Sukob u Ukrajini: Putin poručio da će Rusija učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

GS/Agencije
Sukob u Ukrajini: Putin poručio da će Rusija učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 134. dan. Sukobi ne jenjavaju. Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Donjeck. Eksplozije i u Harkovu, Odesi i drugim regionima...

17.21- Putin: Problemi sa hranom počeli zbog Zapada

Zapad pokušava da prebaci krivicu za aktuelnu krizu oko hrane na Rusiju, ali su problemi počeli znatno ranije zbog poteza koje je vukao Zapad, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

-Na Zapadu danas govore mnogo o tome šta se dešava i prebacuju krivicu na Rusiju za aktuelnu krizu oko hrane - rekao je Putin, prenio je TASS.

On je dodao da su eksperti „svakako svjesni da je kriza počela da se manifestuje u vrijeme borbe protiv pandemije korone“.

-Kriza je nastala kada su razvijene privrede počele da zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj u monetarnoj sferi i kada su se upustili u štampanje novca - naveo je Putin.

16.53 - Putin: Rusija će učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

Rusija i njeno rukovodstvo namjeravaju da učine sve da pomognu ljudima koji žive i rade u Donbasu, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pobednicima takmičenja „Lideri Rusije“.

-Rusija i ruska vlada, rusko rukovodstvo učiniće sve da pomognu ljudima koji tamo žive i rade - rekao je on, prenio je TASS.

On je pohvalio namjeru jednog od pobjednika takmičenja da preuzme funkciju zamjenika ministra prosvjete i nauke samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

-Činjenica da ste doneli ovu odluku dokazuje da nemate za cilj neku jeftinu karijeru, već da služite otadžbini, posebno narodu - istakao je Putin.

16.48 - Berbok: Spriječiti destabilizaciju drugih zemalja nakon Ukrajine

Njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pomoći da se zaustave efekti rata koji Rusija vodi u Ukrajini i da se ne desi destabilizacija drugih zemalja.

Berbokova je u obraćanju sa Balija, gdje su se sastali ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 20, rekla da se nijedna mala država neće osjećati sigurnom ako se zemljama dozvoli da vrše invazije na svoje susjede.

-Ovo nije samo pitanje za nas, Evropljane, o tome kako da se nosimo sa brutalnim ratom u Ukrajini, nego i o tome kako se brane međunarodna prava i štite manje države ili zemlje srednje veličine - rekla je ona novinarima.

Berbokova je dodala da „male zemlje veoma pažljivo prate da li će međunarodna zajednica prihvatiti da jača i snažnija zemlja zauzme svog susjeda“.

-Ako to dozvolimo, nijedna mala država neće moći da spava mirno - zaključila je ona.

16.00- Ukrajina: Rusija bi uskoro mogla krenuti u novi napad na Zaporožje

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malijar izjavila je da bi Rusija uskoro mogla pokrenuti novi napad na Zaporožje.

Malijar je u zajedničkoj emisiji lokalnih televizijskih kanala izjavila da je Rusija ojačala najmanje pet bataljonskih taktičkih grupa u smjeru Zaporožja.

-U smjeru Zaporožja i Novopavlovska, neprijatelj će vjerojatno pokrenuti napad na Zaporožje ili skrenuti u smjeru Velika Novoselovka-Pokrovskoje kako bi okružio naše jedinice - poručila je Malijar.

15:40 – Nakon što savezničke snage razbiju oslabljenu ukrajinsku vojsku u Donbasu, ofanziva će brže napredovati, izjavio je zamjenik ministra informacije DNR Danil Bezsov.

"Odbrana im se rasipa, jer su gubici ogromni", rekao je on.


15:31 – DNR: Ukrajinske trupe za pola sata ispalile na Jasnovatu četiri rakete 

Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile na Jasnovatu četiri rakete iz višecjevnog bacača raketa „Grad" i četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

15:05 – Evropski parlament je odobrio novi kredit makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrednosti od milijardu evra, saopšteno je iz te organizacije.

Novi paket pomoći treba da odobri Savjet Evrope. Evropska komisija je saopštila da očekuje da će ta sredstva biti dodjeljena Ukrajini tokom leta.

14:40 - Lavrov: Podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da je podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je to rekao kada se sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji, prenosi agencija TAS S.

"Tokom razgovora došlo je do temeljne razmjene mišljenja o međunarodnoj i regionalnoj agendi, sa akcentom na situaciju u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Kako je navelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija je potvrdila svoj principijelni stav da je "dalja podrška Zapada militarističkim ambicijama kijevskog režima neprihvatljiva, jer ohrabruje ukrajinsku vladu da odstupi od ranije postignutih mirovnih sporazuma".

13:45 - Ukrajina: Ruske snage napale Kramatorsk, ima žrtava

Ruske snage ispalile su rakete u vazdušnom napadu na centar grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, a bilo je i žrtava, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Oleksandr Gončarenko.

"Raketni vazdušni udari na centralne dijelove Kramatorska, ima žrtava", napisao je na Fejsbuku Gončarenko, ne navodeći detalje o žrtvama, prenosi Rojters.

Pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

 

13:40 - Evropski parlament je odobrio novi kredit makrofinansijske pomoći Ukrajini

Evropski parlament je odobrio novi kredit makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrijednosti od milijardu evra, saopšteno je iz te organizacije.

Novi paket pomoći treba da odobri Savjet Evrope. Evropska komisija je saopštila da očekuje da će ta sredstva biti dodijeljena Ukrajini tokom ljeta.

13:24 – Lambreht: Berlin ne može da isporučuje Ukrajini oklopne transportere „Fuchs"

Ministar odbrane Njemačke Kristina Lambreht izjavila je da Berlin ne može da isporučuje Ukrajini oklopne transportere „Fuchs" zbog potrebe da se održi odbrambena sposobnost Bundesvera.

"Podržavamo Ukrajinu u svemu mogućem i što se čini odgovorno. Ali moramo garantovati odbrambenu sposobnost Njemačke", rekla je Lambrehtova.

Ranije je opoziciona partija Hrišćansko-demokratska i Hrišćansko-socijalna unija saopštila da su takve isporuke neophodne.

13:00 - U granatiranju Kujbiševskog okruga u Donjecku oštećena je zgrada bolnice, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

12:14 - Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo napad na Zmijsko ostrvo

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski ratni avion tokom noći napao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Sa druge strane, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak objavio je na Telegramu video snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg su se ruske snage povukle 30. juna, prenosi Rojters.

Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je dio ukrajinskog odreda na ostrvu "uništen".

Prethodno je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk saopštio da su ruske snage jutros raketirale Zmijsko ostrvo i obližnji grad Odesu.

On je na Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanijele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenio je Gardijan.

Ovo malo ostrvo strateški je važno zbog blizine morskim putevima do ukrajinske luke Odesa, navodi britanska agencija.

 

11:30 - Ukrajina pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog ruskog broda

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku luku Karasu, ocijenivši to "neprihvatljivom odlukom" i pozvalo je turskog ambasadora u Kijevu na razgovor.

"Žalimo što je ruskom brodu Žibek Žoli, koji je bio pun ukradenog ukrajinskog žita, dozvoljeno da napusti luku Karasu uprkos krivičnim dokazima koji su predočeni turskim vlastima", napisao je na Tviteru portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Naveo je da će ambasador Turske u Kijevu biti pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine da razjasni ovu, kako je rekao, neprihvatljivu situaciju.

Ranije danas, britanska agencija je izvjestila pozivajući se na podatke o praćenju brodova kompanije Refinitiv, da je teretni brod "Žibek Žoli". koji plovi pod ruskom zastavom. napustio sjeverozapadnu tursku luku Karasu sinoć.

Ukrajinski ambasador u Turskoj izjavio je u nedelju da su turske vlasti zadržale brod na zahtev Ukrajine.

Kijev je optužio Moskvu da krade žito sa teritorija koje su zauzele ruske snage od početka napada na Ukrajinu krajem februara.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je juče izveštaje o zadržavanju broda kao lažne.

10:57 - Ukrajinski teroristi planirali terorističke napade na rusku vojsku

Ruska vojska spriječila je seriju terorističkih napada u Hersonu, izjavio je za Sputnjik izvor u vojsci.

"Ruska vojska spriječila je seriju terorističkih napada u Hersonu. Njihovi počinioci trebalo je da budu tajna diverzantsko-izviđačka grupa snaga za specijalne operacije Ukrajine. Imena izvršilaca i naručilaca već su poznata", rekao je sagovornik agencije.

On je rekao da je diverzantsku grupu „koordinisao štab snaga za specijalne operacije u gradu Brovari u Kijevskoj oblasti, a rezultati smrtonosne akcije trebalo je da budu lično raportirani predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom".

Izvor je saopštio da, „kako su sami diverzanti objasnili, u Kijevu su veoma nezadovoljni što je u Hersonskoj oblasti sada mirno".

"Stoga je njihov glavni zadatak bio da izvedu seriju terorističkih akata kako bi stvorili u gradu atmosferu panike i haosa, kao i da zastraše stanovnike Hersona i rukovodstvo vojno-civilne administracije", objasnio je izvor.

 

10:46 – LNR: Ukrajinske snage gađale naselje Mironovski 

Tokom proteklog dana oružane formacije Ukrajine dva puta su gađale naselje Mironovski iz minobacača kalibra 120 mm, ispalivši pet mina, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

U granatiranju je poginuo jedan civil, a sedam osoba je ranjeno.

U naselju Stahano je od rasutih fragmenata trupa rakete „Točka U" koje su oborile snage PVO oštećene četiri garaže, dva automobila, skuter i bicikli.

10:35 - Nečajev: Još nema konkretnih izjava o spremnosti da se Ukrajini pruži bezbjednosne garancije

Ambasador Rusije u Njemačkoj Sergej Nečajev je, komentarišući izjavu njemačkog rukovodstva o spremnosti da Ukrajini pruži bezbjednosne garancije, rekao da još nema konkretnih izjava o tome, ali da bi najbolja garancija bila prestanak isporuka smrtonosnog naoružanja kijevskom režimu.

"Šta su bezbjednosne garancije? Kome će one biti date? Pod kojim uslovima? U svakom slučaju, ovaj korak, ako do njega dođe, Njemačka neće sama donositi. Nijemci će te takozvane garancije usaglašavati sa drugim svojim najbližim saveznicima u NATO-u i ništa neće uraditi samostalno", rekao je ambasador za televiziju „Rosija 24".

Kako je naveo najbolje garancije bile bi da se režimu u Kijevu ne isporučuje smrtonosno oružje, iz kojeg se već puca ne samo na Donbas, već i na ruske regione – Belgorod i Kursk.

"Da i ne govorimo o tome da se ovo oružje širi po cijelom svijetu i ide u kriminalni promet", naglasio je on.

9.27 -  Rusija:Ukrajina granitrala selo u ruskom Brjanskom regionu

U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Brjanska, oštećen je dalekovod, izjavio je danas regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

"U jučerašnjem granatiranju sela Nekislici djelimično je oštećen dalekovod. Nakon što su jedinice za regaovanje završile svoj posao, električarski tim je počeo sa radom na obnavljanju", napisao je Bogomaz na Telegramu.

Selo Nekislici se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom, a kako navodi TASS, u napadu 6.jula nije bilo žrtava.


9.10 -  Ukrajinska vojska: Pritisak ruskih trupa ka Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je spriječila veće napredovanje ruskih trupa ka sjeveru Donjecka, ali da se pritisak pojačava snažnim granatiranjem grada Slavjansk i obližnjih naseljenih mjesta.

U saopštenju se kaže da ruske snage teškim naoružanjem bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova, kako bi omogućile pješadiji da napreduje ka jugu i približe se Slavjansku, prenosi Gardijan.

Navodi se da su druge ruske snage imale za cilj da zauzmu dva grada na putu ka gradu Kramatorsk, južno od Slavjanska, kao i da su pokušale da preuzmu kontrolu nad glavnim autoputem koji povezuje Lugansk i Donjecku oblast.

"Zadržavamo neprijatelja na granici Luganske i Donjecke oblasti“, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj za ukrajinsku TV.

On tvrdi i da ruske snage još nisu u potpunosti zauzele Lugansku oblast i da je "Rusija pretrpela„kolosalne gubitke“.


8.23 - Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

 Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na sjeverozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedjelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su dvije rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenosi Gardijan.

Dodao je da je i Odesa napadnuta prije zore i da su pogođena dva kombajna i uništeno 35 tona žita.

8.05 -  Sedam civila poginulo u DNR

Sedam civila je poginulo, a 30 je ranjeno tokom proteklog dana u Donjeckoj Narodnoj Republici od posledica granatiranja od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

7.05 - Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švajcarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrijednosti od 1,9 milijardi dolara, izjavio je sinoć premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrijednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu", objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namijenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TASS.

Ostali fondovi će, dodao je, biti korišćeni za pomoć u pripremama za predstojeću sezonu grijanja i za digitalnu transformaciju.

Ukrajina je konferenciji u Luganu održanoj 4. i 5. jula, predstavila i sveobuhvatni plan za obnovu zemlje vrijedan 750 milijardi dolara, a Šmigal je ocijenio da to nije previše s obzirom na obim posla.

Na konferenciji je usvojena i deklaracija u sedam tačaka, među kojima su i nužnost iskorjenjivanja korupcije i produbljivanje reformi.


6.47 - Mizincev: Više od 24.000 ljudi evakuisano u Rusiju iz Ukrajine za 24 sata

Više od 24.000 ljudi, uključujući najmanje 3.700 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Ukrajine i samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike u protekla 24 sata, izjavio je sinoć načelnik Operativnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„U protekla 24 sata izvršena je evakuacija 24.068 ljudi, uključujući 3.726 dece iz opasnih područja Ukrajine i republika Donbasa u Rusku Federaciju bez učešća ukrajinskih vlasti, dok je od početka specijalne vojne operacije evakuisano 2.359.135 ljudi, uključujući 371.925 dece", saopštio je Mizincev, prenosi TASS.

Od početka sukoba rusku državnu granicu prešlo je čak 368.685 privatnih vozila, a u protekla 24 sata 4.310, izjavio je on, prenosi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana