na sopstvene bespilotne letelice ili na američke obaveštajne podatke, prenosi Sputnjik.

 

17:35 - Ukrajinske trupe ispalile su pet granata na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17:00 - Kuleba pohvalio NATO zbog čvrstog stava prema Rusiji

Ukrajina je danas pohvalila NATO zato što je zauzeo čvrstog stav prema Rusiji i pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže vojnom savezu.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naveo je da će ujednačeno snažan i aktivan stav o Ukrajini članica vojne alijanse zaštititi evroatlantsku bezbjednost, prenosi Rojters.

"Danas u Madridu NATO je dokazao da može da donese teške, ali suštinske odluke", naveo je on.

Kuleba je pozdravio jasan stav o Rusiji, kao i pristupanje Finske i Švedske.

16:34 - Artiljerci 9. Puka DNR uništavaju položaje ukrajinskih neonacista kod Donjecka i Avdejevke.

Jedinice Narodne milicije nastavljaju da izvode napade na ljudstvo i tehniku protivnika u pravcu Avdejevke, odakle ukrajinske snage gađaju glavni grad DNR.

16.10 - Još jedna grupa civila izvedena je iz skloništa na teritoriji industrijske zone „Azot" u Severodonjecku, javljaju dopisnici ruskih medija

 

15.35 - Putin u Turkmenistanu: Očuvati ekosistem Kaspijskog mora

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, na Kaspijskom samitu u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu, predložio učesnicima da razmisle o tome da se u bliskoj budućnosti organizuje konferencija zemalja potpisnica Teheranske konvencije iz 2003., koja će biti posvećena očuvanju ekosistema Kaspijskog mora.

"Smatram da je u cilju efikasnijeg spasavanja krhkog morskog ekosistema neophodno završiti proces formiranja odgovarajućeg pravnog okvira, čija je osnova okvirna konvencija za zaštitu morske sredine Kaspijskog mora - takozvana Teheranska konvencija iz 2003", naveo je Putin, prenose RIA Novosti.

Okvirna konvencija za zaštitu morskog okruženja Kaspijskog mora, takozvana Teheranska konvencija, regionalna je konvencija koju su potpisali zvanični predstavnici Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Ruske Federacije i Turkmenistana u Teheranu 4. novembra 2003. godine, a stupila je na snagu 12. avgusta 2006.

14.36 - Rusija: Ukrajinski dron oboren u Brjanskoj oblasti

U ruskoj Brjanskoj oblasti danas je oboren ukrajinski dron koji je tri puta pokušao da napadne selo Slučevsk, saopštio je guvernator Aleksandar Bogomaz.

„Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljima Brjanske oblasti i zastraše civile", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

13.49 Zelenski liderima NATO: Ukrajini potrebno više oružja i novca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je danas liderima NATO da je njegovoj zemlji potrebno više oružja i novca, kako bi se odbranila od Rusije i upozorio da se ambicije Moskve nisu zaustavile na Ukrajini.

"Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uslove u Evropi, za to kakav će biti budući svjetski poredak", rekao je ukrajinski lider u virtuelnom obraćanju na samitu NATO u Madridu, prenosi agencija Rojters.

Kako je naveo Zelenski, upravo zbog toga je "apsolutno neophodno da se podrži Ukrajina, čak i sada, oružjem, finansijama i političkim sankcijama protiv Rusije, jer će to zaustaviti njenu sposobnost da finansira rat".

Dodao je da su Ukrajini potrebni savremeni raketni i protivvazdušni sistemi.

"Dajući nam ih, možete potpuno razbiti taktiku Rusije da uništava gradove i teroriše civile", rekao je Zelenski.

12.44 Novi paket pomoći Kijevu - podrška u domenu interoperabilnosti

Novi sveobuhvatni paket pomoći NATO-a Ukrajini isključivo se odnosni na pomoć i podršku u domenu interoperabilnosti koji ne uključuju naoružanje i municiju, izjavila je danas visoki zvničnik Sjevernoatlanstkog saveza.
Prema istom izvoru, NATO ostaje privržen partnerstvu sa Ukrajinom i biće nastavljena praktična podrška kroz sveobuhvatan paket pomoći koji ne uključuje naoružanje i municiju, jer je ta vrsta podrške definisana bilateralnim odnosima zemalja.

U paketu pomoći je oprema, gorivo, medicinska i humanitarna pomoć i nastavlja se NATO praksa da ništa direktno ne isporučuje Ukrajini, nego unutar granica nekog saveznika koji kasnije to rješava u okviru bilateralnih aranžmana.

Kad je riječ o podršci NATO-a Ukrajini u domenu interoperabilnosti, visoki zvaničnik Alijanse pojasnila je da je neophodno da se sačini mapa puta tranzicije namjenske inustrije sa sovjetskog na zapadni standard.

U pitanju je dugoročan napor koji predviđa rad na razvoju namjenske industrije koja ide ruku pod ruku sa mapom interoperalnosti, te da Ukrajina sa Alijansom podijeli svoja iskustva i naučene lekcije iz sukoba sa Rusijom.

Do sada vrijednost isporučene pomoći NATO-a za Ukrajinu iznosi 22 miliona evra, trenuno je odobrena pomoć u vrijednosti od 40 miliona koja treba da bude isporučena, a u fazi razvoja su projekti u vrijednosti od oko 340 miliona evra.

Visoki zvaničnik NATO-a ukazala je da Ukrajini nestaje sovjetske opreme, što je isti slučaj i u zemljama članicama Alijanse i ima uticaja i na odbrambene sposobnosti te zemlje.

"Rok za ovo je veoma ambiciozan, u elaboratima projekata - do kraja godine. Rok za 'desovjetizaciju' namjenske industrije i ukrajinske vojske je pet do šest godina", navela je zvaničnik NATO-a.

Kad je riječ o odnosima NATO-a i Rusije visoki zvaničnik Alijanse je istakla da 24. februar ove godine "vododjelnica", te da je u ovom trenutku teško zamisliti da se ti odnosi vrate na nivo kakvi su bili ranije.

Ona je podsjetila i da je Rusija prošle godine u oktobru zatvorila svoju misiju u NATO-u ističući da u sjedištu Sjevernoatlanstkog saveza više nema ruskih diplomata.

Vioski zvaničnik NATO-a dodala je da smatra da su ove odluke Moskve kontraproduktivne.

Kad je riječ o blokadi Kalinjingrada, visoki zvaničnik je ponovila stav generalnog sektratara NATO-a Jensa Stoltenberga da Litvanija primjenjuje sankcije EU, te da Alijansa nije dio tog procesa, ali da će braniti svakog svog saveznika.
 

12.26 Moskva:Uništili smo bazu stranih plaćenika kod Nikolajeva

Ruski borbeni avioni uništili su bazu za obuku stranih plaćenika u rejonu Nikolajeva na jugu Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ruske snage visokopreciznim oružjem uništile četiri komandna mjesta u jednom danu, uključujući bataljone teritorijalne odbrane Harkov-1 i Harkov-2 u oblasti Harkov, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, uništene su i trupe i oprema Oružanih snaga Ukrajine u 32 okruga, remontna baza, osam skladišta municije i naoružanja, kao i baza goriva.

Ministarstvo je saopštilo i da je artiljerija uništila oko 100 militanata bataljona Kraken i desetak komada tehnike u blizini sela Pitomnik u oblasti Harkov.

9.15 Grigorijev:Ukrajina ostala bez 16 odsto obradivih površina

Nakon što su ruske trupe zauzele Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Donbas, Ukrajina je izgubila 16 odsto svojih obradivih površina, saopštio je Igor Grigorjev, ministar poljoprivrede Hersonske oblasti koga je Moskva postavila.

On je naveo da je Hersonska oblast u svojim najizdašnijim godinama imala prinose do tri miliona tona, a da to u ukupnom prinosu Ukrajine od oko 60-70 miliona tona, čini blizu pet odsto, prenosi TAS S.

"Još šest odsto je u Zaporožju. Oslobođene teritorije Narodne Republike Donjeck i Lugansk čine 3-4 odsto. To ukupno čini 13-16 odsto, što bi, po mom mišljenju, bio značajan gubitak za svaku ekonomiju", naglasio je Grigorjev.

Prema njegovim rječima, vlada u Kijevu smatra da je već izgubila jednu četvrtinu obradivog zemljišta.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izvijestio je 8. juna da je ovogodišnja sjetva obavljena na 75 odsto teritorija koje su korišćene prošle godine.

9:00 Ruska uprava Hersonske oblasti priprema referendum

Vlasti u Hersonskoj oblasti Ukrajine, koju je ruska vojska zauzela u martu, počele su pripreme za referendum o prisajedinjenju Rusiji, saopštio je zamjenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Sredinom marta, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oblast Herson pod punom kontrolom ruskih trupa, a krajem aprila je formirana vojno-civilna uprava tog regiona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljanju procedure za dobijanje ruskog državljanstva za građane Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini.

8:30 Ruske snage privele gradonačelnika Hersona

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se sjeverozapadno od poluostrva Krim, a okupiran je tokom prve nedjelje rata. Veliki dio lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

"Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija", saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamjenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Ona je saopštila na Fejsbuku da je "jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata" i da su ga "čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najvjerovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti".

Drugi zamjenik kojeg je Moskva postavila u ovom regionu, Kiril Stremousov, rekao je ranije u ponedjeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolihajev nanio "mnogo štete" ruskom "procesu denacifikacije" u Ukrajini i da je "konačno neutralisan".

8:00 Gradonačelnik Nikolajeva: Pogođena stambena zgrada

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič objavio je na Telegramu da su gradom jutros odjeknule eksplozije, kao i da je pogođena stambena zgrada.

Rojters navodi da su tri osobe poginule u tom napadu, a da je petoro povređeno. 

Zamolio je sugrađane da ostanu u skloništima i ne izlaze napolje do kraja uzbune za vazdušni napad.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana