Sukob u Ukrajini: Rusija spremna za nastavak razgovora sa Kijevom

GS/AGENCIJE
Sukob u Ukrajini: Rusija spremna za nastavak razgovora sa Kijevom

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 88. dan. Kijev poručuje da neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije. Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki kaže da će Moskva proučiti inicijativu za razmjenu zarobljenih vojnika Azova za ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

20.45 - Medinski: Rusija spremna za nastavak razgovora sa Ukrajinom

Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je danas glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

"Mi smo sa naše strane, spremni za nastavak dijaloga. Ali, želio bih da naglasim da je lopta, kada je riječ o daljim mirovnim pregovorima, u dvorištu Ukrajine", rekao je Medenski.

 

18.20- Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani simbola ruske invazije

KIJEV - Ukrajinski parlament usvojio je zakon o zabrani simbola ruske invazije, uključujući i one koji sadrže slova "Z" i "V", objavio je danas poslanik Jaroslav Železnjak.

Železnjak je napomenuo da dokument uključuje prijedloge predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koje je podnio kada je stavio veto na prethodni nacrt zakona usvojen 14. aprila.


14.05- Ratno stanje i mobilizacija u Ukrajini produženi do 23. avgusta

Ratno stanje u Ukrajini produženo je do kraja avgusta, pošto je parlament danas potvrdio ukaz predsjednika Volodomira Zelenskog, prema kojem se vanredno stanje produžava od 25. maja za još 90 dana - do 23. avgusta.

Odobrena je i uredba prema kojoj će opšta mobilizacija trajati još 90 dana - takođe do 23. avgusta, prenosi Unian.

Prijedlozi tih dokumenata u Vrhovnu Radu su upućeni 18. maja.

Ratno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije protiv te zemlje.

13.24 - Zelenski: Situacija u istočnom dijelu Donbasa izuzetno teška

Situacija u istočnom dijelu Donbasa je i dalje izuzetno teška jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

-Oružane snage Ukrajine se suprotstavljaju ofanzivi - rekao je on u sinoćnjem redovnom obraćanju naciji, prenio je BBC.

On je dodao da će svaki dan kada njegove snage uspiju da poremete ruske planove pomoći da se dođe do željenog dana koji svi toliko čekaju i za koji se bore - dana pobjede.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu kako bi došli do administrativnih granica Luganske oblasti.

13.23 - Duda u parlamentu UKR: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je danas poljski predsjednik Anžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio u ukrajinskom parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prenio je Rojters.

-Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtjevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas - kazao je Duda ukrajinskim poslanicima.

 

12.12 - Lokalna policija: Gradonacelnik Energodara povrijeđen u eksploziji

Gradonačelnik ukrajinskog Energodara Andrej Ševčik i dvojica njegovih tjelohranitelja ranjeni su u eksploziji, izjavio je danas pripadnik lokalne policije za TASS.

-Ševčik i njegovi tjelohranitelji su ranjeni danas u eksploziji na ulazu u njegovu kuću. Ručna eksplozivna naprava je postavljena u kutiju za električne instalacije na ulazu - rekao je pripadnik policije.

On je dodao da je Ševčik nekoliko puta dobijao prijetnje od ukrajinske strane.

Eksplozija se dogodila u trenutku kada je gradonačelnik ulazio u stan u zgradu.

Energodar se nalazi u oblasti Zaporožje, u blizini ukrajinske nuklearne elektrane.

11.36 - MO Rusije: Ruski helikopteri ''Aligator'' uništili vojnu tehniku u Ukrajini

Ruski udarni helikopteri Ka-52 „Aligator“ uništili su vojnu tehniku i kamuflirane položaje protivnika u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na video-snimku koji je objavilo Ministarstvo vidi se kako se par helikoptera Ka-52 najpre priprema za polijetanje, zatim patrolira i izvodi raketni napad na vojnu tehniku i kamuflirane neprijateljske položaje, a zatim se vraća na aerodrom.

-Meta je pogođena sa udaljenosti od pet kilometara. Imamo visokoprecizne borbene funkcije s obzirom na to da je na helikopteru ugrađena optičko-elektronska stanica koja omogućava otkrivanje neprijatelja na udaljenosti većoj od 10 kilometara - precizirao je navigator helikoptera.

Prema njegovim riječima, ta stanica pomaže i u korišćenju navođenog raketnog naoružanja.

Helikopter Ka-52 „Aligator“ napravljen je na bazi udarnog helikoptera Ka-50 „Crna ajkula“. Namijenjen je za uništavanje oklopne i neoklopne tehnike, ljudstva i vazdušnih meta na bojnom polju.

12.56 - Sud u Moskvi zaplijenio imovinu „Guglove“ ćerke kompanije 

Arbitražni sud u Moskvi je na zahtjev televizije „360“ zaplijenio novčana sredstva, kao i svu pokretnu i nepokretnu imovinu d.o.o. „Gugl“, odnosno ćerke kompanije „Gugla“, od ukupno pola milijarde rubalja (oko 7,6 miliona evra), saopštio je sud.

Prema sudskoj odluci, mjere su preduzete na osnovu zahtjeva televizije koja je tražila da se „Gugl Ajrland limited“, „Gugl LLC“ i d.o.o. „Gugl“ obavežu da vrate pristup blokiranim „Jutjub“ kanalima tužioca.

Generalni direktor televizije „360“ Aleksej Kakljugin izjavio je da je „Gugl“ u martu bezrazložno blokirao „Jutjub“ kanale „360“ i „Novosti Podmoskovlja“, posvećene isključivo agendi Moskovske oblasti.

On je napomenuo da su „Jutjub“ kanali razvijani od 2014. godine i da su u trenutku blokiranja imali više od dva miliona pratioca, prenio je „Sputnjik“.

Kakljugin je upozorio da će televizija podnijeti tužbu protiv „Gugla“, uz zahtjev da vrati pristup „Jutjub“ kanalima i plati sudsku kaznu.

Pripremno ročište zakazano je za 14. juli.

11.26 - Konašenkov: Pogođeno oko 700 ukrajinskih vojnih meta

Ruske raketne i artiljerisjke snage pogodile su oko 700 ukrajinskih vojnih meta tokom prethodnog dana, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je rekao da su pogođene 583 grupe neprijateljskih trupa i vojne opreme, 41 komandni položaj, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica kao i ukrajinska stanica za elektronska dejstva Bukovel u regionu Nikolajev, prenio je TASS.

Konašenkov je precizirao da je u vazdušnim udarima „uništeno više od 210 nacionalista“ i da je iz stroja izbačeno 38 jedinica ukrajinske vojne opreme.

On je dodao da su ruske oružane snage od početka specijalne vojne operacije uništile 174 ukrajinska aviona, 977 dronova, 3.198 tenkova i oklopnih vozila i 408 sistema višecjevnih raketnih bacača.

10.48 - Ukrajinske snage granatirale Pervomajsk i Jasinovatu

Ukrajinske snage granatirale su grad Pervomajsk u samoproglašenoj LNR ispalivši na njega 10 projektila, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre.

Kako se navodi, napad je izveden u ranim jutarnjim časovima, a korišćena je municija kalibra 122 milimetra, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, snage Kijeva gađale su i Jasinovatu u samoprogašenoj DNR ipalivši tri ganate kalibra 120 milimetara.

Za sada nema informacija da li je bilo povrijeđenih.



9.50 – „Gasprom“: Gas će i dalje ići u Evropu preko Ukrajine

Ruski naftni gigant „Gasprom“ saopštio je danas da će nastaviti da snabdijeva Evropu gasom preko Ukrajine, kroz granični prelaz Sudža.
Kroz tu ulaznu tačku, u Ukrajinu će danas proći 44,7 miliona kubnih metara, što je blagi pad u odnosu na nedjelju, kada je bilo 45,9, preneo je Rojters.

„Gasprom“ je dodao da je njihov zahtjev da prebace gas preko glavne stanice Sohranovka odbio Kijev

8.17 -Litvanija od danas bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od danas neće uvoziti struju iz Rusije, a u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

-Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina - rekao je Krejvis.
Pootrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.

6.35 - Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusiji

Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Priznajući da stav Kijeva o ratu postaje sve beskompromisniji, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak je u intervjuu za Rojters rekao da bi se ustupci osvetili Ukrajini jer bi Rusija uzvratila jače poslije svakog prekida borbe.

-Rat neće prestati (poslije bilo kakvih ustupaka). Samo će biti stavljen na pauzu na neko vrijeme - rekao je on Rojtersu u dobro čuvanoj predsjedničkoj kancelariji, gdje su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama pijeska.

Podoljak je kazao da će poslije izvjesnog vremena Rusi ojačati svoje oružje i ljudstvo, i krenuti u novu ofanzivu, još krvaviju i obimniju.

On je odbacio, kao veoma čudne, pozive Zapada na hitan prekid vatre koji bi uključio ruske snage koje bi ostale na teritoriji koju su okupirale na jugu i istoku Ukrajine.

-Ruske snage moraju napustiti zemlju i nakon toga će biti moguć nastavak mirovnog procesa - rekao je Podoljak.

 

6.28 - Moskva razmišlja o razmjeni ukrajinskih zarobljenika za Medvedčuka

Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki, tokom posjete Donjecku, izjavio je da će Moskva proučiti inicijativu za razmjenu zarobljenih vojnika ukrajinskog bataljona Azov za ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

-Što se tiče razmjene, proučićemo to pitanje. Ne samo mi, već oni koji imaju ovlašćenja u Moskvi da proučavaju i donose odluke u vezi sa inicijativom za razmjenu Medvedčuka za pripadnike Azova - rekao je Slucki, prenijela je agencija RIA Novosti.

Služba bezbjednosti Ukrajine je stavila u pritvor Medvedčuka po nalogu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Kasnije je Zelenski ponudio Rusiji da razmijeni Medvedčuka za zarobljene građane Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana