Sukob u Ukrajini: Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

GS/Agencije
U toku je 171. dan rata u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | U toku je 171. dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV- U toku je 171. dan rata u Ukrajini. Gradonačelnik Harkova objavio je da je grad granatiran tokom noći. Moskva upozorila SAD da bi prešli tačku bez povratka ako proglase Rusiju sponzorom terorizma. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije.

21.00 Eksplozija u blizini fabrike aviona

U blizini fabrike aviona "Sokol" u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mjesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava.
"Eksplozija je prijavljena u centru mikrookruga pogona avio-kombinata žSokolž gdje ima civila. To je najgušće naseljeno područje grada", rekao je predstavnik uprave, prenosi TASS.

Za sada nema izvještaja o poginulima ili povređenima.

Ranije danas zamjenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je da ukrajinska granatiranja brane ove hidroelektrane mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

19.00 Ukrajina dobila samohodne haubice iz Slovačke

Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

"Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Riječ je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara", rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno početkom juna, ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad izjavio je da je Bratislava potpisala sa ukrajinskom stranom ugovor o isporuci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

18.00 Ukrajinska vojna komanda: U selu Piski nastavljene žestoke borbe

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.

Prema navodima ukrajinskog Generalštaba na Fejsbuku, ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijevke, Marijenke i Piskog, preneo je Rojters.

"Žestoke borbe se nastavljaju", dodaje se u saopštenju.

Ranije danas Interfaks je, citirajući rusko Ministarstvo odbrane, javio da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad selom Piski.

16.00 Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

MOSKVA - Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.
Prema riječima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije.

Ruske snage su u potpunosti oslobodile strateški važno naselje Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

Riječ je o veoma važnoj strateškoj tački u predgrađu glavnog grada DNR koja je još 2015. godine pretvorena u moćno utvrđenje ukrajinske vojske, odakle artiljerija gađa stambene četvrti Donjecka.

Što se tiče ljudstva, rusko Ministarstvo navodi da je za protekla 24 časa kao rezultat napada na 66. mehanizovanu brigadu likvidirano više od 100 ukrajinskih nacionalista u blizini mjesta Stari Terni, a uništeno je i 10 jedinica vojne tehnike.

Istovremeno, ruska avijacija preciznim udarima likvidirala je 170 nacionalista 10. udarne brigade u blizini mjesta Perejezdno i uništila 12 jedinica vojne tehnike, prenosi “Sputnjik”.

Ukrajinske snage pretrpjele su gubitke i u Harkovskoj oblasti kada je napadima raketnih snaga ruske vojske ubijeno 70 ukrajinskih vojnika, dok je oko 300 ranjeno.

10.42 - Britanija:Dva mosta za snabdijevanje ruskih snaga van upotrebe

Dva glavna mosta koja omogućavaju pristup džepu ruske okupirane teritorije na zapadnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti, sada su vjerovatno van upotrebe za potrebe značajnijeg vojnog snabdijevanja, saopštila je danas britanska vojna obavještajna služba.

-Čak i ako Rusija uspije da izvrši značajne popravke na mostovima, oni će ostati ključna slabost. Snabdijevanje nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo sigurno zavisi od samo dva prelaza sa pontonskim trajektim -  saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Tviteru, prenosi Rojters.

Kaže se i da, s obzirom da je njihov lanac snabdijevanja ograničen, veličina ukupnih zaliha koje je Rusija uspjela da uspostavi na zapadnoj obali može biti ključni faktor u izdržljivosti njenih snaga, prenosi britanska agencija.
 

10.06-Isplovila još dva broda iz ukrajinske luke

Još dva broda sa kukuruzom i sjemenkama suncokreta napustila su danas ukrajinske luke u Crnom moru, saopšteno je danas iz turskog Ministarstva odbrane.

Brod „Fulmar“ koji plovi pod zastavom Barbadosa napustio je luku Čornomorsk sa 12.000 tona kukuruza i plovi ka turskoj provinciji Iskenderun.

Brod „Toe“ pod zastavom Maršalskih ostrva napustio je luku Čornomorsk sa 3.000 tona sjemenki suncokreta i ide ka turskoj luci Tekirdak.

U saopštenju se dodaje da će još jedan brod danas krenuti iz Turske u Ukrajinu radi kupovine žitarica.

Prema podacima turskog Ministarstva odbrane, od kako je postignut dogovor između Ukrajine i Rusije posredstvom UN, ukrajinske luke je napustilo 16 brodova.
 

8.34 - SAD:Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

SAD su zabrinute zbog izvještaja da su „nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini“ podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

-Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima - napisao je Blinken na Tviteru.

7.46 - Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

Zelenski je rekao da se njegov zahtjev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer "rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsednika Vladimira Putina".

-Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terorističke države ne koriste šengenske vize - objasnio je Zelenski u noćnom obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da ne smije da bude uništena suštinska ideja Evrope - zajedničke evropske vrijednosti.

-Zato Evropa ne smije da postane supermarket gdje nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi samo plate za robu - poručio je Zelenski.

Zelenski je prvi put zatražio ukidanje viza ruskim državljanima u intervjuu Vašington postu ranije ove nedjelje.

7.37-Ustenko: Novi zajam od MMF-a uvjerio bi kreditore Ukrajine

Obezbjeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoglo bi uvjeravanju ostalih kreditora Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je Oleg Ustenko, glavni ekonomski savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

-Svježe finansiranje iz MMF-a za oko 18 mjeseci moglo bi da posluži kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara koji bi pomogao Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu napadom Rusije - rekao je Ustenko za Rojters.

On je kazao da su ukrajinski zvaničnici u kontaktu sa MMF-om u vezi sa potencijalnim zahtjevom, dodajući da bi cilj trebalo da bude da se krene naprijed što je pre moguće.

Ustenkova izjava uslijedila je poslije nešto više od dvije nedjelje nakon što je guverner ukrajinske centralne banke Kirilo Ševčenko rekao za britansku agenciju da je tražio čak 20 milijardi dolara od MMF-a za period od dve ili tri godine.

Veliki iznos zahtjeva izazvao je intenzivnu debatu unutar MMF-a pokrenuvši pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

07:35 - Gradonačelnik Harkova: Granatirani civilni objekti

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov objavio je na Telegramu da je grad granatiran tokom noći.

-Okruzi grada Harkova – Centar, Nemišljanski i Slobodanski, granatirani su tokom noći. Oštećen je koledž, oštećene su komunikacije i kritična infrastruktura, polomljena su stakla na nekoliko stambenih zgrada, nekoliko trolejbusa je pogođeno gelerima - rekao je Terehov.

Prema njegovim riječima, tamo gdje su pali neprijateljski projektili, nema ničega što bi ličilo na vojne objekte, već samo civilna infrastruktura.

Terehov je takođe naglasio da nema poginulih ili povrijeđenih.

07:05 -Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, moguć prekid odnosa

Aleksandar Darčijev, šef odjeljenja za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Darčijev je istakao da bi, ako Senat SAD donese takvu odluku, to značilo da je Vašington prešao tačku bez povratka, navodi Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana