Sukob u Ukrajini: Mizincev: Kijev priprema novu provokaciju u Odesi

GS/Agencije
Sukob u Ukrajini
Foto: Podolsk.ru | Sukob u Ukrajini

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 128. dan. Borbe se pretežno vode na istoku zemlje. Moskva optužuje ukrajinsku stranu da u školama i privatnim kućama raspoređuje teško naoružanje.

21:45 - SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.

Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno, SAD su poslale Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrijednosti od 8,8 milijardi dolara.

​​​​​20:40 - Mizincev: Kijev priprema novu provokaciju u Odesi

Kijevski režim priprema provokaciju u Odesi kako bi optužio ruske snage da ubijaju civile i uništavaju civilnu infrastrukturu zabranjenom kasetnom municijom, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

"U Odesi kijevski režim sprema još jednu podlu provokaciju kako bi optužio ruske oružane snage za ubistvo civila (uključujući maloletne osobe) i namjerno uništavanje civilne infrastrukture kasetnom municijom, zabranjenom međunarodnim konvencijama", rekao je Mizincev, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, vlasti Odese planiraju da insceniraju oštećenje društvenog objekta uz prisustvo ljudi (do 30 osoba), koje će pripremiti antiruski aktivista, koji će djelovati kao poginuli i povređeni u slučaju ruske vatre na ukrajinske snage.

 

19.38 - DPR: Vrhovni sud primio žalbe na smrtnu presudu plaćenika

Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike primio je žalbu koju je uložila branilac marokanskog plaćenika Brahima Saduna koji je osuđen na smrt u DNR, saopštio je danas sud.

"Primljena je žalba advokata Brahima Saduna koja je zatražila da se izmeni kazna", rekao je predstavnik suda za TASS.

Jelena Vesenina, advokat Marokanca, kazala je da je podnijela žalbu ranije danas.

Njeno podnošenje žalbe uslijedilo je nakon što je žalbu podnijela Julija Cerkovnikova, advokat britanskog državljanina Šona Pinera, koji je takođe, osuđen na smrt jer se borio zajedno sa ukrajinskim snagama kao plaćenik.

Žalbom se traži ublažavanje kazne na doživotni zatvor.

19.01 - Ukrajina tražila da Turska zadrži i zaplijeni brod Žibek Žoli

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži i zaplijeni teretni brod "Žibek Žoli" koji je prevozio ukrajinsko žito pod ruskom zastavom.

Brod "Žibek Žoli" je učestvovo u ilegalnom izvozu ukrajinskog žita iz luke Berđansk koju je okupirala Rusija i uputio se u Karasu u Turskoj sa 7.000 tona tereta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo u pismu turskom Ministarstvu pravde, prenio je Rojters.

Istovremeno, zvaničnik ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je brod utovario prvi teret od oko 4.500 tona žita iz Berđanska, za koji je rekao da pripada Ukrajini.

18:57 - Protiv još dvojice britanskih plaćenika podignuta je optužnica u DNR, javljaju lokalni mediji.

U pitanju su Dilan Hili i Endrju Hil. Optužnica protiv njih sadrži iste tačke kao i u slučaju ranije osuđenih plaćenika.

18.02 - Havisto: Rusija je bezbednosna pretnja Finskoj

 Finska u novonastalim okolnostima ne može da zadrži neutralnost, jer je Rusija za nju postala bezbjednosna prijetnja, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

„Mislim da je to nova realnost. Stvarno mislim da je evropska bezbjednosna arhitektura srušena. To je nova situacija, postoji nova vrsta gvozdenog zida između Rusije i drugih zemalja. I naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na Ukrajinu", naveo je Havisto u intervjuu za CNN.

Havisto je dodao da postoji zabrinutost zbog neefikasnih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju, što je dovelo svijet u situaciju u kojoj je bio za vreme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

17.01 - Gruško: NATO čini sve da onemogući komunikaciju sa Moskvom

Sjevernoatlantska alijansa učinila je sve da onemogući bilo kakvu komunikaciju sa Rusijom, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

"Alijansa odbacuje bilo kakav oblik ili opciju za saradnju", rekao je Gruško tokom diskusije o platformi međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

On je naglasio da je NATO zatvorio sve projekte koji su zaista funkcionisali u korist jače bezbjednosti Rusije i NATO-a i istakao da trenutna politika Alijanse ne ostavlja prostor za bilo kakav značajan dijalog sa Ruskom Federacijom.

"Ako vidimo stvarne korake zemalja NATO-a ka deeskalaciji, onda ćemo moći govoriti o nekim daljim koracima. Za sada ne vidimo takvu šansu", rekao je Gruško, prenio je TASS.

Prijem Finske i Švedske u NATO komplikuje situaciju

Gruško navodi  da bi mogući prijem Finske i Švedske u NATO mogao da pogorša vojnu situaciju u oblasti Baltičkog mora.

"Ako sledimo logiku madridskih odluka, onda nakon što pristupanje bude finalizovano, NATO će početi da govori da je najveća ranjivost rusko-finska granica, koja se mora zaštititi, 1.300 kilometara, pa je potrebno rasporediti trupe, oružje itd", rekao je Gruško tokom razgovora u Međunarodnom klubu Valdaj, prenio je TAS S.

Prema njegovim riječima, sve to će dovesti do pogoršanja regionalne bezbjednosti, značajno će zakomplikovati situaciju uopšte na sjeveru, ograničiće mogućnosti mirne saradnje koja je sada toliko tražena u ovom dijelu Evrope i uopšte u ovom dijelu sveta.

"A to će najozbiljnije pogoršati vojnu situaciju u regionu Baltičkog mora, koja bi se, kao rezultat širenja NATO, vojnog korišćenja teritorije novih članica, pretvorila u scenu, ako ne u vojnu konfrontaciju, onda u potpuno nepotrebno vojno rivalstvo od vojno najmirnijeg regiona Evrope", rekao je on.

16.00 - Ruska ambasadorka u Sofiji: Tražiću zatvaranje ambasade

Ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova izjavila je danas da će zatražiti od Moskve da zatvori ambasadu u Sofiji nakon što je ignorisan njen apel da bugarske vlasti ponište odluku o protjerivanju 70 ruskih diplomata.

U izjavi upućenoj bugarskom narodu Mitrofanova je protjerivanje nazvala „neprijateljskim korakom bez presedana" i navela da je juče zatražila od Sofije da preinači svoju odluku do danas u podne, jer će u protivnom, zatražiti od Moskve da razmotri potpuno zatvaranje ambasade u Bugarskoj, navodi Rojters.

„Nažalost, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je ignorisalo naš apel. Namjeravam da u najkraćem roku predložim rukovodstvu moje zemlje da razmotri pitanje zatvaranja ruske ambasade u Bugarskoj, što će neizbježno značiti zatvaranje bugarske diplomatske misije u Moskvi", napisala je Mitrofanova u saopštenju.

15.00 - Saveljev: U inostranstvu zadržano gotovo 80 ruskih aviona

 Ukupno 77 ruskih aviona zadržano je do sada u inostranstvu, izjavio je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev. On je rekao da je Rusija uspjela da vrati jedan avion i da se bori za svaku letjelicu. Prema njegovim riječima, pojedini ruski avioni zadržani su na zahtjev lizing kompanija, dok neki nisu mogli da polete jer su evropske zemlje naglo zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, javio je TASS. Ministarstvo saobraćaja Ruske Federacije saopštilo je ranije da su u Rusiji aktivna 1.274 aviona, od kojih je 1.207 registrovano u toj zemlji, uključujući 1.151 putnički avion. Premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je u martu da će Vlada pomoći ruskim avio-kompanijama da sačuvaju svoje flote stranih aviona. On je najavio oslobađanje od poreza za bankovne štediše i vlasnike automobila i govorio o zaštiti ruskih kompanija od potraživanja stranih suvlasnika. Mišustin je obećao da će se lista mjera stalno proširivati na osnovu razvoja situacije.

14.50 – Fon der Lajen: Ukrajinu čeka dug put dok ne postane članica

EU Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se danas ukrajinskom parlamentu poručuvši da tu zemlju čeka dug put prije nego što postane članice EU, ali da će uživati punu podršku svih zemalja. "Status kandidata Ukrajine za pridruživanje EU je nešto što je bilo teško zamisliti prije samo pet mjeseci, a zemlja ima još dug put prije nego što postane članica", rekla je von der Leyen putem videolinka. Smatra da je trenutak kada je Ukrajina dobila kandidatski status historijski, ali da je to ujedno pobjeda odlučnosti i istrajnosti.

14.00- Konašenkov:Sve više ukrajinskih vojnika dezertira

Sve veći broj ukrajinskih vojnika dezertira zbog neuspeha na bojnom polju, a razbijene formacije neorganizovano beže iz Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Neuspijesi ukrajinske vojske na bojnom polju dovode do sve većeg broja dezertera i onih koji bježe od borbenih dejstava. Primećuje se neorganizovano povlačenje nekih ukrajinskih trupa iz Lisičanska“, naveo je Konašenkov, prenosi TAS S. Ukrajinska vojna komanda na svaki mogući način prikriva činjenice da trupe nemaju dovoljno osoblja, istakao je on i dodao da u bataljonu ukrajinske 17. oklopne brigade koji deluje u oblasti Nove Poltavke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) nije ostalo više od 20 odsto vojnika, navodi TAS S.

13.50 Rusija: Napredak u Lisičansku,Ukrajina trpi velike gubitke

Ruske snage su prodrle u Lisičansk, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi agencija RIA Novosti. Kako se navodi, Oružane snage Rusije nastavljaju uspešnu ofanzivu u području Lisičanska. U protekla tri dana preuzeta je kontrola nad rafinerijom nafte u Lisičansku, rudniku Matroska, jednom fabrikom i mestom Topolevka, saopštilo je ministarstvo. Objavljeno je i da ukrajinska vojska u ovoj oblasti trpi velike gubitke i da je samo u dva naseljena mesta poginulo 190 vojnika, navodi ruska agencija.

12.30- Moskva demantovala da je pogođena stambena zgrada

Kremlj je demantovao optužbe da su ruske rakete rano jutros pogodile stambenu zgradu nedaleko od ukrajinske crnomorske luke Odese.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su projektili pogodili stambenu zgradu i dva kampa za odmor prilikom čega je poginulo najmanje 18 ljudi, dok su desetine povrijeđene.

-Želio bih da vas podsjetim na riječi predsjednika (Rusije Vladimira Putina) da se ruske oružane snage ne bave civilnim metama - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

11.53 - Peskov: Poruka Zelenskog nije pisana

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da poruka koju je predsjedniku Vladimiru Putinu prenio predsjednik Indonezije Džoko Vidodo posloje posjete Ukrajini nije pisani dokument.

-Ne govorimo o nekakvoj pisanoj poruci. To je jedino što mogu da kažem na tu temu - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, prenosi RIA Novosti.

Vidodo, koji je razgovarao sa Putinom u Kremlju, rekao je juče da je Putinu prenio poruku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

10.16- Australija uvela sankcije ruskoj komesarki i ministrima

Australija je uvela sankcije komesarki za prava djeteta ruskog predsjednika Mariji Ljvovi-Belovoj i trojici ruskih ministara, kao i još 12 ruskih državljana, navodi se u pismu koje je danas objavilo australijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U tekstu se navodi da se "autonomne sankcije" uvode ruskom ministru poljoprivrede Dmitrij Patrušev, ministru saobraćaja Vitaliju Saveljevu i ministru građevinarstva i stambeno-komunalnih poslova Ireku Fajzulinu, prenosi TASS.

Australija je već uvela sankcije za 828 ruskih i bjeloruskih državljana zbog rata u Ukrajini, uključujući predsjednike dvije države Vladimiru Putinu i Aleksandru Lukašenku.

Ova zemlja uvela je sankcije i 47 ruskih kompanija i organizacija, a zabranila je i izvoz naoružanja, robe i opreme za vađenje nafte i gasa u Rusiju, kao i uvoz ruskih energenata, oružja i municije.

10.07 - Ukrajina uvela vizni režim za ruske državljane

Šef Državne granične službe Ukrajine Sergej Dejneko izjavio je da je danas počela da važi odluka vlade Ukrajine o ukidanju bezviznog režima za državljane Rusije.

Dejneko je rekao da viza ne garantuje ruskim državljanima nesmetan ulazak u Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

-Putovanje bez viza je privilegija za građane razvijenih demokratija koji ne ubijaju civile i ne zadiru u suverenitet drugih država. A Rusija očigledno nije na toj listi -  napisao je Dejneko na „Fejsbuku“.

Prema njegovim riječima, vizni režim će povećati bezbjednost države.

Dejneko je dodao da će sada svaki Rus morati unapriujed da opravda svrhu svog putovanja u Ukrajinu, ali da viza ne garantuje nesmetan ulazak, već da oni koji imaju vizu moraju da ispune i druge uslove za prelazak ukrajinske granice.

Prema riječima Dejneka, ako postoje osnovani razlozi, viza će biti poništena na granici.

8.40- Vlasti Lavova zabranile rad Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Gradsko vijeće u Lavovu, na zapadu Ukrajine, glasalo je za usvajanje rezolucije da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije, što je politička odluka koja nema zakonsku snagu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, izjavio je da jednoglasna odluka vijeća za zabranu djelatnosti Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC-MP) predstavlja samo njihov jasan stav, pošto se propisi o radu vjerskih organizacija donose na nacionalnom nivou.

-Ovo je stav koji smo javno iznijeli i sada državni organi treba da počnu da rade na tome - saopštio je Sadovij na sajtu gradske uprave, navodi britanska agencija.

Velikodostojnici pravoslavne crkve u Ukrajini koja je povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom 27. maja usvojili su mjere da prekinu veze s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.
 

8.30- Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka je strateška pobjeda Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski  poručio je da „protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka predstavlja stratešku pobjedu““.

Zmijski otok je strateška crnomorska ispostava, a Zelenski je naveo da će ovo „značajno ograničiti djelovanje ruskog okupatora“.

- To još ne garantuje sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba - rekao je Zelenski.

Rusko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u „znak dobre volje“.

BBC piše kako je povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva velika pobjeda Ukrajine, koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

7.32 Ukrajinske vlasti: Raste broj zrtava ruskog napada u Odesi

Broj poginulih od ruskih projektila koji su rano jutros pogodili devetospratnu stambenu zgradu i odmaralište u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese porastao je na 17, a destine građana je povrijeđeno u ovom napadu, saopštile su ukrajinske vlasti.
 

07:30 -Ukrajina:Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk sa juga i zapada

Ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska sa juga i zapada, saopštio je jutros Generalštab Ukrajine.

Navedeno je da na Donjeckom pravcu ruske snage glavne napore usmjeravaju na opkoljavanje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičansa sa juga i zapada i na uspostavljanje potpune kontrole nad Luganskom oblašću, prenosi Ukrinform.

Na Harkovskom i Slavjanskom pravcu ruske snage granatiraju položaje ukrajinskih jedinica i pojedina naselja, navodi ukrajinski generalštab.

Dodaje se da su ruske trupe pojačale vojne operacije u pravcu Kramatorska.
 

6.25 – Ukrajinsko ministarstvo: Ruski projektil pogodio zgradu u Odesi, najmanje 14 poginulo

Ruski projektil pogodio je rano jutros devetospratnu zgradu u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa, a u napadu je poginulo najmanje 14 ljudi i ranjeno još 30, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Projektil je pogodio zgradu u gradu Bilgorod Dnjestrovski oko jedan čas, a takođe je izazvao požar i pratećem objektu u kome je prodavnica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Portparol regionalne administracije Odese Serhij Bračuk rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je spasilačka operacija u toku, pošto su neki ljudi ostali zatrpani nakon što se deo zgrade urušio.

On je izjavio i da je još jedna raketa pogodila odmaralište, ranivši nekoliko ljudi, navodi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi detalje ovog incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana