Sukob u Ukrajini: Ostvaren dogovor o prekidu vatre i izvlačenju ranjenih iz "Azovstalja"

G.S./Agencije
Sukob u Ukrajini: Ostvaren dogovor o prekidu vatre i izvlačenju ranjenih iz "Azovstalja"

Osamdest drugi dan rata u Ukrajini.

21.50 -  Putin i Lukašenko razgovarali o proizvodnji raketa

 Predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Moskvi razgovarali su o zajedničkim naporima u izgradnji raketa, rečeno je danas na marginama samita Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbkednosti (ODKB).

Dvojica lidera pričala su i o zajedničkom radu Bjelorusa i Rusa u cilju nadomješćivanja robe iz uvoza, zatiim o rukovanju bjeloruskim teretom u ruskim lukama, kao i o izgradnji bjeloruskog pristaništa u blizini Sankt Peterburga, prenosi TASS.

Navodi se da je blio riječi i o nekim pitanja u vezi sa odbrambenom industrijom kao što je zajednički rad u oblasti proizvodnje raketa.


21.15 - Rojters: Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstalj

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu Azovstalj u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica.

Nije moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi Rojters.

Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.


19:51 - Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Poručio je da delegacije te dve zemlje, koje su najavile posjetu Turskoj, “ne moraju da se muče” i da dolaze kako bi ubijedile Ankaru da odobri njihov prijem u NATO.

19:20 - Američki zvaničnik: Ukrajinci odbacili ruske trupe kod Harkova

Ukrajinske snage su odbacile ruske trupe kod Harkova na tri do četiri kilometra od granice sa Rusijom, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

18:44 - Putin i Lukašenko održali kratak razgovor

Predsednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su kratak razgovor poslije jubilarnog samita ODKB-a u Moskvi i dogovorili se da se uskoro ponovo susretnu u punom obimu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

18:22 - Snage DNR likvidirale 22 ukrajinskih nacionalista

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR od jutros likvidirale 22 ukrajinskih nacionalista.

"Od početka dana naše snage likvidirale su 22 ukrajinskih nacionista, uništile tri vatrena položaja minobacača kalibra 120 milimetara, dva oklopna vozila i dva teretna vozila", navodi se u saopštenju Narodne milicije i dodaje da snage DNR zauzele i jedno borbeno vozilo pješadije i oklopno vozilo.

Prema saopštenju resora, tokom proteklog dana poginula su trojica vojnika DNR, a 19 je ranjeno.

18: 27 - Ukrajina: Najmanje 10 civila ubijeno u granatiranju Severodonjecka

Najmanje 10 civila ubijeno je danas u ruskom granatiranju grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, izjavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Ranije danas je Gajdaj saopštio da je snažno granatiranje izazvalo požare u stambenim naseljima, prenosi agencija Rojters.

18:01 - Šefovi diplomatije Finske i Švedske posjetiće Tursku

Šefovi diplomatije Finske i Švedske posjetiće Tursku radi razgovora o detaljima prijema tih zemalja u NATO. 

Ministri će se sastati s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, prenosi agencija Anadolija.

17:14 - Upotreba snaga ODKB-a u specijalnoj vojnoj operaciji nije razmatrana

Pitanje upotrebe snaga ODKB-a tokom specijalne operacije u Ukrajini nije razmatrano na današnjem sastanku lidera te organizacije, izjavio je generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas.

"Danas tokom sastanka predsJednik Ruske Federacije Vladimir Putin je veoma detaljno informisao kolege o toku specijalne vojne operacije koju vodi Ruska Federacija u Ukrajini. Pitanje o bilo kakvom učešću ODKB-a u toj operaciji nije postavljano i nije razmatrano“, rekao je Zas.

16:15 - Lideri ODKB: Spremni smo za uspostavljanje saradnje sa NATO-om

Lideri ODKB nakon samita u Moskvi usvojili su zajedničku izjavu povodom 30. godišnjice Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti i 20. godišnjice postojanja organizacije.

Članice organizacije su između ostalog naveli da se nastavljaju suprotstavljati bilo kakvim pokušajima veličanja nacizma i širenja neonacizma, kao i rasizma i ksenofobije;

16:00 - Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u

Švedska će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson.

Istakla je da je uvjerena da za to postoji podrška među švedskim narodom, ali kaže i da će Švedska biti u ranjivoj poziciji dok se njena prijava za članstvo razmatra.

Navela je da datum formalne prijave još nije poznat jer će Švedska poslati svoju prijavu zajedno sa Finskom.

15:30 - Dogovor Rusije i Ukrajine o evakuaciji ranjenika iz Azovstalj

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane Azovstalj i otvorila je humanitarni koridor, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Postignut je dogovor sa predstavnicima ukrajinske strane o evakuaciji ranjenih vojnika u zdravstvene ustanove, prenosi agencija RIA Novosti.

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ranjeni su prebačene u bolnicu u Novoazovsku na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

15:22 - DNR: Iz Marijupolja evakuisano gotovo 220 ljudi

Gotovo 220 ljudi, uključujući 40 djece, evakuisano je iz Marijupolja u Bezimeno, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab za teritorijalnu odbranu DNR.

15:15 - Orban: Sankcije protiv Rusije efikasne na papiru

Sankcije protiv Rusije su efikasne na papiru, a u stvarnosti onaj ko uvodi kontinentalnu blokadu propada, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

14:46 - DNR: Ruski vojnici vode pregovore u "Azovstalju“

Ruski vojnici vode pregovore sa ukrajinskom stranom na teritoriji "Azovstalja“, izjavio je komandir brigade "Istok“ Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Hodakovski.

"U toku je aktivna faza pregovora. Kako se ispostavilo, grupa je kao predstavnica značajnije grupe koja ostaje u Azovstalju. Nekoliko naših vojnika, oficira se nalaze zajedno sa grupom koja je izašla iz tunela sa bijelim zastavama, zatim su ponovo ušli sa istom grupom u tunel kako bi pregovarali. Rezultati pregovaranja još nisu poznati“, rekao je Hodakovski kanalu „Rosija 1“.

On je pojasnio da je grupa od devet ukrajinskih vojnika izašla iz jednog tunela koji vodi ka teritoriji „Azovstalja“.

 

14:26 - Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi

Ukrajina je prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.

Regionalna vojna administracija Odese saopštila je da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".

Ukrajinski izvori navode da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povrijeđene.

14: 25 - Putin: U Ukrajini se pravile komponente za biološko oružje

U Ukrajini, pod kontrolom SAD, pravili su komponente biološkog oružja, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sjednici ODKB u Moskvi.

Putin je rekao da su se stvarali mehanizme za destabilizaciju epidemiološke situacije u Zajednici nezavisnih država.

 

13:30 Zelenski smijenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri mjeseca od početka sukoba u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Zelenski imenovao general-majora Igora Tančuru koji će zamjeniti Jurija Galuškina, prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo je u saopštenju okarakterisalo Tančuru kao iskusnog oficira koji je ranije bio načelnik Generalštaba kopnenih snaga Ukrajine.

Takođe, kako se navodi, snage Teritorijalne odbrane brzo su se povećavale otkako su uspostavljene neposredno prije početka sukoba u Ukrajini tako da sada igraju važnu ulogu.

"Eksplozivni rast strukture, posebno u uslovima intenzivne borbe, je ogromno iskustvo, sa greškama i dostignućima. Ima uspjeha i, nažalost, gubitaka", navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

11:30 Ukrajina: Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi

Ukrajina je danas prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.
Regionalna vojna administracija Odese saopštila je danas da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".
Ukrajinski izvori rekli su za Si-En-En (CNN) da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povređene.
Tri hipersonične rakete Kinžal koje su ispaljene iz ruskog ratnog aviona pogodile su "ciljeve turističke infrastrukture", potvrdio je jedan ukrajinski zvaničnik.

11:00 EU: Potrebno još vremena za dogovor o sankcijama Moskvi

 EU će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor u vezi sa šestim paketom sankcija Rusiji, izjavila je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok.
Ona je po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekla da Nijemci znaju da embargo na naftu nije lagan korak, te da je potrebno da se riješe određeni problemo, a da se to neće desiti danas.
"Ali ubijeđena sam da ćemo postići dogovor u narednim danima", istakla je Berbokova.
Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn potvrdio je da će EU uvesti šesti paket sankcija Rusiji, ali je takođe naglasio da je potrebno više vremena za postizanje dogovora.
"Zaista nema izgovora da se ne završi paket", rekao je Aselborn novinarima u Briselu.

 

10:00 Stanovništvo pod stoprocentnom zaštitom ruske vojske

Ruska vojska, uključujući jedinice protivvazdušne odbrane, pružaju stoprocentnu zaštitu od granatiranja koje vrši Ukrajina, izjavio je zamjenik šefa Vojne i civilne uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
On je za TASS rekao da su mnogi do sada shvatili da je ruska vojska ta koja svojim sistemima za protivvazdušnu odbranu štiti stanovnike Hersonske oblasti i grada Hersona.

"Brojni ljudi počinju da shvataju da su svi oni protesti, sve one fotografije /prikazane u ukrajinskim medijima/ iluzija i smicalica sa ciljem pojačavanja straha", istakao je Stremousov.

Stremousov je naglasio da je regija i dalje u dometu ukrajinske artiljerije, ali da ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreću granate.

On je dodao da ruska vojska i timovi Ministarstva za vanredne situacije pomažu u suočavanju sa humanitarnim problemima i doprinose vraćanju mirnom životu.

 

9:45 Rjabkov: Dalekosežne posljedice težnji Švedske i Finske

Pokušaj Finske i Švedske da se pridruže NATO-u biće greška sa dalekosežnim posljedicama, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
On je novinarima rekao da će "opšti nivo vojnih tenzija porasti" ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO, te da će biti manje predvidivosti u tom polju.

"Šteta je što se žrtvuje zdrav razum zarad nekih fantomskih ideja u vezi s tim šta treba učiniti u trenutnoj situaciji", istakao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, u pitanju je greška sa dalekosežnim posljedicama, ali "tu se ne može ništa učiniti jer je takav nivo onih koji donose odluke u tim zemljama".

Rjabkov je naglasio da se bezbjednost Švedske i Finske neće poboljšati kao rezultat njihovog očekivanog pridruživanja Alijansi, javio je "Sputnjik".  

 

09:16  Tranzit gasa kroz Ukrajinu opao za više od četvrtine

Tranzit gasa kroz Ukrajinu opao je za više od četvrtine na 46,8 miliona kubnih metara, saopštio je operater GTS Ukrajine.

Ukrajina je od 11. maja prestala da dobija gas za tranzit preko GIS-a Sohranovka, jer je taj region pod kontrolom ruskih snaga.

Kao rezultat, ostao je samo jedan ulaz za tranzit gasa u Evropu - GIS "Sudža". Gasprom je naveo da je prenos svih količina u "Sudžu" tehnološki nemoguć, kompanija ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima, a usluge tranzita su u potpunosti plaćene.

8:30 Kijev: Ruske snage gađale civilnu i vojnu infrastrukturu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine.

Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike "Azovstalj".

***

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu kod Izjuma na istoku zemlje. Nakon povlačenja ruskih trupa iz Harkova u prvacu granice, stanovnici se vraćaju u grad. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine.c

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana