Sukob u Ukrajini: Ulične borbe u Soledaru, ukrajinske snage granatiraju Energodar

GS/Agencije
Vojnik Oružanih snaga Rusije u selu Oleksandrovka, Hersonska oblast, avgust 2022
Foto: Ria Novosti | Vojnik Oružanih snaga Rusije u selu Oleksandrovka, Hersonska oblast, avgust 2022

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 175. dan. Ruske snage tokom noći napale su Nikolajev, Odesku oblast i Harkov, saopštile su ukrajinske vlasti. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je na Krimu razbila ćeliju međunarodne terorističke organizacije Hizb ut Tahrir el Islami.

21.28 - Stoltenberg: Rusija da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je od ključnog značaja da se obezbijede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuce svoje trupe iz tog postrojenja.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbjednosne kapacitete da podrže posetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posjetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.



17.55-  Ukrajinske snage masovno granatiraju grad Energodar

 Oružane snage Ukrajine sprovode masovno granatiranje grada Energodara, saopštila je danas pres-služba gradske uprave.

"Oružane formacije kijevskog režima otvorile su veliku vatru na područje grada Energodara", navela je pres-služba gradske uprave u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Vlasti su pozvale stanovnike da se sklone na bezbedna mesta, a u toku je utvrđivanje informacija o mjestima koja su granatirana, eventualnim žrtvama i oštećenjima civilne infrastrukture.


16.50 - Ulične borbe u Soledaru

Kako javljaju ratni reporteri iz Donbasa, ulične borbe u Soledaru se nastavljaju, ukrajinska vojska nastavlja da se povlači.


16.45 - Misija LNR: U granatiranju LNR poginulo 80, ranjene 253 osobe

U granatiranju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) od strane ukrajinskih trupa od 17. februara poginulo je 80 ljudi, a ranjene 253 osobe, saopštila je danas misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JČC).

"U ovom periodu, 333 civila su postala žrtve agresije ukrajinskih oružanih jedinica, od kojih je 80 ljudi poginulo, a 253 su ranjene. Troje djece je poginulo, a 25 je ranjeno u granatiranju", navodi se u izvještaju misije, prenio je TASS.

LNR je od 17. februara granatirana 1.053 puta.

Na LNR je ispaljeno preko 10.000 komada municije, uključujući 88 raketa iz višecijevnih raketnih sistema HIMARS, naglašeno je u izvještaju.

16.15 -  Generalni sekretar UN doputovao u Lavov

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je danas u Lavov, izjavio je za RIA Novosti portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

"Stigli smo u Lavov", rekao je Dižarik na brifingu i dodao da generalni sekretar UN još ne planira da posjeti Moskvu.

Kako je ranije objavljeno, generalni sekretar UN tokom svoje posjete Ukrajini imaće trilateralni sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.

Gutereš će zatim u petak posjetiti ukrajinsku crnomorsku luku Odesu.


14.36 - Ukrajina očekuje pet brodova u Černomorsku za utovar žita i ulja

Ukrajina očekuje da će danas stići pet brodova u crnomorsku luku Černomorsk radi utovara više od 70.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

To je najveći konvoj od početka primjene sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, uz posredovanje UN i Turske, prenio je Rojters.
Uprava ukrajinskih morskih luka je u saopštenju navela da će biti prevezeni pšenica, kukuruz i suncokretovo ulje.

Zahvaljujući sporazumu postignutom uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina je početkom avgusta uspjela da obnovi izvoz iz svojih crnomorskih luka, koji je bio u zastoju pet mjeseci zbog ruskog napada na tu zemlju, navela je agencija.

Uprava morskih luka saopštila je da su od početka primjene sporazuma, tokom 17 dana, 24 broda koja su prevozila hranu napustila ukrajinske luke.

Ukrajina je ranije izvozila morskim putem pet do šest miliona tona poljoprivrednih proizvoda mjesečno.
 

14.00- Rusko MO:Uništen veliki broj ukrajinske opreme i naoružanja

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je „uništen veliki broj ukrajinske vojske, naoružanja i opreme kao posljedica udara na željezničku stanicu Kalinjindorf u Hersonskoj oblasti“.

-Uništen je veliki broj pripadnika rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine, naoružanja i vojne opreme, koji su stigli na istovar na željezničku stanicu Kalinjindorf u Hersonskoj oblasti - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu, prenio je Interfaks.

Prema njegovim riječima, u protekla 24 časa su operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija Ruske Federacije pogodile devet komandnih mjesta Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, kako je rekao Konašenkov, uništeno je devet skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u oblastima naselja Kramatorsk, Nikolajevka, Krasnoe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Malinovka u Harkovskoj oblasti, Guljaj Polje, Samojlovka u Zaporoškoj oblasti, kao i tri skladišta goriva u oblastima Harkov, Bogoduhov i Čugujev.
Naveo je i da su četiri ukrajinska drona oborena za jedan dan u oblastima naselja Korobočkino u Harkovskoj oblasti, Pervomajskoje, Jasinovata (DNR).

Dodao je da je od početka specijalne vojne operacije, uništeno 267 aviona, 148 helikoptera, 1.747 bespilotnih letelica, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.334 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 3.310 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 4.922 jedinice specijalnih vojnih vozila.

12:00-Podoljak: Krimski most legitiman vojni cilj

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, rekao je da Krimski most treba da bude uništen kao legitimni vojni cilj.

Podoljak je u intervjuu za Gardijan jasno stavio do znanja da Ukrajina smatra Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom, kao legitimni vojni cilj, prenosi Pravda.

-Ovo je nelegalni objekat i glavna kapija za snabdijevanje ruske vojske na Krimu. Takvi objekti moraju biti uništeni - rekao je Podoljak.

Pored toga, prema riječima Podoljaka, u "naredna dva-tri mjeseca" treba očekivati nove incidente slične nedavnim eksplozijama na Krimu, prenosi pravda.com.ua.

11:51 - FSB: Na Krimu razbijena ćelija terorista koordinisanih iz Ukrajine

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je na Krimu razbila ćeliju međunarodne terorističke organizacije Hizb ut Tahrir el Islami.

Koordinisanim naporima operativaca FSB-a razbijena je tajna ćelija terorističke organizacije, koju je činilo šest ruskih državljana, navela je pres služba FSB-a, prenio je Taas.

Utvrđeno je da su, uz koordinaciju emisara Hizb ut Tahrira lociranih u Ukrajini, regrutovani muslimanski građani Rusije u njihove redove na tajnim sastancima, saopštio je FSB.

Tvrdi se da su na mjestu boravka operativci FSB zaplijenili propagandni materijal, komunikacionu opremu i digitalne uređaje za skladištenje podataka koji su korišćeni u njihovim terorističkim aktivnostima.

8.55 - Još četiri broda isplovila iz ukrajinskih luka

Još četiri teretna broda natovarena poljoprivrednim proizvodima isplovila su iz ukrajinskih luka Černomorsk i Odesa, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

-Još četiri broda napustila su jutros ukrajinske luke Odesa i Černomorsk, natovarena sjemenkama suncokreta i suncokretovim uljem - objavljeno je na „Tviter“ nalogu Ministarstva.

U objavi je naglašeno da je isporuka poljoprivrednih proizvoda kroz humanitarni koridor izvršena prema planu, javio je TASS.

Brodovi će ploviti do Istanbula, gdje će ih provjeriti predstavnici Zajedničkog centra za koordinaciju. Ukoliko ne bude nepravilnosti, plovila će moći da uđu u Bosforski moreuz i da nastave plovidbu ka svojim destinacijama.

7.15 - Bračuk: Tri osobe povrijeđene u raketiranju Odeske oblasti

U raketnim napadima ruskih snaga na Odesku oblast povrijeđene su tri osobe, saopštio je načelnik regionalne administracije Sergej Bratčuk.

On je naveo da su dvije rakete pogodile jedan od rekreativnih centara i da je potom došlo do požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Oštećeno je i nekoliko privatnih zgrada u blizini.

7.11 -Urajina: Eksplozije u Nikolajevu

Ruske snage noćas su izvele jako granatiranje Nikoljava, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Senkevič.

On je naveo da su snažne eksplozije odjeknule u različitim dijelovima grada i pozvao građane da ostanu u skloništima, prenosi Ukrinform.

Senkevič je precizirao da su pogođeni civilni objekti i da su oštećene stambene zgrade.

6.38 - Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada iz NE Zaporožje

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je Vladimir Rogov, član Savjeta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim riječima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

-S obzirom na to da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to „prljava (atomska) bomba -  rekao je Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana