Sukob u Ukrajini: Prvi teretni brod u luci Černomorsk spreman za utovar

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan.
Foto: Tanjug/AP | Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan.

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 165. dan. Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza. U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ukrajinska vojska je saopštila da je rusko granatiranje zabilježeno u desetinama gradova duž istočne i južne linije fronta

22:00 - Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi s referendumima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi s referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori s Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

"Ukoliko okupator nastavi putem lažnih referenduma, zatvoriće sebi vrata za bilo kakvu vrstu razgovora s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani svakako biti potrebno u nekom trenutku", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan razgovor nije održan od marta. Obje strane optužuju jedna drugu za prekid kontakta.

 

17: 30 - Uništeno skladište sa municijom NATO

Ruska vojska uništila je skladište na jugu Ukrajine u kojem je bilo 45.000 tona municije koju je dostavio NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.
"U oblasti Voznesenk u regionu Nikolajev uništeno je skladište u kojem je bilo 45.000 tona municije koju je nedavno ukrajinskim snagama dostavio NATO", navodi se u saopštenju i napominje da je uništeno pet sličnih skladišta sa municijom.

U saopštenju se ističe da je ruska vojska izvršila napade na položaje 72. mehanizovane brigade na Poljoprivrednom fakultetu u gradu Artemovsku u Donjeckoj Narodnoj Republici pri čemu je ubijeno 130 vojnika i osam transportnih i oklopnih vozila.

U saopštenju se dodaje da je ruska vojska koristila projektile vazduh-zemlja visoke preciznosti u napadu na bateriju haubica 95 desantne brigade ukrajinskih snaga u selu Džeržinsk u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U tom udaru ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika i uništena su tri samohodna topa "Gvozdika" i četiri vozila.

 

15.18 - Prvi teretni brod u luci Černomorsk spreman za utovar

Prvi teretni brod od ruskog napada na Ukrajinu stigao je u ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk i spreman je za utovar, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo za infrastrukturu.

-Teretni brod ''FULMAR S'' stigao je u luku Černomorsk i spreman je za utovar - saopštilo je Ministarstvo na „Fejsbuku“, prenio je Rojters.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je ranije danas da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.

Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda "Mustafa Nedžati", "Star Helena", "Glori" i "Riva Vind", natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica.

 14.55- Amnesti se izvinio zbog izvještaja o ponašanju ukrajinske vojske

Amnesti internešnel se danas izvinio zbog „neprilika i bijesa“ koje je izazvao njihov izvještaj u kome se optužuju ukrajinske trupe za ugrožavanje civila.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oštro kritikovao ovaj izvještaj, a šef Amnesti internešnela u Kijevu Oksana Pokalčuk je zbog njega podnijela ostavku, prenosi Rojters.

Organizacija za ljudska prava u četvrtak je objavila izvještaj u kojem se navodi da je prisustvo ukrajinskih trupa u stambenim oblastima povećalo rizik za civile tokom ruske invazije.

13.53- Zelenski pozvao na „snažniji odgovor na ruski nuklearni teror“

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na snažniji međunarodni odgovor na, kako je rekao, ruski „nuklearni teror“ nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

Tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Zelenski je pozvao na uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu, napisao je ukrajinski lider na „Tviteru“, prenio je Rojters.

13.24- Rogov: Ugašeni svi požari u zoni nuklearke Zaporožje

Svi požari koji su izbili u zoni nuklearke Zaporožje u Energodaru kao posljedica granatiranja ukrajinskih trupa, ugašeni su, izjavio je danas Vladimir Rogov, član savjeta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

-Svi požari su u potpunosti ugašeni - rekao je Rogov za TASS.

12.51- Energoatom:U ruskom granatiranju NE Zaporožje ranjen radnik

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da je jedan radnik ranjen u sinoćnjem ruskom granatiranju nuklearne elektrane (NE) Zaporožje, najveće u Evropi.

-Lokacija suvog skladišta fabrike, gdje se na otvorenom čuvaju 174 kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom, našla se na udaru ruskih raketa - saopšteno je na kanalu Telegram iz kompanije Energoatom, prenosi Rojters.

10.33 - Jedan poginuli i 19 ranjenih u ukrajinskom granatiranju LNR

U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska poginuo je jedan civil, a ranjeno 19 osoba, među kojima je petoro djece. Oštećeno je 13 stambenih zgrada, četiri vrtića i škola - naveli su iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre na Telegram kanalu, prenosi TASS.

9.51- Kubrakov: Konvoj četiri broda sa žitom krenula iz Ukrajine

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.

Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda „Mustafa Nedžati“, „Star Helena“, „Glori“ i „Riva Vind“, natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica, prenosi Rojters.

Ova četiri broda napustila su Ukrajinu u skladu sa okvirnim sporazumom koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.

9.23 - Prvi tovar ukrajinskog žita kasni u luku Tripoli u Libanu

Prvi brod za žitaricama koji je napustio ukrajinsku luku u skladu sa sporazumom postignutim prošlog mjeseca u Turskoj, neće stići u Liban danas, kako je prvobitno planirano, saopštila je ukrajinska ambasada u Libanu.

Brod „Razoni“ je prošlog ponedjeljka ujutru napustio luku u Odesi na Crnom moru, noseći tovar od 26.527 tona kukuruza, i trebalo je da pristane danas u lučkom gradu Tripoliju na sjeveru Libana, kazali su ukrajinski zvaničnici i libanske lučke vlasti, prenosi Rojters.

Ukrajinska ambasada u Libanu saopštila je da brod „kasni i ne stiže danas“, bez detalja o novom terminu dolaska ili uzroku kašnjenja, a zvanični podaci međunarodne službe za praćenje kretanja brodova pokazuju da se brod jutros nalazio nadomak obala Turske.

Na tovarnom listu broda, u čiju kopiju je imao uvid izvještač Rojtersa, stoji da je očekivani datum dolaska utorak, a u rubrici „odredište tereta“ je navedeno „po narudžbini“, što u najvećem broju slučajeva znači da se brodski teret može prenijeti sa jednog vlasnika na drugog.

08:05 -Britanska vojna obavještajna služba: Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu

Ukrajinska vojska je saopštila da je rusko granatiranje zabilježeno u desetinama gradova duž istočne i južne linije fronta. U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da izvrše napade u šest različitih oblasti u istočnom Donjecku.

-Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, pri čemu se većina borbi prebacila na front od skoro 350 kilometara koji se proteže jugozapadno od Zaporožja do Hersona - saopštila je britanska vojna obavještajna služba, prenio je Rojters.

6.36 - Zelenski: Amnesti ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zamerio je Amnesti internešnelu, što, kako kaže, „ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske“.

-Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne prijetnje - naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska „Pravda“.

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane „jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izvještaja, nema čak ni poruke Amnesti internešnela o tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana