Sukob u Ukrajini: Guteres pozvao na demilitarizaciju Zaporožja

GS/Agencije
Vojnik Oružanih snaga RF u blizini srušene kuće u selu Oleksandrovka, Hersonska oblast
Foto: Ria Novosti | Vojnik Oružanih snaga RF u blizini srušene kuće u selu Oleksandrovka, Hersonska oblast

MOSKVA/KIJEV- U toku je 176. dan rata u Ukrajini. Tokom noći Harkov je ponovo bio meta napada, a najmanje pet osoba je povređeno, kažu ukrajinski zvaničnici. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je od ključnog značaja da se obezbijede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju posete nuklearnu elektranu Zaporožje. Pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

18.00 Guteres pozvao na demilitarizaciju Zaporožja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas na demilitarizaciju velike nuklearne elektrane koju Rusija kontroliše u južnom ukrajinskom regionu Zaporožje.
Gueres je rekao novnarima poslije razgovora u Lavovu da je ozbiljno zabrinut zbog situacije u atomskoj centrali i oko nje.

Generalni sekretar je u Lavovu imao zakazane razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom.

Guteres je izjavio da je potrebno povući vojnu opremu i vojnike iz elektrane i pozvao da se osigura da atomska centrala ne bude meta vojnih operacija.

"To postrojenje se ne smije koristiti ni za kakvu vojnu operaciju. Umjesto toga, urgentno je potreban dogovor o obnavljanju isključivo civilne inafrastrukture u Zaporožju, kao i da se to područje osigura", rekao je generlani skeretar UN.

16.16 Zelenski: UN da osigura bezbjednost nuklearke Zaporožje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svjetska organizacija "mora da osigura bezbjednost nuklaearne elektrane Zaporožje".

“Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj ucjeni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet”, napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbjednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.

Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo riječi i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.

Prošlog mjeseca, Turska i UN pomogli su postizanje sporazuma Kijeva i Moskve koji je otvorio put Ukrajini da izveze 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica zarobljenim u njenim crnomorskim lukama od ruskog napada 24. februara, navodi AP.

15.24 Nečajev: Upotreba atomskog oružja samo u vanrednim okolnostima

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bi Moskva mogla da upotrijebi nuklearni arsenal samo u "vanrednim okolnostima" i da nije zainteresovana za direktnu konfronatciju sa NATO savezom i SAD.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao je da bi nuklearno oružje moglo biti upotrijebljeno samo kao mjera "odgovora".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je prije dva dana da Moskvi "nije potrebno" da koristi atomsko naoružanje tokom kampanje u Ukrajini.

On je rekao da su "apsolutne laži" medijske spekulacije da bi Rusija mogla da upotrijebi atomsko ili hemijsko naoružanje u ovom konfliktu.

14.15 -  Rusija odbacila prijedlog iz UN o demilitarizaciji oko nuklearke

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo prijedlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je prijedlog "neprihvatljiv".

Nuklearnu elektranu u Zaporožju su osvojile ruske snage u martu, a nuklearka je u blizini linija fronta i prethodnih dana je često pod paljbom, zbog čega se pojavio strah kod mnogih da bi moglo da dođe do nuklearne katastrofe.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane.


12.00- Rusija: Snimci kao dokaz da nemamo naoružanje u Zaporožju

 Rusija je danas saopštila da je spremna da dostavi snimke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojima bi opovrgla tvrdnje Kijeva da Moskva postavlja teško naoružanje na prostor nuklearne elektrane (NPP) Zaporožje, prenosi TASS.

"Spremni smo da dostavimo IAEA fotografije u visokoj rezoluciji čiji se uzorak vidi na slajdu, a koji pokazuju da na teritoriji te elektrane ne raspoređujemo oružje, a samim tim ni teško naoružanje", naglasio je Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada.

On je naveo i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavijestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas i da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i od marta je pod kontorlom ruskih snaga.

11.30 - Ukrajinske snage izvele tri napada na Energodar dronovima-kamikazama

Ukrajinske snage su noćas izvele tri napada dronovima-samoubicama na Energodar, lakše oštećena zgrada lokalne uprave, nije bilo žrtava, saopštile su gradske vlasti, prenio je Sputnjik.

„Oružane formacije koje kontroliše Kijev noćas su izvele tri napada dronovima-kamikazama na Energodar. Eksplozije su se dogodile u neposrednoj blizini stambenih zgrada i civilne infrastrukture trećeg mikrookruga grada. Nije bilo žrtava“, navodi se na Telegramu gradske uprave.


8.50 -  Brod s kukuruzom isplovio iz Ukrajine, najavljena još četiri

Još jedan brod sa žitaricama napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke u sklopu izvoznog sporazuma uz posredovanje UN povećan na 25.

Brod "Marija", koji plovi pod zastavom Belizea, prenosi kukuruz, navode u Ankari dodajući da će još četiri broda stići u Ukrajinu danas kako bi bili natovareni žitom, javio je Rojters.

8.30 - Moskva: Nemamo teško naoružanje u nuklearki, Kijev sprema provokaciju

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema ruskog teškog naoružanja u nuklearki u Zaporožju, kao ni u okolini.

Iz Moskve upozoravaju da Kijev priprema provokaciju u najvećoj ervopskoj nuklearki 19. avgusta. Za taj dan planirana je posjeta generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

7.30 - Vlasti Zaporoške oblasti pozvale Gutereša da posjeti region

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mogao bi da posjeti Zaporošku oblast i lično provjeri da stanovništvo ne želi i dalje da ostane u sastavu Ukrajine, izjavio je za Sputnjik član glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.
 

„Biće nam drago da nas generalni sekretar UN posjeti i spremni smo da mu pokažemo kako naš region teži mirnom životu i kako borci Zelenskog daju sve od sebe da to spriječe. Gutereš može lično da se uvjeri da stanovništvo više ne želi da ostane u sastavu Ukrajine i teži da se vrati u svoju istorijsku domovinu, u Rusiju“, rekao je Rogov.
 

Prema njegovim riječima, generalni sekretar UN tokom posjete može da posjeti i Zaporošku nuklearnu elektranu, koju redovno granatiraju ukrajinske snage.
 

„Uprkos tome što su Ujedinjene nacije pozvane da garantuju pravo naroda na slobodu i samoopredjeljenje, bojim se da će se gospodin Gutereš pretvarati da nas nije čuo“, naglasio je Rogov.

Gutereš će u četvrtak, u okviru posjete Ukrajini u Lavovu, učestvovati na trilateralnom sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Gutereš će u petak posjetiti Odesu.


6.30 - Novi raketni napadi na Harkov

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da su tokom noći bila najmanje četiri raketna udara.

"U Holodnohirskom okrugu je nakon granatiranja došlo do veoma velikog požara. Upravna zgrada gori. Prema rukovodstvu Državne službe za vanredne situacije, počela je da se urušava. Takođe, oko deset i po automobila gori. u blizini ove zgrade", rekao je on, prenosi Unian.

U sinoćnjim napadima povređeno je pet osoba, među kojima i dijete, saopštio načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana