Sukob u Ukrajini: Putin ne ide u UN

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 166. dan. Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas zamjenik načelnika privremene administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.Tokom noći granatirana je Dnjepropetrovska oblast, a pogođeno je devet stambenih objekata, saopštio je načelnik te oblasti. Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka u Crnom moru, ka Italiji i Turskoj.

INTERAKTIVNU MAPU SUKOBA U UKRAJINI POGLEDAJTE OVDJE

20:00 SAD će Ukrajini uputiti vojnu pomoć od milijardu dolara

SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedjeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

Paket pomoći uključuje municiju za HIMARS, NASAMS municiju za raketni sistem zemlja-vazduh i 50 oklopnih medicinskih transportera M113, prenio je Rojters.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputile pomoć od oko 8,8 milijardi dolara.

17:10 Peskov: Putin ne ide u UN, neće se obratiti ni video linkom

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće ići na 77. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru i ne planira da govori na sjednici putem video linka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov za TAS S.

"Ne. Putovanje i govor nisu planirani", kazao je Peskov.

Generalna skupština UN će se održati u Njujorku od 20. do 26. septembra.

Na godišnju sjednicu UN dolaze predsjednici, premijeri i ministri spoljnih poslova.

Ove godine, rusku delegaciju će predovditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodaje TAS S.

16.50 -  Zaharova: Evropa je talac zbog granatiranja Zaporožja

 Moskva je optužila danas Kijev za pokušaj pretvaranja Evrope "u taoca" granatiranjem nuklerane elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi da Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ posjeti elektranu, ali da Kijev blokira potencijalnu posjetu. Riječ je o najvećoj atomskoj centrali u Evropi.

"Pretvaraju cijelu Evropu u taoca i nisu protiv toga da sve zapale zbog svojih nacističkih idola", rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je kritikovala međunarodnu zajednicu jer ne osuđuje Ukrajinu zbog napada.

"Lideri UN i IAEA ponovo se ne usuđuju da direktno imenuju izvor prijetnje. Pokazuju da su nespremni da pokažu prstom na Kijev", navela je Zaharova

16.00 -  Ukrajina zvanično zatražila pomoć od MMF-a

Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nada se da će dobiti odgovarajuću pomoć u okviru tog aranžmana, objavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Očekujemo da ćemo dobiti odgovarajuću pomoć od MMF-a već u novembru-decembru ove godine“, naveo je on u saopštenju objavljenom na veb sajtu vlade, prenosi Rojters.


13.15 - Kremlj: Zapad da okonča ukrajinsko granatiranje Zaporožja

Rusija očekuje da će zapadne zemlje iskoristiti uticaj na ukrajinske vlasti kako bi okončale granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Očekujemo da će zemlje koje imaju apsolutni uticaj na ukrajinsko rukovodstvo, iskoristiti svoj uticaj da osiguraju da se takvi napadi više ne dešavaju", poručio je Peskov, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim riječima, ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju izuzetno je opasno, jer može da dovede do razornih posljedica po velike teritorije, kao i po cijelu Evropu.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.




12.55 -  Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U Području Harkova pogođena neprivremena baza bataljona 92. Mehanizovane brigade i 11 bataljona 113 brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 150 vojnika i uništeno 14 jedinica oklopne;

- Ruska avijacija je bombardovala položaje 105 i 106 bataljona 63. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 70 ekstremista i 14 jedinica oklopne tehnike;

- Ubijeno je oko 30 militanata i uništeno 5 jedinica oklopne tehnike 18. bataljona 35. Brigade pomorske pešadije;

- U posljednja 24 časa uništeno je pet komandnih centara, uključujući operativno-taktičku grupu ukrajinske vojske "Soledar", kao i skladišta municije;

- Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su sistemi: "Uragan", "Akacija", "himars", "Msta-B", "Giacint-B".


12.45 -  Peskov: Još nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još uvijek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori. OPŠIRNIJE

10.30 - Medvedev: Rusija će tražiti mir sa Ukrajinom pod svojim uslovima

Rusija će tražiti mir sa Ukrajinom isključivo pod sopstvenim uslovima, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za agenciju TASS.

"Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i nastoji da uspostavi mir pod svojim uslovima, upravo pod našim uslovima - to treba otvoreno reći, a ne pod uslovima koje naši bivši međunarodni partneri, koji su željni da vide ruski vojni poraz, pokušavaju da nam nametnu", istakao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, specijalna vojna operacija je "teška, ali pažljivo promišljen" odgovor na politiku kolektivne zapadne rusofobije.

Zbog toga će, kako je rekao, Rusija upotrijebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da osigura svoje interese.

"Mi imamo svoje nacionalne interese i obezbijedićemo ih svim raspoloživim sredstvima", naglasio je Medvedev.

Ocijenio je da ambicija NATO da ojača svoje pozicije u blizini granica Rusije liči na razvoj karcinoma i da je već postala globalni problem.

"Što se tiče NATO, njegova stalna želja da se širi u blizini granica Rusije, koja se širi poput raka, pretvorila se u globalni problem.

Svi zdravi ljudi već su postali bolesni i umorni od toga", rekao je Medvedev.


9.00 - Ukrajinci grantirali jedini most preko Dnjepra u Hersonu

 Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas zamjenik načelnika privremene administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim riječima, oštećena je oprema koja se koristi za rekonstrukciju nakon prethodnog raketiranja, pa je ponovno otvaranje mosta odloženo, prenosi Interfaks.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa lijevom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

Tokom leta most više puta granatiran, a Privremena uprava Hersonske oblasti saopštila je da je granatiranje izvedeno iz američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS.
 

8.04 - Isplovila još dva broda sa ukrajinskim žitom iz crnomorskih luka

Još dva broda natovarena ukrajinskim žitom isplovila su danas iz crnomorskih luka, u skladu sa sporazumom o deblokadi ukrajinskog pomorskog izvoza,saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Brod „Sakura“, koji je krenuo iz luke Južni, nosi 11.000 tona soje u Italiju, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Drugo plovilo, „Arizona“, koje je isplovilo iz Černomorska, nosi 48.458 tona kukuruza za Iskenderun, u južnoj Turskoj.
 

07:43 -Kijev: Devet stambenih objekata pogođeno u Dnjepropetrovskoj oblasti

Predsjednik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da je usljed noćnog granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećeno devet stambenih objekata - prostorije poljoprivrednog preduzeća, njegov magacin, oprema i vozila. Pored toga, u selu je oštećeno devet kuća, naveo je Rezničenko.

- Ruska vojska je pogodila dva okruga - Nikopoljski i Krivoj Rog - precizirao je Rezničenko, prenosi Unian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana