Sukob u Ukrajini: Rusija: Ukrajinska vojska minirala kontejnere sa opasnim supstancama

G.S.
Foto: Tass

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset deveti dan.

21:50 - Nebenzja: Zapadni mediji su bili prinuđeni priznati da su mnogi stanovnici ukrajinske Buče poginuli uslijed ukrajinskih granatiranja

Zapadni mediji su bili prinuđeni da priznaju da su mnogi stanovnici ukrajinske Buče poginuli uslijed ukrajinskih granatiranja, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Eklatantni primjer toga je incident sa smrću civila u Buči, koji su zapadnim medijima naručile njihove vlade, a za koji su optuživali rusku vojsku. Sve objektivne činjenice i svjedočenja su ignorisali. Umjesto toga su širili otvorene laži”, rekao je Nebenzja.

Međutim, prema njegovim riječima, pod pritiskom činjenica su čak i zapadni mediji bili primorani da priznaju da mnogi civili u Buči nisu umrli od rana iz vatrenog oružja, kako je tvrdila Ukrajina, već od artiljerijskih granata zastarjelog tipa koje su Oružane snage Ukrajine koristile prilikom bombardovanja tog grada.

21:34 - Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje rata

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

''Oni imaju takvu strukturu odlučivanja da se bez njega odluke ne donose. Sve institucije su odlukom predsjednika ujedinjene. Bez njega neće biti odluke o okončanju rata”, rekao je Zelenski odgovarajući putem video linka na pitanja na forumu u Davosu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da ne želi da se sastaje sa posrednicima, već samo sa predsjednikom Putinom ako tema bude kraj rata.

21:02 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinska vojska je minirala kontejnere sa opasnim supstancama u fabrici rijetkih gasova u Lisičansku

- Ukrajinska vojska je minirala most u Sumskoj oblasti kako bi optužila Rusiju za njegovo rušenje

- Više od 9.000 eksplozivnih predmeta je deminirano u DNR i LNR

- U protekla 24 časa sa teritorije DNR, LNR i Ukrajine evakuisano je u Rusiji više od 1.300 osoba

- Ukrajinska vojska je razmjestila teško naoružanje i oklopnu tehniku u dvije škole u Odesi

- U poslednja 24 časa stiglo je više od 80 obraćanja sa molbom o evakuaciji iz Ukrajine u Rusiju, DNR i LNR

20:12 - Ukrajina: Zabrana kretanja u graničnom pojasu ka Bjelorusiji

Ukrajinske vlasti su od danas pooštrile pravila kretanja u tri regiona koji se graniče sa Belorusijom.

U Kijevskoj, Žitomirskoj i Rovanjskoj oblasti zabranjeno je svako kretanje civila u pojasu širine jednog kilometra duž granične linije.

Iz pres-službi ovih oblasti saopšteno je da se kretanje svih lica i motornih vozila, kao i svi radovi izvan naseljenih mesta obustavljaju u periodu od 22:00 do 05:00 časova.

20:01 - Danska šalje Ukrajini protivbrodske rakete “Harpun”

Danska će predati Ukrajini protivbrodske rakete “Harpun” i lansirne sisteme za njih, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin novinarima, nakon onlajn-konferencije sa kolegama iz 44 države koje isporučuju vojnu pomoć Kijevu.

On je dodao i da je Češka nedavno predala Ukrajini helikoptere, tenkove, raketne sisteme.

Izjavio je i da je tokom sastanka nekoliko država, uključujući Italiju, Grčku, Norvešku i Poljsku, saopštilo da će predati “strateški važne artiljerijske sisteme i municiju” Ukrajini.

19:25 - Italija šalje više od 800 vojnika u Bugarsku

Italija će poslati u Bugarsku više od 800 vojnika kako ojačala NATO snage, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov nakon sastanka sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem u Rimu.

"Imamo potpunu podršku italijanskog premijera i Vlade i činjenica da Italija šalje više od 800 vojnika u sastav NATO bataljona to dokazuje", rekao je Petkov.

19:04 - Specijane snage za obezbeđenje ambasade SAD u Kijevu?

Prema riječima neimenovanih američkih zvaničnika SAD razmatraju mogućnost da pošalju u Ukrajinu pripadnike snaga za specijalne operacije da čuvaju američku ambasadu u Kijevu.

CNN navodi da je Bajdenova administracija u ranoj fazi razgovora o slanju pripadnika snaga za specijalne operacije u ukrajinsku prijestonicu, ali da prijedlog još nije podnijet na uvid predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu, prenosi CNN.

Trenutno ambasadu SAD u Kijevu i ograničeni broj osoblja štite pripadnici diplomatske službe bezbjednosti pri Stejt departmentu.

18:30 - "Starbaks" odlazi iz Rusije nakon 15 godina

Lanac radnji za kafu "Starbaks" saopštio je danas da napušta tržište Rusije nakon 15 godina, čime se korporacija ovom odlukom pridružila restoranima brze hrane "Mekdonalds".

"Starbaks", čije je sjedište u Sijetlu, ima 130 radnji u Rusiji, a posluje po licenci od grupe "Alšaja". Lanac je u Rusiji imao blizu 2.000 radnika.

18:00 - Mediji: Ukrajinskim vojnicima iz "Azovstalja" sudiće se u Marijupolju

Ukrajinskim vojnicima koji su se predali iz "Azovstalja" sudiće se u Marijupolju, pišu ruski mediji.

Moguće je da će kasnije suđenja biti održavana i na drugim lokacijama.

17:32 - Lukašenko optužuje Poljsku

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je zabrinut zbog poteza Zapada čiji je cilj da se Ukrajina "raskomada".

Lukašenko je optužio Poljsku da želi da zauzme zapadni dio Ukrajine.

17:11 - Velika ofanziva ruske vojske na Liman - 30 kilometara od Slavjanska

U toku je ruska ofanziva na grad Liman na donbaskom frontu.

Od Limana do Slavjanska ima 30 kilometara.

Ukrajinske snage se povlače dok se njihova artiljerija smješta među gradske blokove i odatle dejstvuje u pokušaju da uspori snage Rusije i Donbasa, navodi izvještač magazina " Ruskoi vesni"

Liman je poznat kao važno željezničko čvorište i trećina željezničkog saobraćaja Donbasa prolazi kroz ovaj grad.

Ruska vojna akcija na dan 23. maj

17:01 - Zelenski po prvi put priznao ozbiljne gubitke

U ruskom raketnom napadu na Centar za obuku kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine u Černigovskoj oblasti poginulo je 87 osoba, saopštio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, govoreći na Davosu.

U tom centru je vršena obuka mobilizobvanih snaga teritorijalne odbrane Ukrajine.

16:30 - Ostavka ruskog diplomate u UN zbog invazije na Ukrajinu

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podnio je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocijenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", ocijenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji, prenio je američki portal Dejli Bist.

Boris Bondarev, koji je radio u ruskom ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, prvo u Moskvi, a zatim u Ženevi, ocenio je da je "nivo laži i neprofesionalnosti u radu ministarstva spoljnih poslova Rusije sve vreme u porastu".

 

15:50 - Minsk: Provjera da li su naoružanje i oprema spremni za borbu

Bjeloruska vojska počela je da provjerava svoje naoružanje i logističku opremu kako bi se uvjerila da su spremni za borbenu upotrebu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

"Inspekcija će utvrditi stanje opreme i njenu spremnost za izvršavanje zadataka", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da "vojska sprovodi provjeru opreme smještene u prostorima za dugoročno skladištenje", što znači da provjerava svu opremu koju ima na raspolaganju, navodi britanska agencija.

15:10 - Ukrajinske snage ponovo gađale DNR

Ukrajinske snage ponovo su gađale grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici i to u dva navrata ispalivši ukupno 35 raketa iz sistema „Grad", soapštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Za sada nema informacija da li je bilo žrtava i kakva je materijalna šteta načinjena.

14:30 Putin: Ekonomija dostojanstveno izdržava udar sankcija

SOČI - Ruska ekonomija dostojanstveno izdržava udar sankcija, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.
"Želio bih da naglasim da, uprkos svim poteškoćama, ruska ekonomija izdržava uticaj sankcija. Svi glavni makroekonomski pokazatelji ukazuju na to", istakao je Putin tokom sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Prema njegovim riječima, za aktuelnu situaciju bila je neophodna posebna pažnja ekonomskog dijela administracije i "ovi napori imali su pozitivan efekat", prenosi ruska novinska agencija "RIA Novosti".

12:55 - Prvo suđenje od početka operacije: Ruskom vojniku doživotna robija

Ukrajinski sud osudio je danas ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva nenaoružanog civila, tokom prvog suđenja za ratne zločine od početka ruske operacije.

Šišmarin (21), inače zapovjednik tenkovske posade, izjasnio se ranije da je kriv za ubistvo 62-ogodišnjeg muškarca 28. februara u jednom selu, na sjeveroistoku Ukrajine.

On je rekao da mu je naređeno da puca na muškarca iz automobila

11:40 - Rudenko: Postoji mogućnost  da je bilo razgovora o razmjeni zarobljenika

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko priznao je danas da postoji mogućnost da je bilo razgovora sa Ukrajinom o razmjeni zarobljenika iz čeličane "Azovstalj" u Mariupolju. "To nije dio mog sektora, ali vjerovatno se o tome negdje razgovaralo. Priznajem da postoji bilo kakva mogućnost koja nije izvan zdravog razuma", odgovorio je Rudenko na novinarsko pitanje o mogućim razgovorma o razmjeni ruskih ratnih zarobljeika za ukrajinske iz "Azostavlja"

9:00 Rusija: Uništili smo neke američke haubice ukrajinske vojske

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777, javila je danas novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajina je prošle nedjelje na linije fronta postavila najveći dio od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777, saopštila je ranije američka ambasada u Kijevu.

Rojters je tada izvijestio da je M-777 dio velike pošiljke haubica od SAD, sa namjerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, i deo je najnovije američke pomoći vrijedne 800 miliona dolara namenjene ukrajinskoj vojsci.

08:42 Moskva: Ruske jedinice vrše deminiranje u "Azovstalju"

Ruske jedinice započele su deminiranje u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Izvestija.

Navodi se da su ruske jedinice za dva dana deaktivirale više od 100 eksplozivnih naprava.

8:00 Snažne eksplozije u Korostenu, Žitomirska oblast

Tokom noći u gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti odjeknule su snažne eksplozije, informaciju je potvrdila zamjenica gradonačelnika Korosten Natalija Čiževskaja.

Prema njenim riječima, meštani su čuli zvuke dvije eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi.

Čiževska je kasnije izvijestila da se u gradu čula još jedna eksplozija.

8:45 Novi Zeland šalje vojnike u Britaniju da treniraju vojsku Ukrajine

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da će njena zemlja rasporediti još 30 dodatnih vojnika u Velikoj Britaniji, kako bi podržala trening ukrajinskih snaga.

"Vojnici će biti u Britaniji do kraja jula", kazala je Ardern, a preneo CNN.

Oni će trenirati ukrajinske vojnike kako da koriste laki pištolj L-119, dodala je premijerka Novog Zelanda.

Vojnici, municija za obuku i višak opreme, uključujući sisteme za nišanjenje, biće premešteni vazdušnim putem kojim koordinira Velika Britanija.

Ova odluka prati prethodno razmeštanje 66 vojnika Novog Zelanda u aprilu, zajedno sa avionom Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Er Fors C-130 Herkules, koji služi kao glavni taktički prevoznik za vojne snage širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana