Sukob u Ukrajini: Ukrajinske snage raketama gađale okolinu Hersona, ima žrtava

G.S./Agencije
Foto: RSE

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti četvrti dan.

22.35 -  Mizincev: Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje

 Oružane snage Ukrajine (OSU) koriste medicinske ustanove da rasporede svoje borbene jedinice, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev.

"OSU su raspoređene u regionalnoj bolnici u Podolsku. U blizini bolnice rasporedili su u velikom broju oklopna vozila i artiljerijska oruđa. Vatreni položaji su u zgradama regionalnog dječjeg sanatorijuma, sa artiljerijskim i raketnim sistemima raspoređenim u neposrednoj blizini. Medicinsko osoblje i stanovnici obližnjih zgrada drže se u zatočeništvu i koriste se kao živi štit", rekao je Mizincev.

Prema njegovim riječima, ovi i drugi slični slučajevi kršenja međunarodnog humanitarnog prava ostaju neprimjećeni od strane međunarodne zajednice i "licemjernih zapadnih aktivista za ljudska prava i političara koji se trude da ne primijete zločine ukrajinskih nacionalista", uprkos brojnim apelima i upozorenjima Rusije.


21:17 - Ponovo radi ambasada SAD u Kijevu

Ambasada SAD u Kijevu počela je s radom gotovo tri mjeseca nakon što su SAD udaljile svoje diplomate i obustavile rad ambasade zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

“Ukrajinski narod je, uz našu bezbjedonosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nesavjesnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, zvjezde i pruge još jednom se vijore iznad ambasade”, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

20:38 - Moldavija zahtjeva povlačenje ruskih trupa iz Pridnjestrovlja

Predsjednica Moldavije Maja Sandu, govoreći u Evropskom parlamentu, zahtjevala je da se ruska vojska povuče iz Pridnjestrovlja .

Moldavska predsjednica je istakla da trenutno ne postoji neposredna prijetnja da će ta zemlja biti uvučena u rat u Ukrajini, prenose mediji u Moldaviji.

Sandu je podsjetila da je Moldavija neutralna zemlja.

20:10 - Ukrajinska teritorijalna odbrana minirala ruski oklopni voz

Ukrajinski borci digli su u vazduh oklopni voz u kojem su bile ruske trupe u okupiranom južnom gradu Melitopolju, saopštila je danas ukrajinska teritorijalna odbrana (UTO).

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ovu informaciju, a ministarstvo odbrane Rusije za sada nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Grad Melitopolj u regionu Zaporožja leži u dijelu južne Ukrajine koji su zauzele ruske snage.

 

19:45 - Makron će ostaviti prostor za dijalog sa Rusijom

Francuski predsjednik Emanuel Makron ostaviće prostor za dijalog sa Rusijom, jer je to važno zbog prekida vatre u Ukrajini u dugoročnoj perspektivi, rekla je predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr.

"Ni Francuska, ni NATO, ni EU ne žele rat s Rusijom", rekla je ona.

19:20 - Ukrajinske snage su za 40 minuta ispalile 30 raketa "Grad" na Jasinovatu i Jakovljevku

Ukrajinske snage su za 40 minuta ispalile 30 raketa "Grad" na Jasinovatu i Jakovljevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

18:48 - Ukrajinski ekstremisti izveli raketni udar na mjesto Černobajevka

Ukrajinski ekstremisti izveli raketni udar na mjesto Černobajevka u blizini Hersona, jedna osoba je poginula a jedna ranjena, saopštio je šef lokalne administracije.

18:45 – Aksjonov: Budućnost Hersonske i Zaporoške oblasti je da budu zajedno sa Krimom u okviru granica jedne države

Budućnost Hersonske i Zaporoške oblasti je da budu zajedno sa Krimom u okviru granica jedne države, istakao je lider Krima Sergej Aksjonov.

On je ranije izjavio da će Krim biti ekonomski partner ovih oblasti.

"Znam jedno – ruski predsjednik neće ostaviti ljude na cjedilu. Znam da ako ljudi budu ugroženi, biće donjete sve odluke koje se tiču bezbjednosti. Štaviše, naš predsjednik je istakao da smo mi jedan narod. Zbog toga se prema ljudima na oslobođenim teritorijama odnosimo kao prema Rusima", dodao je on.

18:13 - Rusi objavili snimke liječenja Ukrajinaca iz Azovstalja

Rusko Ministarstvo odbrane danas je objavilo video zapise ukrajinskih boraca koji su na bolničkom liječenju nakon što su se predali u opkoljenoj željezari Azovstalj u Marijupolju.

Na jednom snimku prikazana je grupa muškaraca kako leže na krevetima u bolničkoj sobi, a dvojica su nakratko govorila pred kamerom, prenosi Rojters.

Jedan od njih kaže da je imao pristup hrani i ljekarima, dok je drugi napomenuo da je bio previjen i nije imao primjedbi na liječenje.

18:13 - Nebenzja: Gutereš predlaže izuzimanje od uvedenih ograničenja na izvoz đubriva iz Rusije

Kako je izjavio specijalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, generalni sekretar UN Antonio Gutereš predlaže da se naprave izuzeci od uvedenih ograničenja na izvoz đubriva iz Rusije.

"On predlaže da se uvedu izuzeci od svih ograničenja na izvoz naših đubriva, kako bi bili dostupni svijetu", istakao je Nebenzja.

Ruski zvaničnik je takođe naglasio da je Gutereš razgovarao sa prvim potpredsjednikom ruske Vlade Andrejem Belousovim o izvozu ruskih kalijumovih đubriva na svjetsko tržište, ali da nije bilo govora o razmjeni za izvoz ukrajinskog žita.

17:14 - Vice-premijer Rusije: Oslobođene teritorije u Ukrajini prelaze na obračun u rubljama

Vice-premijer Rusije Marat Husnulin izjavio je da će oslobođene teritorije u Ukrajini prelaziti na obračun u rubljama i da će građanima plate i penzije biti isplaćivane u rubljama.

Husnulin, koji se nalazi u poseti Melitopolju, rekao je i da će Rusija učestvovati u obnovi tih oblasti.

16:52 -  Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je da se ratno stanje u zemlji, koje ističe 25. maja, produži za 90 dana.

16:11 - Finska: Rusija bi ove nedelje mogla da prekine isporuku gasa

Rusija bi mogla da prekine isporuke gasa Finskoj ove nedelje i zbog zahtjeva Moskve da se gas plaća u rubljama i zbog želje Helsinskija da pristupi NATO-u, saopštio je danas finski državni snabdjevač gasom Gasum.

U saopštenju Gasum navodi da nije dobio nikakvu informaciju u vezi sa prekidom isporuke gasa od ruskog Gasprom eksporta ili od ruske firme koja obavlja prenos gasa, ali da su u toku pripreme za slučaj da Moskva isključi gas u petak kasno ili u subotu, prenosi Rojters.

"Gasum će nastaviti da se priprema za kriznu situaciju zajedno sa svojim kupcima i nacionalnim vlastima odgovornim za hitno snabdevanje", navodi se u saopštenju

15:18 - Ukrajinska vojska razmješta svoja skladišta municije u civilnim objektima

Ukrajinska vojska razmješta svoja skladišta municije u civilnim objektima, a protivvazdušnu odbranu su postavili u filmskom studiju u Odesi, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

15:16 - Starovojt: Ponovo granatirano selo Aleksejevka

Gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt rekao je da je iz Ukrajine ponovo granatirano selo Aleksejevka. 

Stradalih i materijalne štete nema.

15:14 - Rusija protjeruje 27 španskih diplomata

Moskva je proglasila 27 španskih diplomata nepoželjnim osobama, kao odgovor na ranije protjerivanje ruskih diplomata iz Španije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da je španski ambasador u Moskvi Markos Gomez Martinez pozvan u Ministarstvo i da mu je uložen oštar protest u vezi sa provokativnim proglašavanjem 27 članova ruske diplomatske misije nepoželjnim osobama.

"Naglašeno je da će taj neprijateljski potez imati negativan uticaj na rusko-španske odnose. Kao odgovor, 27 zaposlenih u Ambasadi Španije u Moskvi i španskom Konzulatu u Sankt Peterburgu proglašeno je nepoželjnim osobama", ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Erdogan poručuje Finskoj i Švedskoj: Vi nama teroriste, mi vama podršku za NATO

15:01 - Erdogan: Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i dodao da je razlog takvog stava što nisu predale, na zahtjev Ankare, osumnjičene za terorizam.

"Tražili smo da nam isporuče 30 terorista i nisu to uradili. Ne dajete teroriste, a očekujete od nas podršku po pitanju članstva u NATO. NATO je bezbjednosna organizacija, tako da nećemo reći ‘da’ organizaciji koja je lišena bezbjednosti", rekao je Erdogan na zasjedanju vladajuće Partije pravde i razvoja.

Predsjednik Turske je još jednom pozvao predstavnike Švedske i Finske da ne gube vrijeme na posjetu Ankari kako bi je ubijedile da podrži njihovo članstvo u NATO.

14:51 - Moskva protjeruje 24 italijanskih diplomata

Rusija će protjerati 24 italijanskih diplomata, kao odgovor na raniji sličan postupak Rima u vezi sa ruskim diplomatama, rekla je za Tass portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Potez Rusije uslijedio je nakon što je Italija protjerala 30 ruskih diplomata u aprilu "na temelju državne bezbjednosti".

Premijer Italije Mario Dragi rekao je da je potez Moskve "neprijateljski", ali da je to odgovor na raniji postupak Rima i da bi dvije zemlje trebale da održe diplomatske veze.


 

14:36 – Gladkov: Granatirano rusko pogranično selo Solohi

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je s teritorije Ukrajine granatirano rusko pogranično selo Solohi. Jedan čovek je povređen i načinjena je materijalna šteta.

14:08 – Pušilin: Čeličana "Azovstalj" će biti porušena

Metalurški kombinat "Iljiča" će biti obnovljen, dok će čeličana "Azovstalj" biti porušena, saopštio je lider DNR Denis.

Na mjesto čeličane može biti izgrađen park ili tehnopark.

On je saopštio da će sudbinu ukrajinskih militanata iz bataljona "Azov" koji se danas predaju ruskoj vojsci odlučivati sud.

 

13:30 - Peskov: Ukrajina nije voljna da nastavi pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nema pomaka u pregovorima s Ukrajinom i da Kijev ne pokazuje nikakvu volju da ih nastavi.

"Pregovori ne napreduju i primjećujemo potpuni nedostatak volje ukrajinskih pregovarača da se taj proces nastavi", rekao je Peskov, kako je prenio Rojters.

Ruska agencija Interfaks citirala je u utorak zamjenika šefa diplomatije Rusije Andreja Rudenka, koji je rekao da se Ukrajina "praktično povukla iz procesa pregovora" i da razgovori nisu ni u kakvoj formi.

13:00 - Moskva protjeruje 34 francuske diplomate

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da protjeruje 34 francuske diplomate, kao odgovor na raniji sličan postupak Francuske.
Francuska je u aprilu protjerala 35 Rusa sa diplomatskim statusom, u okviru šireg talasa protjerivanja više od 300 ruskih državljana koji su poslati u Rusiju iz evropskih prijestonica, podsjeća Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je kasnije tog mjeseca proglasilo šest ruskih diplomata "nepoželjnim osobama", tvrdeći da je riječ o agentima.

Ruske diplomate protjerane su nakon što je istragom francuskih obavještajnih službi, navodno, utvrđeno da su radile protiv nacionalnih interesa Francuske.
 

11:30 - Pušilin: O sudbini UKR vojnika iz Azovstavlja odlučiće sud

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da će sud odlučiti o sudbini ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, javljaju lokalni ruski mediji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da se ukupno 959 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 ranjenih, predalo iz bunkera i tunela ispod čeličane "Azovstalj".

10:00 - Predala se još 694 ukrajinska vojnika iz "Azovstalja"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se u posljednja 24 časa predala još 694 ukrajinska vojnika koji su se nalazili u željezari "Azovstalj" u Mariupolju, javila je ruska novinska agencija RIA.

U izvještaju agencije navodi se da su iz Ministarstva rekli da se od ponedjeljka, 16. maja, predalo 959 militanata iz "Azovstalja", od kojih je 80 ranjeno, prenio je Rojters.

Proruske vojne formacije saopštile su juče da se 16. maja predalo 256 ukrajinskih vojnika, te da je među njima 51 ranjenik.  

09:32 Ukrajinska vojska: Rakete na Odesku oblast

Po Odeskoj oblasti izveden je još jedan raketni napad iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska.

Meta napada je bila vojna infrastruktura.

Prema preliminarnim informacijama, nema značajnije štete i žrtava, prenosi Unian.

09:24Ministarka Frezer traži isključenje Šredera iz SPD 

Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Frezer zatražila je isključenje bivšeg njemačkog kancelara Gerhera Šredera iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Frezer je, za nedjeljnik "Velt", upitana da li bi Šreder i pored bliskog kontakta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, trebalo da ostane član SPD, odgovorila jasno da bi ga trebalo „isključiti".

Šreder je izložen oštrim kritikama u Njemačkoj jer se nije distancirao od Putina zbog rata u Ukrajini.

U SPD već su pokrenuti postupci za razmatranje njegovog članstva.

Od vrha stranke do sada nije bilo zahtjeva za njegovo isključenje.

09:05 Britanska ministarka: Razmatramo kako da koristimo rusku imovinu za obnovu Ukrajine

Velika Britanija i druge članice G7 razmatraju kako ruska imovina može da se iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Potreban nam je novi Maršalov plan za obnovu Ukrajine i upravo smo o tome razgovarali na sastanku G7. Razmatramo šta možemo da uradimo da iskoristimo rusku imovinu kao pomoć da to platimo", navela je Tras.

07:13 - Unian: Raketni napad na Dnjepar

Ruska vojska je izvela raketni udar na Dnjepar, pri čemu je jedna žena povrijeđena, saopštio je predsjednik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Vadim Rezničenko.

"Teška noć i nemirno jutro. Neprijateljski napad na Dnjepar. Naša protivvazdušna odbrana je oborila jednu raketu. Krhotine su pale na privatno dvorište. Dvije kuće su oštećene", rekao je Rezičenko.

07:01 Australija uvela sankcije protiv osam ruskih novinara

Vlada Australije uvela je sankcije protiv osam ruskih novinara, brojnih vladinih zvaničnika i pravnih lica, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine (DFAT).

Na listi se nalaze generalni direktor "Rosija sevodnja" Dmitrij Kiseljev, generalni direktor "Raša Tudej" Aleksej Nikolov, novinar Sergej Brilev, generalni direktor "Gasprom Media Holdinga" Aleksandar Žarov, TV voditelj Mihail Leontjev i vojni dopisnici Jevgenij Podubni, Aleksandar Koc i Dmitrij Stešin, javlja agencija TAS, prenosi Tanjug.

Osim toga, Australija je stavila na crnu listu direktora Muzeja pobjede Aleksandra Školnika, vršioca dužnosti ministra za vanredne situacije Aleksandra Čuprijana, prvog zamjenika direktora ruske službe bezbjednosti (FSB) Sergeja Koroljova i prvog zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Nikolaja Bogdanovskog.

Kompanije koje su pogođene sankcijama su ruska privatna vojna kompanija "Vagner" i dva bjeloruska preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana